Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočarstvo u Srbiji
  • 08.03.2023. 13:30

Da li male farme imaju budućnost u Srbiji?

Poljoprivrednik iz Šašinaca Perica Topalović je rekao da "malih" stočara za nekoliko godina neće ni biti.

Foto: Depositphoto/@nannie.mini
  • 141
  • 9
  • 0

Ministar zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek je obišao većinu regionalnih agencija u Srbiji i ocenio da su upravo one jedan od najznačajnijih, a često i jedini pokretač razvoja u pojedinim lokalnim sredinama i snažna podrška pojedincima u pokretanju sopstvenih biznisa, piše Tanjug, a prenosi RTV. On je dodao i da je cilj Ministarstva da podrži i ohrabri ljude da započnu i razviju poslovanje kako bi u predstojećem periodu postali nosioci i stub srpske privrede.

Budućnost u malim farmama?

Tokom posete Bačkom okrugu, Đerlek je obišao i mlekaru za proizvodnju i preradu kozjeg mleka "Carpe diem" u Krušedolu, koja prema rečima vlasnika mlekare Aleksandra Stepanića, dnevno prerađuje do tri tone ovog proizvoda, koji potom uspešno plasira velikim trgovinskim lancima i predstavlja značajnog otkupljivača mleka za ovaj kraj.

"Saveti, informacije, trendovi, tendencije i ta pomoć koja ne mora biti samo u materijalnim sredstvima, već i u raznim mentorinzima, nešto je što može doprineti da naš biznis postane konkurentiji na domaćem tržištu, a i na tržištima drugih zemalja", kaže Stepanić.

Đerlek je rekao da je mlekara "Carpe diem" pravi primer unapređenja poljoprivrede, pre svega stočarstva, čija je budućnost upravo u malim poljoprivrednim gazdinstvima i farmama.

Ili ipak ne?

Stočar iz Šašinaca Perica Topalović je za Agroklub rekao da "malih" stočara nema nigde i da će za nekoliko godina nestati.

"Taj sistem Evropske unije koji je pre 10 godina došao u Hrvatsku i Sloveniju, koji je uništio male farme, polako dolazi i kod nas. I ranije su kod nas uvozili mleko iz Hrvatske, a sada je došlo do toga da se uvozi i iz Poljske i drugih zemalja, dok se naše stočare uništava", kaže ovaj poljoprivrednik iz Šašinaca i dodaje da je problem što naša država štiti poljskog seljaka, a ne našeg.

Topalović kaže da se uništavaju male farme i da država ne štiti domaćeg seljaka

Trenutna cena mleka kod Šapca gde on prodaje je od 61 do 63 dinara po litri na 100 litara. Nije zadovoljan jer je ta ista količina, kako kaže, kod Imleka u Šašincima 80 dinara. To je 17 dinara po litri razlike. Stanje je, kako kaže, promenljivo, pa je naveo primer da su pre dve godine i bikovi bili jeftini, a sada su jako skupi. I cena mleka je od prošle godine do sada skočila otprilike 40 odsto, što je po njemu mnogo.

"Međutim, kada pogledamo, seljak je cenu toga platio na drugoj strani. Jedina prednost kod mlečnog govedarstva je redovna i sigurna isplata. Još se neću predati, ali je samo pitanje vremena kada ću", kaže Topalović i dodaje da je veliki problem na selu i što nema radne snage.

Analize mleka uskoro dostupne i poljoprivrednicima

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković je najavila da će poljoprivredni proizvođači od ove godine moći da nose mleko na analizu u referentnu državnu nacionalnu laboratoriju (DNRL) u Batajnici, prenosi Tanjug. Objasnila je da Direkcija za nacionalne referentne laboratorije do sada nije mogla da bude otvorena ka tržištu, jer nije mogla da izda fiskalni račun.

"Upravo sada smo otvorili evidencioni račun i spremamo se da izmenimo zakonodavni okvir koji je obavezuje da za to naplaćuje taksu. Ona će već ove godine postati otvorena za tržište i moći će da radi superanalize za poljoprivrednike", rekla je Tanaskovićeva na panelu "Poljoprivreda u deglobalizovanom svetu i izazovi s kojima će se Srbija suočiti".


Tagovi

Edin Đerlek Male farme Carpe diem Aleksandar Stepanić Perica Topalović Cena mleka Analize mleka Jelena Tanasković


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva