Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tovljenici
  • 17.01.2018. 10:30

Cena svinja pala sa 180 na 150 dinara

Cena svinja pada, kao i otkup, poruka je svih malih, tradicionalnih odgajivača sa kojima smo razgovarali. Naredni dani će pokazati da li će donja granica od 150 din biti probijena.

Foto: Đorđe Simović
  • 5.666
  • 404
  • 0

Cena tovljenika pada, a kako tvrde brojni odgajivači otkup je - stao. To potvrđuje i Nebojša Radić iz Bačkog Brestovca:

"Trenutno je veliki zastoj u prodaji tovnih svinja. Cena je poslednjih pet dana počela strmoglavo da pada za 30 din po kilogramu. Trenutno imam 50 tovljenika za prodaju i 50 komada koji će za prodaju biti spremni za mesec dana. Otkupljivači sa koji sam do sada sarađivao nisu zainteresovani za kupovinu. Mnogi moji prijatelji, koji imaju poznanstva na carini, koji žive blizu granice, kažu mi da se velika količina svinjskog mesa uvozi u Srbiju. To je poslednjih dana mnogo intenzivnije nego ranije".

Niko neće svinje

Slična situacija je i u Đurđevu. Prema tvrdnji tamošnjeg odgajivača svinja Zvonka Molnara otkup je gotovo stao, a svinje niko neće ni po 150 dinara.

"U našoj državi sa tovljenicima nikad ne znaš na čemu si. Ili je jako dobro, ili je jako loše. Voleo bih da bude cena 160 do 170 dinara gde bi mi mogli da se uklapamo. Svinje su u avgustu bile 185-190 dinara. Od početka decembra otkupa nema. Sa otkupnog mesta mi javljaju da ne očekujem utovar narednih dana. Klaničari mi nude 150 dinara, a kada ima kažem da mi pošalju kamion za utovar, odgovaraju sa sačekajte, strpite se, i tako dalje. Ovde u Đurđevu bi mnogi dali po toj ceni, samo da sklone svinje, zato što preko ove kilaže svinje idu samo u štetu", kaže Molnar.

Molnar: U našoj državi sa tovljenicima nikad ne znaš na čemu si!

Cena će biti zadovoljavajuća u narednom periodu

Sa druge strane, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu Ivan Radović smatra da će dugoročno cena svinja biti dobra za odgajivače.

"Neminovnost je da će cena u svinjarstvu biti zadovoljavajuća u narednom periodu. To je moja procena. Ja sam i pre godinu i po dana rekao da svi koji se budu bavili svinjama danas, pa i do kraja godine, imaće neku zaradu. Jer, tovljenika na tržištu nema. Klanična industrija nije napravila partnerski odnos sa proizvođačima svinja. Pokušavaju 'face to face' na nekorektan način dođu do jeftinog tovljenika", objašnjava Radović.

Cena tovljenika pala je i u Sremu sa 170 dinara na 150 ili 155 dinara, dok je u Mačvi 140 dinara.

Uvozi se nekvalitetno svinjsko meso

Kao i Radić, i Molnar tvrdi da je do zastoja dolazi zato što se uvozi nekvalitetno svinjsko meso:

"Prijatelji, rođaci, drugari mi rade po klanicama. Uvoze se bale mesa. Masnoće. Kožure. Uvoze se cepane svinjske glave. Znam tačno odakle se sve uvozi. Nije moje da pričam o tome, postoji inspekcija, ali niko ne radi svoj posao. Mi smo kanta za otpatke Evrope. Pitam jednog prijatelja: 'Pa šta radite s tim što uvezete?', a on odgovara: 'Aditivi urade svoje'".

Oko 80% svinja u Srbiji prozvode, uslovno rečeno, mali proizvođači. Poslednjih godina dobar deo njih komunicira preko diskusionih foruma u vezi sa proizvodnjom, repromaterijalom, plasmanom. Ovih dana forumi "gore". Dominantno je pitanje - ko otkupljuje? Tek potom se govori o ceni.

Foto: Đorđe Simović


Tagovi

Svinje Tovljenici Otkup Cena Nebojša Radić Zvonko Molnar Ivan Radović


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."