Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oprema za stočarstvo
  • 28.11.2017. 14:15

Aparat za telenje - pomoć u štali

Najveća prednost aparata za telenje je što u nedostatku ljudstva možete samostalno da obavite telenje, kada su svi prirodni uslovi za to ostvareni. Ova naprava radi po principu poluge. Ima čegrtaljku sa šinom kojom se podupre krava, užadima se vežu noge teleta i čegrtaljkom se tele izlači napolje.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 5.225
  • 225
  • 0

Miloš Milovanović iz Kopljara ima 14 krava simentalske rase, 10 junica, pet teladi i 30 godina. Nakon završene srednje škole odlučio je da ostane na selu i proširi očevu proizvodnju i to mlečnog govedarstva.

Nakon što je sa par krava prešao na više, odlučio je da svoju proizvodnju modernizuje. Napravio je štalu otvorenog tipa, kupio aparat za šišanje krava, a nedavno i aparat za telenje. Upravo tim aparatom je sam u toku noći otelio jednu svoju steonu kravu.

"Aparat sam našao i kupio u prodavnici opreme za stočarstvo, da bih mogao sâm da telim, pošto malo ljudi ima u mojoj okolini koje bih mogao da pozovem kad se krava teli da mi pomognu. Ja sam jedini koji ovde ima 25 grla, svi ostali imaju do dve krave i njih ne mogu 20 puta da zovem u pomoć", kaže Miloš.

Aparat za telenje radi na principu poluge

Upravo, najveća prednost aparata za telenje je što, u nedostatku ljudstva, možete samostalno da obavite telenje, kada su svi prirodni uslovi za to ostvareni. Pošto krava može pri telenju da "zapne" koliko i tri čoveka prosečne snage, upravo toliku snagu štedi aparat za telenje. Ova naprava radi po principu poluge. Ima čegrtaljku sa šinom kojom se podupre krava, užadima se vežu noge teleta i čegrtaljkom se tele izvlači napolje.

Miloš se uvek konsultuje sa veterinarima

"Pre nego što sam kupio aparat, razgovarao sam i sa veterinarima, pa sam prilikom sinoćnjeg telenja proverio da li je kičma teleta uz majkinu, da li je glava na nogama po dužini, a ne sa strane, jer sve su to uslovi koji inače moraju biti ispunjeni da bi se telenje sprovelo kako treba", objašnjava ovaj poljoprivrednik.

Važno je pratiti tempo krave

U zavisnosti da li su svi uslovi ispunjeni prirodno telenje i ono uz pomoć aparata može imati različit vremenski period trajanja, a Miloš nije žurio:

"Uz pomoć aparata telenje može da potraje i 45 min, nema tu brzine, ako je sve kako treba, može da bude i za 10 min, ali što je sporije to bolje".

Veterinarski stručnjaci kažu da je i za aparat potrebno malo iskustva i da je vrlo važno da se prati tempo krave koja se teli - kad se ona "napne", tada se vuče aparatom. Nakon jednog uspešnog telenja i iskustva više, Miloš Milovanovć planira da nastavi da ulaže dalje u svoje mlečno govedarstvo kako bi bio sve samostalniji i stručniji u svom poslu: "Trenutno radim na tome da kupim i mlekovod, verovatno će to biti na proleće, a posle ćemo videti šta će biti sledeće".

Foto: Julijana Kuzmić


Tagovi

Tele Krava Mlečno govedarstvo Telenje Aparat Oprema Stočarstvo Kopljari


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D