Pretraživanje tekstova
Burska koza je tovna rasa, masivne građe. Zbog visoke otpornosti i prilagodljivosti različitim prirodnim uslovima, zastupljena je u različitim delovima sveta. Koze, u proseku, na svet donose dva jareta.
Burska koza prvi put se pojavila početkom 20. veka u Južnoj Africi. Njeno ime potiče od holandske reči boer, što znači farmer. Nastala je ukrštanjem evropskih i afričkih rasa koza, a kod njenog stvaranja vršena je dugogodišnja selekcija na kvalitetu mesa, čiji je rezultat bio velika mesnatost. Danas se burske koze uzgajaju u svim delovima sveta, a u Srbiji je ova rasa prisutna nepunu deceniju. Jedna od malobrojnih farmi na kojima se uzgajaju burske koze u čistoj rasi je farma porodice Stajić.
Stajići, iz sela Toplac, na 6 km od Vranja, predstavljaju mlado poljoprivredno gazdinstvo. Tridesetogodišnji Dejan Stajić, apsolvent Ekonomskog fakulteta, ispričao je da je ovo gazdinstvo osnovano prošle godine:
"Trenutno imamo 20 koza, jednog jarca i oko 15 jaradi u čistoj rasi. Težimo da broj grla u sledećoj godini bude preko 70. Za bursku kozu smo se opredelili iz razloga što nije mlekarica, već tovna i napredna rasa, čije je meso izvanrednog kvaliteta, sa malim procentom loja".
Jarac Bane težak je 160 kilograma
Burske koze poznate su po visokoj otpornosti na bolesti i prilagodljivosti različitim klimatskim uslovima. Eksterijer rase odlikuju snažna građa, masivnost trupa i razvijena mišićna masa. Važna karakteristika rase je i ranostasnost, mužjaci dostižu polnu zrelost sa šest meseci, a ženke nešto kasnije. Sezona parenja traje duže, koze mogu da se jare tri puta u toku dve godine i na svet donose u proseku dva jareta po jarenju.
Koze, u proseku, na svet donose dva jareta
Kako je farma još uvek u razvoju, Stajići ne izlaze na tržište, ali dosezanjem određenog broja grla planiraju proizvodnju mesnih proizvoda od koza. Iako plasman proizvoda često predstavlja najveći problem naših poljoprivrednika, naš domaćin zna od kojih činioca najviše zavisi dalja budućnost njegovog gazdinstva u kozarstvu.
"Za sada ne prodajemo nijedan kozji proizvod, jer je cilj našeg gazdinstva da dostignemo broj od 50 grla, kako bi otpočeli sa proizvodnjom kozjih kobasica. Za perspektivu u kozarstvu, i uopšte u poljoprivredi, pored kvaliteta proizvoda, bitan segment je marketing i plasiranje proizvoda, jer bez toga je sve propala investicija", zaključuje Stajić.
Foto: Dejan Stajić
Tagovi
Dejan Stajić Toplac Burska koza Tovna rasa Kozje kobasice
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Damir Senjan
pre 2 nedelje
Sjeti se ja kako to bolje unovčiti, bereš lišče i prodaješ na moru kao kupače gače ili bade kostim od lista suncokreta pa nam možda i turizam Više [+] procjeta 😂😂😂😂😂. Ako su mogli Adam i Eva što nibi mogli i mi prodavati turistima novi Hrvatski brend sa nazivom KOSTIM BADE smirisom ulja. Vedran će biti honorarno zaposlen na fiksnoj blagajni, da nemamo problem sa poreznom 🤔. Maja nek udara turistima Q ar-kod ako Vedran zabrlja oko naplate 😂😂😂😂😂.
Damir Senjan
pre 2 nedelje
Karolina ja sam ti svaki dan sada u njemu sa kčerkom poslije 18:00. Ima gdje koja ambrozija i koji grm divljega sirka da to počistimo. Previše Više [+] hodanja, grebe po nogama i rukama ali to moramo počisti ali vragec još nije procvijetao. Na svakoj parceli jedan cvijetič, kao da me zeza a ja jedva čekam da polje bude u punom cvatu da vidim što sam to zasadio.
Damir Senjan
pre 2 nedelje
Syngentinom NK Neoma tu sam se ja dvoumio Syengeta Neoma ili Lidea , pa kod tebe to izgleda odlično. U mom kraju tko pasadio Neoma ni sličan tvome na Više [+] slici ili mome na polju. Imate bolje zemlje nego mi ovdje. Dobro da sam se ja predomislio pa uzeo Lidea od svih u okolici i okolnih sela bar za ovaj moj dio tvrde škrte ilovače, odlično izgleda kao da sam posadi šumu sa ogromnim listovima za pokriti pračni krevet. Hvala ti na infu Karolina i samo da nebude tuče poslije ovih užasnih vručina da bolje zaulji.
Karolina Rastija
pre 2 nedelje
Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu
Damir Senjan
pre 2 nedelje
Karolina Rastija Daj pitaj ja sam tek danas u svome primjetio da ima naznake kroz nekih 7 dana da bi pustio cvjetiče. Ja sam skoro na vrhu Bilogore Više [+] pa kod nas inače sve malo kasnije procvjeta. Jedan dio oko sorti znam Srednje rani, Srednje rani kasno dozrijevanje i Kasni sa kasnim dozrijevanjem. Ja udari baš ono što ovdje kod mene niko nema Lideino sjeme sa Srednje kasno dozrijevanje. Bilo je problema sa sjemenom svih kultura, sorte koje slabije imaju prinose koliko hočeš, a sa večim prinosima na kapaljku. Inače sam izabrao s bratom Aromatic Lidea ali stigao odgovor da to neče poslati jer staro sjeme upitna klijavost. Vidjet čemo što će biti samo da nebude kombajniranje za Božić ili novu godinu. Nama je teško ovdje izabrati sorte ili ti dođe prerano prinos nikakav, pa se bira malo da je kasnije i da se ostvare prinosi. Ali i zbog ovih velikih vručina pogotovo ako je suša, dolazi u obzir samo OSSK SJEME. Ostali hibridi ne ali ovo što vidim na slici DA za ovaj moj dio pa makar i kasnije malo dođe nekih mjesec dana u dozrijevanju.
Karolina Rastija
pre 2 nedelje
Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :) Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :)
Damir Senjan
pre 3 nedelje
Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić. Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić.