Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Miratorg
  • 20.01.2021. 07:30

Gradi se najveća evropska klanica svinja - u Rusiji

U zapadnom delu Rusije se gradi klanica u kojoj kompanija "Miratorg" planira da preradi 4,5 miliona svinja godišnje.

Foto: Depositphotos/nelyninell
  • 696
  • 181
  • 0

Radovi na izgradnji najvećeg evropskog kompleksa za proizvodnju svinjskog mesa bliže se kraju. Reč je o investiciji jednog od najvećih ruskih proizvođača svinja - "Miratorg"-u. Grade ga u regiji Kursk, u zapadnom delu te zemlje, nešto više od 100 kilometara od granice s Ukrajinom.

"Preradiće meso 4,5 miliona grla godišnje", rekao je Roman Starovojt, guverner Kurske oblasti. Međutim, investitorima ne ide baš sve po planu kada su u pitanju izdaci za gradnju. Kako piše pigprogress, isprva su očekivali da će izgradnja koštati 68 biliona rubalja (gotovo 760 milijardi evra), a kasnije se iznos popeo na čak 96 biliona rubalja (oko 1,07 biliona evra).

S prvom fazom rada na postrojenju za preradu koje je od samog grada Kurska udaljeno 30-ak kilometara, započelo se prošle godine dok se u ovoj očekuje linija za klanje i rezanje mesa.

Godišnje 7,7 miliona grla

Cilj strategije ove kompanije je da obrade meso 7,7 miliona grla godišnje, a uz klanicu uspostaviti i proizvodnju žitarica za krmne smeše. U toj će ruskoj regiji biti izgrađeni novi kompleksi svinjarskih farmi, a plan im je godišnja proizvodnja i prerada 503.000 tona te vrste mesa. Kako napominju, koristiće moderne tehnologije koje će im pomoći u kontroli troškova, ali i garantovati manji uticaj na okolinu i klimu.

Krajem decembra prošle godine "Miratorg" je izvestio o izbijanju afričke svinjske kuge (ASK) na jednoj od svojih farmi. Ali, kasnije nisu objavili koliko su životinja morali da usmrte i da li je izbijanje bolesti uticalo na njihov lanac snabdevanja. To je peto zabeleženo izbijanje ASK-a u toj regiji u roku od dva meseca, što je stavlja u visoko rizično područje od novih zaraza.

Sredinom novembra u tom delu Rusije epidemija je pogodila farmu kompanije "Reut" gde su morali da eutaniziraju 20.000 ovih životinja. Bilo je to jedno od najvećih razmera zaraze zabeleženih u toj zemlji tokom prošle godine. Smatra se da je od tada bolest počela da se širi u zapadnoj regiji. 

Najveća farma koza

U slučaju "Miratorg"-a ne očekuju se ozbiljne posledice iako bi situacija s ovim virusom mogla da uspori razvojne planove kompanije i poremeti trgovinske odnose.

Podsetimo, u Rusiji se gradi i farma koza koja će odneti titulu najveće u toj zemlji. Na njoj će se uzgajati 20.000 ovih životinja i to za proizvodnju mleka, a projekat je procenjen na oko 50 miliona evra.


Tagovi

Rusija Klanica Evropa Miratorg Najveća


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.