Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Muve napadaju
 • 04.06.2024. 07:30

Evo osam mera za suzbijanje muva u svinjcima i štalama

Njihovi ubodi uznemiravaju životinje što može dovesti do smanjenog unosa hrane, slabijeg tova i mlečnosti kod muznih krava. Kod svinja mogu uzrokovati kanibalizam

Foto: Shutterstock/Edler von Rabenstein
 • 1.532
 • 95
 • 1

Osim što su dosadne, muve ugrožavaju dobrobit životinja i higijenu u svinjcima i štalama. Neke od njih grizu kako bi se hranile krvlju životinja, a neke životinjskim izlučevinama koje se javljaju na ranama i telesnim otvorima. 

Kako utiču na životinje?

Stajska muva smatra se jednom od najvažnijih štetočina na svetu. Uzrokuje kontaminaciju hrane i može preneti bolesti. Njihovi ubodi uznemiravaju životinje što može dovesti do smanjenog unosa hrane, slabijeg tova i mlečnosti kod muznih krava.

Kod svinja mogu uzrokovati takav stres da čak može doći do kanibalizma. 

Ovi insekti se razmnožavaju jako brzo i u velikom broju. Polažu jaja u životinjski izmet, plutajući sloj stajnjaka ili ostatke hrane. Vlažno okruženje idealno je za razvoj njihovih jajašaca. 

Osam mera za suzbijanje muva 

Suzbijanje počinje u proleće jer ženke polažu jaja na temperaturama nižim od 15°C. Ovom problemu treba pristupiti s više strana kako bi se šteta svela na najmanju moguću meru. 

 1. Prvo pravilo je higijena prostora, a to znači redovno uklanjanje izmeta, plutajućeg slojeve stajnjaka, ostataka hrane i izbegavati skladištenje stajnjaka u blizini štale ili svinjca. Posebnu pažnju treba obratiti na ćoškove gde se zadržava prljavština, pregibe na cevima za napajanje i hranilice. 
 2. Kako bi se spriječio njihov ulazak, na otvore treba postaviti komarnike, a na vrata PVC trakaste zavese. 
 3. Osigurajte dobru ventilaciju unutar štala i svinjaca kako bi se smanjila vlaga koja ih privlači. 
 4. Njihovi prirodni neprijatelji su parazitske osice koje koriste larve stajskih muha kao hranu, kao i ptice. 
 5. Razvoj larvi se može kontrolisati i hemijski, pomoću larvicida, ali morate imati na umu da uništavaju i korisne insekte. Prskanje se vrši kantom za zalivanje ili leđnom prskalicom, a za kontrolu tokom leta nanose se svakih četiri do šest nedelja.
 6. Upotreba insketicida može biti efikasna, ali ih treba koristiti oprezno i prema uputstvima kako bi se izbegla otpornost muva, šteta za životinje i okolinu.
 7. I feromonski atraktanti mogu biti korisno sredstvo u suzbijanju napasnih insekata, ali najbolje rezultate postižu kada se koriste sa drugim merama kontrole. 
 8. Odrasle muve mogu se suzbijati električnim ili UV zamkama i lepljivim trakama. 

Tagovi

Stres kod životinja Suzbijanje muva Muve u štali Muve u svinjcu Muve na životinjama PVC trakaste zavese


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Velika zlatna medalja i pehar šampiona u grupi proizvoda od mesa za "Vlašku magiju" - gotovo jelo. Medjunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu.Presrećni smo 😀 Čestitamo svim kolegama 👏 @vlaska__magija @novosadski_sajam #vlaškamagijagoto... Više [+]