Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlečno govedarstvo
  • 22.02.2023. 12:00
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Isporuka kukuruza za uzgajivače mlečnih krava do kraja februara?

Valjevski stočari koji imaju muzne krave, a kojima je država sredinom januara odobrila pomoć od 240 kilograma kukuruza po jednom mlečnom grlu, još uvek čekaju na isporuku.

Foto: Sanja Dovečer
  • 182
  • 49
  • 0

Za poljoprivrednike koji se bave mlečnim govedarstvom u Kolubarskom okrugu, država je opredelila ukupno 2.227 tona kukuruza. Iako su rang liste izašle u januaru mesecu, kukuruz još uvek nije stigao tamo gde treba. Za valjevske stočare opredeljeno je 700 tona, na području Mionice biće podeljeno 520, u Ubu 570, Lajkovcu 118, u Ljigu 120 i Osečini 240 tona. 

Podela kukuruza, najverovatnije, do kraja februara

Pošto jedna muzna krava dnevno pojede oko per kilograma koncentrata, opredeljenih 240 kilograma kukuruza po jednom mlečnom grlu bila bi značajna količina hrane, ako se zna da je prošla godina bila sušna i da stočari nisu mogli obezbediti kvalitetnu silažu i senažu. Do prve prolećne paše ima još mnogo vremena, a prema informacijama iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Valjevo, kukuruz bi trebalo da stigne do kraja februara.

Kukuruz, koji je predviđen za valjevske poljoprivrednike nalazi se u silosu u mestu Voganj, između Sremske Mitrovice i Rume, a dogovoreno je, da lokalne samouprave iz Kolubarskog okruga obezbede prevoz.

Tih 240 kilograma kukuruza po jednom mlečnom grlu bila bi značajna količina hrane

U PSSS Valjevo napominju da je kukuruz u "rasutom" stanju i da prvo mora da se džakira, kako bi poljoprivrednici mogli lakše da ga preuzmu. Zalihe hrane su pri kraju, zbog čega se sve veći broj uzgajivača muznih krava obraća nadležnoj službi, ne bi li dobili informacije, kada će kukuruz stići u valjevski kraj.

Pravo na besplatnu dodelu kukuruza imala su registrovana poljoprivredna gazdinstva koja imaju do 50 muznih krava. Najveći broj farmi pripada ovoj grupi i oni predaju najveće količine mleka. S obzirom da je u zimskom periodu neophodno obezbediti kvalitetnu ishranu, svaka pomoć je dobrodošla. 

Kako prodati mleko?

Kao i u drugim regionima u Srbiji, i u valjevskom kraju prisutan je trend smanjnja broja muznih krava. Najzastupljenije je domaće šareno goveče u tipu simentalca. Ova rasa ima dobre karakteristike i dobro je prilagođena valjevskom podneblju. Iako za sada još uvek ima dovoljan broj stočara koji se bave mlečnim govedarstvom, stručnjaci smatraju da je veoma bitno da se zaustavi trend smanjenje broja grla.

Otkupnom cenom mleka, stočari nisu zadovoljni i dok se traže rešenja, sve veći je broj onih koji traže direktan put do kupca. Jedan od njih je i Pavle Savić iz sela Donje Leskovice, koji je odlučio da svoju sirovinu ponudi kupcima na mlekomatu.

Savić je pronašao način da proda višak svoje sirovine

"Ideja je potekla od druga koji je bio u Italiji i video je kako to tamo farmeri rade. Oni su postavili te aparate po gradovima u kojima se prodaje višak mleka, odnosno ono što ne preuzmu mlekare. Ja imam osam krava. Muzu se ujutru, mleko procedi, hladi u laktofrizu i onda ga dopremamo u aparat, gde se takođe hladi", kaže Savić koji napominje da se mleko mora pre upotrebe prokuvati, a što se tiče ambalaže, građani mogu poneti svoju flašu ili iskoristiti onu koja je u sklopu mlekomata, ali se dodatno plaća. 

"Aparat je nedavno pušten u rad i za sada sam zadovoljan odzivom građana. Već se dešava da po dva puta tokom dana dovozim mleko. Cena je 150 dinara, a ukoliko se koristi naša ambalaža, to se plaća dodatnih 20 dinara."


Tagovi

Mlekomat Kukuruz za mlečne krave Pavle Savić Pomoć stočarima Valjevski stočari Prodaja mleka


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.