Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro Capmus Temerin
  • 27.06.2022. 17:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Temerin, Novi Sad

Agro Kampus: Od obrazovanja stručnjaka do prerade mleka

Osnivanjem "Nacionalnog centra za poljoprivredu - AGRO CAMPUS" u okviru Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu, stvara se jedinstveni centar za obrazovanje i sprovođenje naučno -istraživačkog rada u domenu moderne poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/Goodluz (ilustracija)
  • 292
  • 40
  • 0

Naučni institut za reprodukciju i veštačko osemenjavanje domaćih životinja "Temerin" iz istoimenog mesta (NIRVOT), kao pravni prethodnik "Istraživačko-obrazovnog centra u poljoprivredi", osnovan je 1953. godine kao centar za veštačko osemenjavanje krava. Danas se profilisao na tržištu semena bikova, pre svega kvalitetom i odnosom prema klijentima.

Osnivačka prava preneta su na Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, čime je stvorena ozbiljna baza za prenos znanja i tehnologija u stočarskoj proizvodnji, ostvarujući idealan spoj "nauke i prakse", kaže dipl.inž. Snežana Glamočić.

"Osnivanjem Agro Kapmusa u Temerinu, Poljoprivredni fakultet će dati svoj puni doprinos stvaranju genetski visoko kvalitetnih goveda za proizvodnju mleka i mesa, koji vode unapređenju govedarske proizvodnje kroz povećanje genetske predispozicije za visoku proizvodnju mleka i mesa u Republici Srbiji, kao i pokretanje primene embriotransfer tehnologije po savremenim principima u komercijalne i naučne svrhe", ističe ona.

Sve kreće od dobrog genetskog materijala

Da bi se došlo do ostvarivanja dobrih rezultata u proizvodnji mleka i mesa, neophodno je pored savetodavne pomoći u rešavanju problema reprodukcije, zdravlja, ishrane, odgoja i nege goveda, ponuditi i kvalitetan genetski materijal.

Dobar genetski materijal i savetodavna pomoć (foro: Depositphotos/tarczas)

Prva telad od najkvalitetnijih embriona tovnih rasa dobijena su od semena bikova i embriona uvezenih od nemačke kompanije "Masterrind". Time je održavanje i unapređenje genetskog potencijala u govedarstvu znatno olakšano i ubrzano. Dobijene podatke nameravaju da koriste za dalju reprodukciju, a od grla koja testiranjem postignu superiorne razultate očekuje se da budu donori novih embriona.

"Embrioni predstavljaju razultat zajedničkog rada privrede, struke i nauke. Aktivno su uzeli učešće donatori, privrednici, kao i entuzijasti iz oblasti stočarstva i veterinarske medicine. Nastojimo da embriotransfer tehnologiju rutinski primenjujemo u praksi, da budemo deo svakodnevnih aktivnosti inženjera stočarstva i stručnjaka iz oblasti veterinarske medicine", govori nam inženjer sa Poljoprivrednog fakulteta.

Sve na jednom mestu

Kako Glamočićeva navodi osnivanjem ovakvog centra, cilj je da se kreira jedinstveni Nacionalni centar za obrazovanje i sprovođenje naučnoistraživačkog rada u domenu savremene poljoprivrede. Po ugledu na poznate institucije, Agro Kampus je osmišljen kao prvi takve vrste u Srbiji sa konceptom koji ne zaostaje za institucijama tog tipa u Evropi i svetu.

U okviru ovog centra sprovodiće se sledeće aktivnosti:

  • moderna digitalizovana poljoprivredna proizvodnja i prerada;
  • obrazovanje studenata Poljoprivrednog fakulteta;
  • sprovođenje naučnih ogleda i proizvodnih ispitivanja;
  • obrazovanje poljoprivrednih proizvođača i savetodavaca i
  • pružanje usluga poljoprivrednim proizvođačima.

Proizvodnja sireva

Osim naučno-istraživačke funkcije vremenom u sklopu ovog kompleksa treba i da se sagradi i mlekara, odnosno da sadrži i farmu od sto grla mlečnih krava sa kapacitetom od 3.000 litara mleka na dnevnom nivou.

Prerada 3.000 litara mleka dnevno (foto: Depositphotos/racorn)

"Za sada nam je na raspolaganju oko 100 metara kvadratnih radne prostorije gde smo u mogućnosti da prerađujemo oko 300 litara mleka, koji je usklađen sa svim standardima i poseduje svoj veterinarski kontrolni broj", dodaje Glamočić i navodi da pored same funkcionalne uloge ovo omogućava studentima smera Animalna proizvodnja, koji četiri godine slušaju predmet proizvodnja mleka i prerada mlečnih proizvoda, da steknu praktična iskustva u samoj mlekari, kao i da obavljaju vežbe iz stručnih predmeta u vezi sa preradom mleka i proizvodnju mlečnih proizvoda kao što su sirevi i namazi od sireva. 

Kako sagovornik ističe ono što žele da pojačaju je to da stvore na tržištu premium proizvod, koji oslikava Poljoprivredni fakultet, da budu jedinstveni i to posebno sa sirevima sa dugim zrenjem od šest-osam meseci. To su sirevi u natural varijanti bez dodataka, zatim sirevi sa koprivom, belim lukom i liofiliziranim borovnicama. Sve to na sasvim prirodan način bez aditiva i hemijskih supstanci sa potpunim prirodnim postupkom tokom zrenja bez premazivanja. Uslovi od 15 stepeni Celzijusovih i vlažnosti vazduha od 80 odsto doprinosi stvaranju plesni ali kako da do toga ne bi dolazilo oni svakodnevno neguju svoje sireve.

"Zaista možemo reći da nam je takav proizvod delikates na tržištu i izuzetnog je kvaliteta", završava Glamočić.


Tagovi

Poljoprivredni fakultet Agrocampus Senžana Glamočić Emriotransfer Mlekara Prerada mleka Proizvodnja sireva


Autor

Norbert Odri

Više [+]

Student šeste godine veterinarske medicine na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu i stipendista Agrokluba. Posvećen očuvanju zdravlja i dobrobiti životinja kao i kvalitetu i bezbednosti namirnica animalnog porekla.