Dud

Engleski naziv: Mulberry | Latinski naziv: Morus sp.

Dud

Dud je listopadna drvenasta kultura. Pripada porodici dudovki (Moraceae), a izvorno potiče iz zapadne Azije. Prvenstveno je njegova ekonomska korist uočena u proizvodnji svile, budući da se larve svilene bube prehranjuju lišćem belog duda. Za dud je vezana i istorijska zanimljivost. Naime, engleski kralj Džejms I. pozvao je 1608. godine stanovnike da u što većem broju gaje stabla duda radi poboljšavanja proizvodnje svile. Mnogi su se stanovnici odazvali pozivu, no na nesreću, posadili su crni dud, a ne beli, čije listove u ishrani koristi svilena buba.

Glavne su vrste duda:

  • crni dud (Morus nigra)
  • crveni dud (Morus rubra)
  • beli dud (Morus alba)

Ukus ploda duda je sladak, s vrlo malo kiselina, a po izgledu liči plodovima maline. Stablo duda često izgleda starije nego što jeste, budući da se obično vrlo rano počne naginjati, a kora puca i poprima starinski izgled. Listovi su svetlozeleni, široki, dugi oko 12 cm, a široki 10 cm, a površina im je gruba i dlakava.

Agroekološki uslovi za gajenje duda

Temperatura

Dud se može uzgajati na područjima do 300 m nadmorske visine, a zimi uspeva na temperaturama do -23 °C pa se može reći da je otporan na zimske temperature. Kao i većina voćnih vrsta preferira osunčane položaje.

Voda

Starija, dobro ukorenjena stable duda dobro podnose sušu. Koren duda raste duboko u zemlju i tako koristi i vodu iz dubljih delova zemljišta.

Zemljište

Dud nema velike zahteve prema zemljištu tako da se može uspešno uzgajati i na slabije kvalitetnim zemljištima. Ipak, za gajenje bi bilo poželjno da je zemljište dobro ocedito i neutralnog pH.

Sadnja i gajenje duda

Prilikom sadnje potrebno je obratiti pažnju na činjenicu da stablo duda u proseku naraste 10 m, ali visina može dostići i 20 m, a oblik krošnje je široko razgranat, stoga sklop sadnje nikako ne sme biti pregust. Ipak, u kultiviranom obliku rezidbom se postižu niži uzgojni oblici čime se olakšava berba. Uzgojni oblici mogu biti razni – od piramidalnog do visećeg, koji je i najučestaliji na našim prostorima.

Obično se zbog dugovečnosti dudovi sade uz puteve. Budući da beli dud ima „slatko“ drvo koje privlači gusenice, treba obratiti pažnju na njihovo tretiranje ukoliko do napada dođe a trebalo bi misliti i na okolne zasade. Važan činilac gajenju duda je i sposobnost mikorize (simbioza korena i gljiva), što omogućuje fiksiranje azota iz zemljišta kao i manju upotrebu đubriva.

Razmnožavanje duda

Razmnožavanje je moguće vegetativnim delovima, odnosno reznicama i kalemljenjem kao i generativno, semenom. Dud se vrlo lako gaji i iz semena i takva su stabla obično zdravija, ali za komercijalno gajenje preporučuje vegetativno razmnožavanje, kojim se održavaju željene karakteristike stabla i ploda. Reznice se sade u jesen ili rano proleće. Obično su dužine od 20 do 40 cm, a prilikom sadnje potrebno je ostaviti dva do tri pupoljka iznad zemlje.

Berba i plodovi duda

Dud cveta tokom maja, a sazreva u junu. Cvetovi su sitni i neugledni. Berba plodova obično traje od juna do avgusta. Plodovi su vrlo slatki, a veličina im je od 1,5 do 2 cm. Plodovi se mogu jesti u svežem stanju ili sušeni. Prerađeni se koriste za izradu marmelada i rakija. Izuzetno je lekovit čaj od dudovog lišća za lečenje bolesti organa za disanje, organa za varenje i dijabetesa.

Izvor:

  • Russel T. i Cutler C.: Svjetska enciklopedija drveća, Leo Commerce d.o.o., Reka, 2004.
  • Privredno list

Dud - Sorte

ukupno: 1, aktivno: 0, neaktivno: 1

Domaći dud

Dud @ KLUB

Unakazili smo pušnicu ? Nek se nađe , duga je godina !

Jesen stiže dunjo moja ;)

Šalje mi muž sliku s balkona i poruku: "Jebem ti bundevu!" A ja bundevu gledam danima, već duže vrijeme je mekana, znam da je za kompost. Ali me je preduhitrila. I eksplodirala. Detonacija se čula na drugom kraju grada ;-) #svesebudi #bundeva

Dugo smo čekali mjesto u Dvorištu starog ribara, ali se isplatilo ;) #kopačevo #ribarskidani

+3

kaže pije dobru rakiju i dugo živi! #agroplayboy #pavoš

Bili smo na 19. Danu polja duhana u Virovitici. Škicnite i saznajte kako je bilo ;) https://goo.gl/HcLvd4

Zanimljivo je na FAZOS-u osjetiti nabrijanost brucośa i čuti njihova očekivanja, pogotovo kad se zna da je broj upisanih duplo manji nego prošle godine... Možda ta energija i entuzijazam dodatno potaknu dekana i ostale mjerodavne na ostvarivanje planova kojima će studiranje na tom faksu učiniti priv...

+5

U organizaciji Slobodne Dalmacije 17. i 18. svibnja u 1700 godina starim podrumima rimskog imperatora, zaštićenog UNESCO-vog spomenika svjetske baštine, hrvatski vinari, naravno ponajviše dalmatinski, donijet će pokazati svoje ponos boce, svoja najbolja i najnovija vina, koje će posjetitelji otkriva...

+2

Primjena #nitron tekućeg dušika na ječmu u Vukovarsko-srijemskoj županiji

+5

Bravo za Novosadske studente Na takmičenju koje je trajalo od 8. do 11. oktobra, učestvovalo je više od 200 kuvara iz preko 15 država sveta, Turske, Mongolije, Rusije, Azejberdžana, Bugarske, Ruminije, Hrvatske, Ukrajine, Albanije, Meksika i drugih. Od studenata gastronomije sa PMF pod mentorstvom d...