Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Proso

Sinonim: - | Engleski naziv: Common millet | Latinski naziv: Panicum miliaceum L.

Proso

Proso je poreklom iz Indije. Spada među najstarije kulture. Veoma je zdrava namirnica, ne samo po bogatstvu svojih prehrambenih vrednosti, već i zato što u organizmu izaziva alkalnu reakciju, što nije baš uobičajeno među žitaricama. Bogat je magnezijumom i gvožđem, što je naročito važno za anemične osobe. Mineralni sastav prosa pozitivno utiče na rad nervnog sistema, a posebno mesto u ishrani trebalo bi, zbog svog alkalnog svojstva, zauzimati kod ljudi koji boluju od artritisa. 

Zrno prosa upotrebljava se za ishranu domaćih životinja, naročito za ishranu peradi i kućnih ptica. Cela biljka može se koristiti za ishranu stoke u zelenom stanju ili sušena. Zrno se u industriji koristi za proizvodnju alkohola i piva.

Morfološka i biološka svojstva prosa

Koren prosa građen je kao koren drugih žitarica – jedan primarni korenčić, koji se grana i ima puno žila i žilica. Prodire u zemljište do 1 m dubine i dobre je usisne snage. Stabljika se sastoji od kolenaca i internodija, obrasla je dlačicama i visoka 70 – 100 cm. List se sastoji od rukavca i liske koja je prekrivena dlačicama i šira od liski ostalih žitarica. Na vrhu razvija metlicu, a grane i grančice završavaju klasićima u kojima se nalazi jedan plodni cvet. Plod je zrno s plevicama koje mu daju razlličitu boju, a bez njih je žute boje. Masa 1 000 zrna teži 4 – 8 g, a hektolitarska težina iznosi 70 – 75 kg. Dužina vegetacije je 60 – 120 dana.

Agroekološki uslovi za gajenje prosa

Temperatura i svetlost

Prosečne temperature tokom vegetacionog perioda moraju biti iznad 15 °C jer se ispod kao i temperature rast i razvoj prosa usporava. Povoljno je da u vreme vegetacije temperature budu iznad 20 – 25 °C. Optimalna temperatura za klijanje iznosi oko 33 °C. Proso je biljka kratkoga dana, zahteva puno svetlosti, ne podnosi zasenjavanje.

Voda i zemljište

Odmah nakon sirka, proso je najotporniji na sušu. Pri klijanju proso upija izuzetno malo vode (oko 25 %) od težine semena. Može izdržati sušu dužu od mesec i po dana i potom ponovno nastaviti s rastom. Ipak, za normalan rast i razvoj mu je potrebna dovoljna količina vode, pa dobro reaguje na navodnjavanje. Najbolje uspeva na dubljim, plodnim i strukturnim zemljištima, slabo kisele do neutralne reakcije.

Agrotehnika za proizvodnju prosa

Plodored

Dobre su mu pretkulture zrnene mahunarke, okopavine, detelinsko-travne smese, pa se može uzgajati na preoranim livadama i pašnjacima. Proso je dobra pretkultura za većinu drugih ratarskih kultura. U postrnoj setvi, proso se može sejati nakon svih ranih pretkultura (uljana repica, ječam, rani krompir, grašak, rane krmne kulture, pa čak i nakon pšenice u godini kada se ranije žanje). Proso bez problema može biti treća kultura u jednoj godini.

Obrada zemljišta

Obrada zemljišta obavlja se prema istom sistemu kao i za kukuruz. Međutim, puno veću pažnju treba posvetiti čuvanju vlage od izlaska iz zime do setve, a takođe kultiviranjem treba sačuvati kulturu zemljišta i sprečiti razvoj korova. Setveni sloj mora biti dobro usitnjen i fino pripremljen jer je seme prosa sitno i seje se na manju dubinu.

Osnovna obrada zemljišta (do 30 cm dubine) po pravilu mora se izvršiti u letnje jesenjem periodu, a u izuzetnim uslovima u proleće. Obradom zemljišta do određene dubine, razbijanjem nepropusnog sloja, oranjem i mešanjem zemljište se čini vazušastijim i toplijim, što uslovljava normalan rast i funkcionisanje korenovog sistema.

Đubrenje

Na prosečno plodnim zemljištima đubrenjem bi trebalo osigurati oko 100 kg/ha azota, oko 130 kg/ha fosfora i oko 90 kg/ha kalijuma. Za postrnu setvu ta bi se količina hraniva mogla smanjiti za 1/3 ili ½. Vreme i način unošenja đubriva isti su kao za kukuruz i sirak. Za postrnu setvu polovina planiranih đubriva može se dati u osnovnoj obradi, a druga polovina u pripremi zemljišta za setvu.

Nega useva

Posle setve svakako treba obaviti valjanje da bi se uspostavio bolji kontakt semena i zemljišta. Ako se od setve do nicanja stvori pokorica, drljanjem se može olakšati nicanje. Početni rast i razvoj prosa usporen je, pa ga korovi mogu lako prerasti. Zato treba pravovremeno i delotvorno suzbijati korove. Ako je setva obavljena na širi međuredni razmak, prema potrebi, zemljište se kultivira.

Setva prosa

Setva se obavlja sejalicama u redove na razmak 10 – 12 cm ili veći razmak (preporučljivo u glavnoj setvi za semensku proizvodnju) 20 – 30 cm ili 45 – 50 cm. U uskorednoj setvi seje se oko 300 klijavih zrna na m2, a u širokorednoj oko 200 klijavih zrna na m2. Količina semena može se kretati oko 15 – 25 kg/ha. Dubina setve iznosi 2 do 4 cm. U glavnoj setvi proso se seje u prvoj polovini maja, kada se zemljište ugreje iznad 12 °C.

Žetva i skladištenje prosa

Obično nejednako sazreva i osipa se. Žetva se obavlja kombajnima pri kraju zrenja. Dvofazna se žetva obavlja malo ranije. U postrnoj setvi može se postići oko 3 t/ha zrna. Sušenje, spremanje i skladištenje semena obavlja se na isti način kao i za pšenicu. U suvom se stanju zrno može čuvati vrlo dugo jer se na njemu ne mogu razvijati plesni, što je bitno za čuvanje njegovog semenskog i hranidbenog kvaliteta. U vrlo su širokoj primeni različite vrste sušara sa zagrejanim vazduhom ili smesom zagrijanih gasova. Sušenju podležu zrna s vlažnošću iznad 16 %. Sušenje se ne sme biti na temperaturi većoj od 40 °C.

Izvor:

  • Prof. dr. sc. M. Gagro; Ratarstvo obiteljskog gospodarstva – Žitarice i zrnene mahunarke; Zagreb, 1997.
  • Prof.dr.sc. Mladen Jurišić; AGRO-BASE CD

Italijanski proso

Sinonim: - | Engleski naziv: Common setaria | Latinski naziv: Setaria italica (L.) P. Beauv. var. maxima Alef.

Italijanski proso

Italijanski proso ima klasoliku metlicu i sitnije seme i seje se pliće od semena običnog prosa. Samooplodna je biljka i sazreva ravnomernije od običnog prosa. Masa 1 000 zrna iznosi 2 – 4 grama.

Za proizvodnju zrna, italijanski proso se seje na međuredni razmak od 45 cm, uz potrošnju od 4 – 6 kg semena/ha. Setva u uske redove koristi se u slučaju da je usev namenjen za seno ili silažu. Tada je potrošnja semena veća i iznosi 10 – 15 kg/ha. Za seno ili silažu italijanski proso se kosi na visinu od 8 – 10 cm i ne kasnije od početka metličenja.

Koristi se uglavnom za ishranu ptica. U ishrani stoke može se koristiti i kao zelena masa, silaža i seno. U intezivnoj agrotehnici može se dobiti od 2,5 – 7 t sena, 20 – 35 t zelene mase, a slame i pljeve od 8 – 10 t/ha. Da bi se sačutalasa kompaktna metlica sa semenom, žetva se obavlja dvofazno, a suše se i spremaju cele metlice.

Izvor:

  • Prof. dr. sc. M. Gagro; Ratarstvo obiteljskog gospodarstva – Žitarice i zrnene mahunarke; Zagreb, 1997.
  • Prof.dr.sc. Mladen Jurišić; AGRO-BASE CD
  • Dr. S. Mađar, dr. V. Kovačević, dr. I. Jurić; Postrne kulture - proizvodnja i korištenje - ; Sarajevo, 1984

Proso - Sorte

ukupno: 2, aktivno: 0, neaktivno: 2

BIJELO STRNIŠNO PROSO

KORNBERGER MITTELFRÜHE RISPENHIRSE

Proso @ KLUB

Poljoprivredno-hemijska škola "Dr Đorđe Radić" u Kraljevu postala je prva poljoprivredna škola u Srbiji koja je dobila Mejkers lab, čime je započeta nova era modernizacije obrazovanja u oblasti poljoprivrede. Ovaj projekat, sproveden uz podršku Grupe za obrazovanje i ključnih partnera iz privrede, i...

Četvrti međunarodni sajam poljoprivrede ”Bogatić 2025“ održaće se u subotu 8. marta u Hali sportova i na prostoru ispred hale, sa početkom u 10 časova. ”Ovo je izuzetna prilika da se na jednom mestu okupi veliki broj poslovnih ljudi, razmene znanja i iskustva, predstave ideje i vizije i uspostave no...

PROVERITE I VI ZAŠTO SU SVI “POLUDELI” ZA “VLAŠKOM MAGIJOM”(kako kažu vlasnici radnji). Ukoliko i Vi želite "Magiju" u Vašoj prodavnici ili restoranu slobodno nas kontaktirajte. DOSTUPNO ZA RESTORANE I PRODAVNICE ! Preduzetnička radnja S & S ČUVARI TRADICIJE "Vlaška magija" ✅ Gotovo jelo 🔔MESO ZAL...

Berba višanja na području Merošine, Doljevca i Prokuplja kreće za vikend ili naredne nedelje, a voćari očekuju cenu od najmanje 200-240 dinara po kilogramu, jer je rod prepolovljen u odnosu na 2024., a interesovanje je veliko. Voćari će čekati da berba traje dok cena ne poraste, jer je prošle godine...

U Srbiji će usled suše i ekstremno visokih temperatura podbačaj prinosa kukuruza biti do 30 odsto u odnosu na prošlu godinu, izjavio je agroekonomski analitičar Žarko Galetin i naveo da će šteta samo na kukuruzu biti od 400 do 500 miliona dolara. Stručnjaci procenjuju da su ove godine posejane veće...

Posljednjim je pregledima u pokusnim nasadima na lokacijama Tenja i Donja Zelina, na kojima se provodi Appleresist projekt utvrđeno da je većina sorti do sada prošla prve četiri fenofaze po BBCH (od 51 do 56). Slijedi još jedna, prije faze pune cvatnje. Osim niskih temperaura koje su nas zadesile ov...

+2

2023. godine proslavili smo 50 godina CLAAS JAGUARA. CLAAS je postavio temelje za priču o uspjehu bez presedana u segmentu samohodnih silažnih kombajna kada je lansirao JAGUAR 60 SF 1973. Danas, JAGUAR ostaje izbor broj 1 za poljoprivrednike diljem svijeta. 🏆 Pogledajte ovaj prostor dok razmišljamo...

REZERVNI DELOVI I OPREMA Pravovremeno i kvalitetno održavanje, obezbediće Vam potrebne radne sate u sezoni bez zastoja i neplaniranih troškova. Kompanija KITE DOO kao ovlašćeni distributeri brendova John Deere, JCB, Kuhn, Joskin, Geringhoff i drugih, nudimo Vam samo originalne rezervne delove i mazi...

+7

Širom EU u 2023. je proizvedeno 1,49 milijardi litara penušavog vina, za 8% manje nego godinu dana ranije, saopštila je juče Evropska statistička služba. Vodeći proizvođač bila je Italija sa 638 miliona litara a slede Francuska i Nemačka sa 312 odnosno 263 miliona litara penušavih vina. Među vodećim...

Mjesec prosvjeda, tako nazivaju veljaču europski poljoprivrednici koji su prošloga tjedna okupirali zgradu Europskog parlamenta u Belgiji, prometnice u Francuskoj, Poljskoj, Grčkoj, Italiji, Malti, Sloveniji, Irskoj... Kulminacija se očekuje 4. lipnja kada planiraju veliki europski prosvjed u Bruxel...

+4

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, u Srbiji se godišnje registruje oko 500 nesreća u kojima je jedan od učesnika bio traktor. Prosečno godišnje u tim nesrećama pogine 34 lica. U dane kada su intenzivni poljoprivredni radovi traktora je na putevima više, pa je u susretu sa njima dodatn...

Pivo je vekovima jedno od najpopularnijih alkoholnih pića širom sveta. Najnoviji dostupni podaci pokazuju da je potrošnja piva u svetu u 2020. godini premašila 177 milijardi litara. Kada je u pitanju potrošnja piva po glavi stanovnika. Češka je na ubedljivo prvom mestu u toj kategorijii. Prosečan Če...