Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Proso

Sinonim: - | Engleski naziv: Common millet | Latinski naziv: Panicum miliaceum L.

Proso

Proso je poreklom iz Indije. Spada među najstarije kulture. Veoma je zdrava namirnica, ne samo po bogatstvu svojih prehrambenih vrednosti, već i zato što u organizmu izaziva alkalnu reakciju, što nije baš uobičajeno među žitaricama. Bogat je magnezijumom i gvožđem, što je naročito važno za anemične osobe. Mineralni sastav prosa pozitivno utiče na rad nervnog sistema, a posebno mesto u ishrani trebalo bi, zbog svog alkalnog svojstva, zauzimati kod ljudi koji boluju od artritisa. 

Zrno prosa upotrebljava se za ishranu domaćih životinja, naročito za ishranu peradi i kućnih ptica. Cela biljka može se koristiti za ishranu stoke u zelenom stanju ili sušena. Zrno se u industriji koristi za proizvodnju alkohola i piva.

Morfološka i biološka svojstva prosa

Koren prosa građen je kao koren drugih žitarica – jedan primarni korenčić, koji se grana i ima puno žila i žilica. Prodire u zemljište do 1 m dubine i dobre je usisne snage. Stabljika se sastoji od kolenaca i internodija, obrasla je dlačicama i visoka 70 – 100 cm. List se sastoji od rukavca i liske koja je prekrivena dlačicama i šira od liski ostalih žitarica. Na vrhu razvija metlicu, a grane i grančice završavaju klasićima u kojima se nalazi jedan plodni cvet. Plod je zrno s plevicama koje mu daju razlličitu boju, a bez njih je žute boje. Masa 1 000 zrna teži 4 – 8 g, a hektolitarska težina iznosi 70 – 75 kg. Dužina vegetacije je 60 – 120 dana.

Agroekološki uslovi za gajenje prosa

Temperatura i svetlost

Prosečne temperature tokom vegetacionog perioda moraju biti iznad 15 °C jer se ispod kao i temperature rast i razvoj prosa usporava. Povoljno je da u vreme vegetacije temperature budu iznad 20 – 25 °C. Optimalna temperatura za klijanje iznosi oko 33 °C. Proso je biljka kratkoga dana, zahteva puno svetlosti, ne podnosi zasenjavanje.

Voda i zemljište

Odmah nakon sirka, proso je najotporniji na sušu. Pri klijanju proso upija izuzetno malo vode (oko 25 %) od težine semena. Može izdržati sušu dužu od mesec i po dana i potom ponovno nastaviti s rastom. Ipak, za normalan rast i razvoj mu je potrebna dovoljna količina vode, pa dobro reaguje na navodnjavanje. Najbolje uspeva na dubljim, plodnim i strukturnim zemljištima, slabo kisele do neutralne reakcije.

Agrotehnika za proizvodnju prosa

Plodored

Dobre su mu pretkulture zrnene mahunarke, okopavine, detelinsko-travne smese, pa se može uzgajati na preoranim livadama i pašnjacima. Proso je dobra pretkultura za većinu drugih ratarskih kultura. U postrnoj setvi, proso se može sejati nakon svih ranih pretkultura (uljana repica, ječam, rani krompir, grašak, rane krmne kulture, pa čak i nakon pšenice u godini kada se ranije žanje). Proso bez problema može biti treća kultura u jednoj godini.

Obrada zemljišta

Obrada zemljišta obavlja se prema istom sistemu kao i za kukuruz. Međutim, puno veću pažnju treba posvetiti čuvanju vlage od izlaska iz zime do setve, a takođe kultiviranjem treba sačuvati kulturu zemljišta i sprečiti razvoj korova. Setveni sloj mora biti dobro usitnjen i fino pripremljen jer je seme prosa sitno i seje se na manju dubinu.

Osnovna obrada zemljišta (do 30 cm dubine) po pravilu mora se izvršiti u letnje jesenjem periodu, a u izuzetnim uslovima u proleće. Obradom zemljišta do određene dubine, razbijanjem nepropusnog sloja, oranjem i mešanjem zemljište se čini vazušastijim i toplijim, što uslovljava normalan rast i funkcionisanje korenovog sistema.

Đubrenje

Na prosečno plodnim zemljištima đubrenjem bi trebalo osigurati oko 100 kg/ha azota, oko 130 kg/ha fosfora i oko 90 kg/ha kalijuma. Za postrnu setvu ta bi se količina hraniva mogla smanjiti za 1/3 ili ½. Vreme i način unošenja đubriva isti su kao za kukuruz i sirak. Za postrnu setvu polovina planiranih đubriva može se dati u osnovnoj obradi, a druga polovina u pripremi zemljišta za setvu.

Nega useva

Posle setve svakako treba obaviti valjanje da bi se uspostavio bolji kontakt semena i zemljišta. Ako se od setve do nicanja stvori pokorica, drljanjem se može olakšati nicanje. Početni rast i razvoj prosa usporen je, pa ga korovi mogu lako prerasti. Zato treba pravovremeno i delotvorno suzbijati korove. Ako je setva obavljena na širi međuredni razmak, prema potrebi, zemljište se kultivira.

Setva prosa

Setva se obavlja sejalicama u redove na razmak 10 – 12 cm ili veći razmak (preporučljivo u glavnoj setvi za semensku proizvodnju) 20 – 30 cm ili 45 – 50 cm. U uskorednoj setvi seje se oko 300 klijavih zrna na m2, a u širokorednoj oko 200 klijavih zrna na m2. Količina semena može se kretati oko 15 – 25 kg/ha. Dubina setve iznosi 2 do 4 cm. U glavnoj setvi proso se seje u prvoj polovini maja, kada se zemljište ugreje iznad 12 °C.

Žetva i skladištenje prosa

Obično nejednako sazreva i osipa se. Žetva se obavlja kombajnima pri kraju zrenja. Dvofazna se žetva obavlja malo ranije. U postrnoj setvi može se postići oko 3 t/ha zrna. Sušenje, spremanje i skladištenje semena obavlja se na isti način kao i za pšenicu. U suvom se stanju zrno može čuvati vrlo dugo jer se na njemu ne mogu razvijati plesni, što je bitno za čuvanje njegovog semenskog i hranidbenog kvaliteta. U vrlo su širokoj primeni različite vrste sušara sa zagrejanim vazduhom ili smesom zagrijanih gasova. Sušenju podležu zrna s vlažnošću iznad 16 %. Sušenje se ne sme biti na temperaturi većoj od 40 °C.

Izvor:

  • Prof. dr. sc. M. Gagro; Ratarstvo obiteljskog gospodarstva – Žitarice i zrnene mahunarke; Zagreb, 1997.
  • Prof.dr.sc. Mladen Jurišić; AGRO-BASE CD

Italijanski proso

Sinonim: - | Engleski naziv: Common setaria | Latinski naziv: Setaria italica (L.) P. Beauv. var. maxima Alef.

Italijanski proso

Italijanski proso ima klasoliku metlicu i sitnije seme i seje se pliće od semena običnog prosa. Samooplodna je biljka i sazreva ravnomernije od običnog prosa. Masa 1 000 zrna iznosi 2 – 4 grama.

Za proizvodnju zrna, italijanski proso se seje na međuredni razmak od 45 cm, uz potrošnju od 4 – 6 kg semena/ha. Setva u uske redove koristi se u slučaju da je usev namenjen za seno ili silažu. Tada je potrošnja semena veća i iznosi 10 – 15 kg/ha. Za seno ili silažu italijanski proso se kosi na visinu od 8 – 10 cm i ne kasnije od početka metličenja.

Koristi se uglavnom za ishranu ptica. U ishrani stoke može se koristiti i kao zelena masa, silaža i seno. U intezivnoj agrotehnici može se dobiti od 2,5 – 7 t sena, 20 – 35 t zelene mase, a slame i pljeve od 8 – 10 t/ha. Da bi se sačutalasa kompaktna metlica sa semenom, žetva se obavlja dvofazno, a suše se i spremaju cele metlice.

Izvor:

  • Prof. dr. sc. M. Gagro; Ratarstvo obiteljskog gospodarstva – Žitarice i zrnene mahunarke; Zagreb, 1997.
  • Prof.dr.sc. Mladen Jurišić; AGRO-BASE CD
  • Dr. S. Mađar, dr. V. Kovačević, dr. I. Jurić; Postrne kulture - proizvodnja i korištenje - ; Sarajevo, 1984

Proso - Sorte

ukupno: 2, aktivno: 0, neaktivno: 2

BIJELO STRNIŠNO PROSO

KORNBERGER MITTELFRÜHE RISPENHIRSE

Proso @ KLUB

Poljoprivreda kao poduzetništvo: što možemo očekivati od 3. konferencije “Biznis je na selu”? Dok Europa najavljuje rezove u poljoprivrednom proračunu, domaći proizvođači traže rješenja. Upravo zato, treća konferencija Biznis je na selu, koja će se održati u utorak, 29. travnja 2025. u zagrebačkom p...

Početna cena otkupa maline biće 250 dinara po kilogramu, a razmer dobiti proizvođača i hladnjačara biće u odnosu 60 prema 40 odsto od prosečne izvozne cene u korist proizvođača. To je usaglašeno na današnjem sastanku u vladi ministra poljoprivrede Aleksandra Martinovića sa malinarima i hladnjačarima...

Zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima, na vojvođanskim poljima počela je setva šećerne repe. Kompanija "Sunoko" minule jeseni izašla je sa uslovima ugovora za ovu godinu i otkupna cena je niža od prošle godine i iznosi 45 evra po toni. Međutim, to nije omelo poljoprivrednike koji tradicionalno...

Ponuda i cene svežeg mesa nikako da se stabilizuju, a posebno je neizvesno snabdevanje tržišta goveđim mesom iako ponuda žive junadi ne manjka. Broj malih gazdinstava koji su se bavili tovom do pre dve godine smanjen je za oko 5.000, a u proseku su imali u tovu četiri do šest grla, kaže agrarni anal...

Prije dva desetljeća obitelj Šimunović u osječkom Stadionskom naselju posadila je voćnjak s više od 2.000 stabala različitih sorti jabuka. Na tom je prostoru danas BaŠcha – mjesto druženja i događanja, gdje su tijekom dva vikenda održani Dani jabuka, a posjetitelji su mogli sami odabrati i ubrati sv...

+5

Setva kukuruza, soje i suncokreta je u toku ali ratari ne očekuju da će je završiti pre 10. maja, zbog kiša koje se najavljuju narednih dana. Mada kasne u poslu zbog lošeg vremena tokom aprila, napominju da je najvažnije da se usevi poseju i da ih klima posluži tokom leta, da ne budu previše visoke...

Na sajmu „Vinska vizija Otvorenog Balkana“, koji uz vinsku, prati i rakijska i gastronomska ponuda, ima mnogo interesantnih aranžmana i lepih primera uređenja kako sajamskih prostora, tako i štandova izlagača. Na fotografijama možete videti neke od njih...

+6

Pakleno leto osetiće pre svih poljoprivrednici, a ratari već zbrajaju gubitke. I najstariji među domaćim ratarima ne sećaju se da su skidali kukuruz početkom avgusta, ali nema im druge. Kako kaže Predrag Arsić poljoprivrednik iz Srpskog Itebeja u Banatu, kukuruz ima 14 odsto vlage i nema više šta da...

Sjedinjene Američke Države suočavaju se sa nestašicom jaja, zbog čega su njihovi trgovci počeli da uvoze jaja iz Turske. Prema Centralnom udruženju proizvođača jaja Turske, ove godine se planira izvoz 420 miliona jaja u SAD, što je rekordna količina. Predsednik turskog udruženja proizvođača jaja, iz...

Prunus domestica Rod 2025 #RuralFoto #Proizvodnja Ko u voćnjaku travu kosi, taj rakiju prosi!

Povrtari iz Vrbice u opštini Čoka u Banatu počeli su pripreme za setvu belog luka, autohtone sorte zaštićene oznakom geografskog porekla po kojoj su poznati i van Srbije. Vrbički beli luk poznat je po jakoj aromi, po kojoj se razlikuje u odnosu na druge sorte, ima jak, intezivan miris i ljut je. Na...

(malo ekskluzive) Prije izlaska na ceste i priključenju europskim kolegama u prosvjedu, hrvatski će poljoprivrednici pričekati rezultate pregovora u Bruxellesu. No, dio njih ne želi čekati taj 23. veljače za kada je najavljen sastanak resornih ministara država članica i predstavnika poljoprivrednika...