Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočari
  • 30.09.2022. 16:30
  • Letuš, Slovenija

Isti problemi i kod slovenačkih stočara: Radi u službi, samo od poljoprivrede ne bi opstao

Obrađuje 20 ha zemlje, a u tome mu posle smrti supruge, najviše pomaže najmlađi sin. Međutim, pošto ne može da se živi samo od poljoprivrede, Slovenac Janko Rakun radi i u službi, kako kaže.

Foto: Sonja Cvetković
  • 239
  • 99
  • 0

Janko Rakun već dugo godina neguje stočarsku proizvodnju na svom imanju u slovenačkom selu Letuš. Kada je sa 24 godine preuzeo imanje od oca, bavili su se mlečnim govedarstvom, a sada su prešli na tov. Brine se o 52 grla različitih rasa, od holštajna, limuzina do angusa. Kaže, život ovde nije ni dobar, ni ružan.

"Problem su otkupne cene mesa i mleka i svih poljoprivrednih proizvoda", kaže Rakun. Baš zbog niskih otkupnih cena, rešio je da svoju četvoronožnu sirovinu preradi u gotov proizvod.

Janko Rakun je preuzeo vođenje imanja u svojoj 24. godini

"Cena mesa je četiri evra, gotovog, ne žive vage."

Subvencije nisu visoke

Obrađuje 20 ha zemlje, a u tome mu posle smrti supruge, najviše pomaže najmlađi sin. Međutim, pošto ne može da se živi samo od poljoprivrede, Rakun radi i u službi, kako kaže.

"Subvencije postoje, ali nije to nešto mnogo, može da bude mnogo više. Po hektaru imamo 170 evra, a po grlu 80 za predaju u klanicu".

Kako sprema hranu za stoku, kaže, da zbog suše je ove godine najmanje 70 odsto manje roda kukuruza. Stočna hrana, kao i ostali repromaterijal je značajno poskupeo.

Ima 52 grla različitih rasa

"Gorivo je 'otišlo' sad sa evo na 1,60, pa i 1,80. Kukuruz u zrnu je prošle godine bio 19 centi, a sada 50 centi", kaže ovaj slovenački stočar.

U njegovom selu do svakog kućnog praga vodi asfalt, nedeljom ne radi ništa osim lokalne kafane, ne saobraća ni autobus, ni voz. Komunalni sistem funkcioniše besprekorno od vodosnabdevanja, do zbrinjavanja smeća, a ispred svakog dvorišta postoje četiri kante za staklo, plastiku, organski otpad i ostalo.

Detaljnije možete pogledati u sledećem video prilogu:

 


Foto prilog


Tagovi

Stočar Slovenija Janko Rakun Problemi stočara Otkupna cena mesa Otkupna cena mleka Prerada mesa Subvencije


Autor

Sonja Cvetković

Više [+]

Ljubitelj poljoprivrede i dugogodišnji autor priloga i emisija o najnovijim agrarnim dešavanjima u Srbiji.