Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sir iz Stapara
  • 17.01.2017. 13:30

Gurmanske kombinacije za ljubitelje sira

Osim klasičnog sira, porodica Katić iz sela Stapar kod Sombora, odlučila se za nesvakidašnje ukuse: sir sa paprikom, lanom, maslinama i dimljeni sir.

Foto: Jovan Katić
  • 5.172
  • 1.174
  • 0

Porodica Katić iz sela Stapar kod Sombora bavi se proizvodnjom sira već dvadeset godina. Ukus kravljeg sira obogatili su dimljenjem, dodavanjem različitih semenki i povrća. U ovoj pripremi učestvuje cela porodica i svi procesi se odvijaju ručno.

"Ovom proizvodnjom bavimo se već dvadeset godina. Trenutno imamo 12 grla na gazdinstvu, ali ne muzemo sve. Mleko nikad nismo predavali mlekari, zbog niske cene. U tom slučaju po litru mleka dobijete najviše 35 dinara, a preradom u sir od 60 do 80 dinara po litru", objašnjava Jovan Katić.

Kombinacija ukusa

Nesvakidašnje je što su Katići odlučili da imaju proizvod koji se donekle razlikuje drugih. Osim klasičnog kravljeg sira, u ponudi imaju i neobične kombinacije ukusa.

"Osim kiselog sira za pite i podlivenog belog sira, imamo sir sa paprikom, lanom, bosiljkom, maslinama, kao i dimljeni sir. Slične kombinacije ukusa mama je davno videla na pijaci. Isprobali smo razne ukuse, naravno sa namirnicama koje su proverene. Recimo, moj omiljeni je sa paprikom i dimljeni sir. Komentari svih kupaca su veoma pozitivni", objašnjava Jovan.

Da od svežeg mleka nastane gurmanski specijalitet potreban je jedan dan, nekad i dva. Dimljeni sir se prirodnim putem u metalnoj konstrukciji na vatri nadimi za oko dva sata, nakon čega dobija posebnu teksturu, poput kačkavalja. Kiseli sir treba da odstoji, pa i njegova proizvodnja traje dva dana. Za sireve sa dodacima, potrebno je dok je smesa još retka, dodati papriku, lan, masline ili drugo po želji, nakon čega se smesa razliva u kalupove.

Od njive do trpeze

Proizvodni ciklus na gazdinstvu je u potpunosti zaokružen, od proizvodnje stočne hrane, gajenja stoke, prodaje sira do tržišta. Na oko 20 jutara zemlje Katići proizvode stočnu hranu za potrebe stoke na gazdinstvu. U ratarskoj, stočarskoj proizvodnji, kao i preradi na gazdinstvu učestvuju svi članovi porodice. Svi procesi u proizvodnji sira obavljaju se ručno, tako da je svaki dobijeni kolut sira unikatan.

Sa kupcima takođe imaju direktan kontakt. Januar i februar su meseci kada prodaja sira najbolje ide. Mada, prema Jovanovim rečima, ima onih koji vole da ih jedu tokom cele godine. Njegova majka dugi niz godina prodaje ovaj sir na pijaci u Staparu, a od nedavno i na pijaci u Bezdanu, mestu na granici sa Hrvatskom.

Naš sagovornik je zadužen za promociju i prodaju putem interneta. Njegovi planovi su da u budućem periodu svoju proizvodnju predstavi u vidu internet prezentacije.

Foto: Jovan Katić


Tagovi

Sir Sombor Stapar


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".