Sinonim: - | Engleski naziv: Orange | Latinski naziv: Citrus sinensis L.
Pomorandža se u Indiji naziva na rangi. Reč na rangi ili naranja prevedena je na engleski jezik u obliku norange, a tokom vremena naziv je prešao u više prihvaćeniji oblik orange.
Manje je poznato da je pomorandža suptropska biljka iz porodice Rutaceae, roda Citrus. Pradomovinom pomorandže smatraju se Indija i Kina. Pomorandža je zimzeleno drvo visoko do 12 m koje u proseku daje plodove čak 100 godina. Godišnje u proseku daje oko 500 plodova, a može živeti do 500 godina. Cvetovi su beli i mirisni, a plod ukusan i sočan, podeljen u kriške, sa žućkastom ili crvenkastom korom. Uz grožđe i banane, smatra se najplodnijim voćem, a plodovi rastu od novembra do maja. Uspeva u područjima s toplom klimom, pa se najviše gaji u Sredozemlju, Južnoj Africi i Kaliforniji.
Postoji više vrsta pomorandži koje se razlikuju po veličini, boji i kvalitetu:
Pomorandže se konzumiraju sveže, kao desert, dodatak voćnim salatama kao i sok. Pčele koje oprašuju cvet pomorandže mogu dati med, koji, naravno, ima blag ukus pomorandže. Kora pomorandži je bogat izvor pektina koji se ekstrahuju i koriste za zgušnjavanje gelova (npr. dobijanje marmelade). Iz kore se presovanjem dobija pomorandžino ulje koje se koristi za kondicioniranje drvenog nameštaja kao i zajedno sa drugim uljima iz citrusa za uklanjanje masnih mrlja i za pranje ruku. Cvet pomorandže tradicionalno asocira sna dobru sreću i u nekim je zemljama popularan kao ukras na buketima na venčanjima. Iz latica cveta pomorandže se proizvodi i parfem Rosewater.
Pomorandža je suptropska biljka i zahteva temperaturu između 20 i 40 °C. Zbog toga se pomorandže u hladnijim područjima ili tokom zime presele u zatvorene, toplije prostore. Takođe, pomorandže koje se gaje u hladnijim područjima nisu toliko slatke i sočne. Stabla rastu najbolje ako primaju puno sunaca, otprilike 8 - 12 sati dnevno, iako neke vrste uspevaju bolje ako su u senci drugog drveta.
Jedna stvar koju stabla pomorandže posebno vole je vlažnost vazduha. Vlažnijim vazduhom plodovi su puno sočniji i imaju tanju koru. Vlažite svoje stablo često i učinićete ga srećnim.
Pri njihovom zalivanju treba biti oprezan jer ne podnose stajaću vodu. Stoga treba pripaziti da se voda ne zadržava kao i da su drenažni otvori protočni. Zalivajmo ih umereno, tj. pustimo da se zemlja osuši između dva zalivanja. Tokom letnjih vrućina zalivamo ih češće. Zimi se zalivaju manje. Pritom treba voditi računa da korenje ne bude vlažno kako ne bi istrunulo, a grane i lišće se posušili.
Osim sunčeve svetlosti, stablo pomorandže zahteva i pogodnu vrstu zemlje. Ona ne vole močvarna područja. Najbolje uspevaju na sunčanim i toplim mestima zaštićenim od vetra i propuha.
Pre nego se zasadi stablo, korenje mu se potopi u kantu vode i ostavi tako neko vreme. Zemljište bi trebalo očistiti od korova, kamenja i starog korenja. Iskopa se rupa dovoljno duboka i široka da korenje komotno uđe u nju. Pazite da pupoljak stabla koga sadite ostane iznad zemljišta. Rupa se zatrpava, a zemlja mora biti dovovljno usitnjena kako bi se korenje lakše i uspešnije širilo, a zatim se zalije vodom. Kada u proleće prođe opasnost od mraza, agrumi se iznose na otvoreno. U martu ih presađujemo u rastresitu i propusnu zemlju, mlade biljke svakih godinu ili dve, a starije nakon tri do četiri godine.
Od aprila do avgusta agrume treba đubriti jednom nedeljno, najbolje specijalnim đubrivom za agrume. Ako je biljka neishranjena, njeno je lišće žute boje. Koriste se NPK đubriva u odnosima 6-7-8, 13-0-0 ili 0-15-20, što zavisi o tipu zemljišta na kojem se pomorandža gaji. U septembru prekidamo s đubrenjem i smanjujemo intenzitet zalivanja. Pre prvog mraza agrume smeštamo u zatvoren prostor. Prezimljuju u svetlim prostorijama bez direktnog sunca i na temperaturama između 3 i 15 °C.
Budući da agrume u posudama uzgajamo više kao ukras, njihova je rezidba važna iz estetskih razloga. Ona se sastoji u oblikovanju kuglaste krošnje i proređivanja. Krošnje se proređuju svake godine krajem zime, pre početka vegetacije. Režu se grane koje rastu prema unutrašnjosti krošnje i predugačke grane. Ako je stablo zimi odbacilo lišće jer je bilo u prostoru s nedovoljno svetlosti, treba prekratiti i kao i ogolele grane koje će početkom proleća ponovo poterati i razgranati se. Tokom vegetacije rezidba se može obavljati na vrstama bujnog rasta, Na primer, limuna.
Plodovi pomorandže sazrevaju u januaru, februaru i martu. Stabljike pomorandži imaju vek trajanja oko 40 godina. Prva berba počinje nakon 4 godine. Od plodova jednog drveta može se dobiti 5 l soka. Nakon 15 godina stablo dostigne svoju maksimalnu veličinu i godišnje donese oko 1 500 pomorandži od kojih može da se napravi oko 150 l soka. Pomorandže moraju dozreti na stablu i ne mogu se kao npr. banane brati nedozrele pošto nakon berbe više ne sazrevaju.
S obzirom na činjenicu da stablo pomorandže istovremeno cveta, nosi zrele i nezrele plodove, berba pomorandži se obavlja uglavnom ručno. Plodovi se sakupljaju, pakuju i skladište u plastične torbe dok se kamionom ne odvezu u roku od 24 sata i ne predaju u pogon za proizvodnju soka.
Izvor: ing. K. Petranović; Voćarstvo; 2005.
ukupno: 4, aktivno: 4, neaktivno: 0
Katarinka
Skagss bonanza navel
Tarocco orange
(Taroko)
Washington navel orange
(Vašington nejvel)