Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz
  • 15.08.2022. 12:00

Izvoz mesa i mleka u Saudijsku Arabiju - slamka spasa u srpskom stočarstvu?

Nadležna institucija iz Saudijske Arabije nedavno je za svoje tržište odobrila uvoz mesa, mleka i mlečnih poizvoda iz Srbije što je dobra vest za ovdašnje stočare.

Foto: Depositphotos/muntenesa.gmail.com
  • 560
  • 454
  • 0

Nakon nekoliko meseci pregovora priznati su naši veterinarski sertifikati, a dozvole za izvoz mesa u Saudijsku Arabiju dobile su tri mlekare i dve mesne industrije, a ostavljena je mogućnost da se priključe i drugi zainteresovani potencijalni izvoznici.

Kako je za Tanjug izjavio Ambasador Srbije u Saudijskoj Arabiji Muhamed Jusufspahić tokom septembra treba očekivati rezulatate sporazuma o izvozu mesa i to iz klanice u Šidu koja je prva ispunila sve uslove. On je napomenuo da je sa Saudijske strane za sprovođenje ovog sporazuma nadležna državna ustanova Salik (SALIC), koju prate organizacije zemalja arabijskog zaliva, odnosno Arabijskog poluostrva koje podrazumeva i Jemen, a veoma je važno da se očekuje brzi početak izvoza mesa sitne stoke, prvenstveno ovčijeg.

Poslednji momenat za izvoz

Činjenica je da će izvoz mesa i mlečnih proizvoda poboljšati situaciju u stočarstvu i unaprediti stočni fond te odgajivači tovne junadi i proizvođači mleka po mišljenju predsednika udruženja "Agroprofit" Čedmira Keca ove mere vide kao "slamku spasa" u ovoj proizvodnji.

"Pomenuti izvoz za stočare dolazi u poslednjem momentu, jer se tov i proizvodnja mleka danima smanjuju zbog skupih hraniva i neodgovarajućih otkupnih cena", kaže Keco, čije Udruženje okuplja najveći broj proizvođača tovne junadi.

Izvoz za SA "slamka spasa" u sprskom govedarstvu (foto: L. Bencarić)

Napominje da su velike mlekare u ličnim kontaktima sa farmerima ponudile obećanje o povećanju otkupne cene mleka koje se još uvek nije realizovalo.

Keco objašnjava da su klaničari, kojima je potrebna junad, nudili otkupnu cenu 2,5 ili 2,8 evra po kilogramu žive mere, jer znaju, da su pojedine farme ostale bez koncentrovane hrane, a broj odgajivača je poodavno smanjen, jer nakon isporuke poslednjeg turnusa junadi nisu mogli da pokriju ostvarene troškove i da kupe novu telad.

Sačekati sa prodajom

Članovi Upravnog odbora Udruženja "Agroprofit" razgovarajući o aktuelnoj situaciji zaključili su da je ugovor o izvozu junećeg mesa u Saudijsku Arabiju prvi korak ka oporavku ove grane stočarstva i da je neophodno da farmeri sada ne napuste ovaj posao i "da ne podlegnu ucenama klaničara".

Kao krajnje neprimerno i kao zloupotrebu suše ocenjen je pokušaj otkupljivača da živu meru kvalitetne junadi kupe po pomenutim cenama, kažu.

Pada cena teladi u Vranju, prasad skuplja u Šapcu, "paprena" jagnjad u Nišu

Iz ovog Udruženja stiže preporuka farmerima da sačekaju sa prodajom, ako je to ikako moguće, i da ne prodaju junad, jer se izvoznici junećeg mesa, ako prate tržište u Saudijskoj Arabiji, mogu uklopiti u otkupnu cenu od 3,2-3,5 evra/kg žive mere. Udruženje je proverilo da se u pomenutoj zemlji junetina prodaje za više od 10 evra/kg.

Što se našeg tržišta tiče, cene u mesarama su odavno na nivou otkupa koji je naveden. Kako kaže Keco, Udruženje Agroprofit je nedavno zamolilo Upravu za agrarna plaćanja da svim stočarima, koji su stekli pravo na podsticaje u ovoj godini, isplate novac da bi mogli kupiti hranu za zimu, koje je zbog suše sve manje i sve je skuplja.

Moguć i izvoz lucerke

Sporazum podrazumeva i izvoz mleka i mlečnih proizvoda, i kako je za agenciju napomenuo ambasador Jusufspahić ovo je samo početak onoga što se očekuje na polju saradnje i dodaje da postoji prostor i za izvoz dateline lucerke.

Procenjuje se da se godišnje u našoj zemlji proizvede oko 78.000 tona goveđeg mesa i oko 1,4 milijarde litara mleka što zadovoljava domaće potrebe sa viškovima za izvoz. To bi moglo da bude i više i bolje, smatraju u Privrednoj komori, kada bi se manji proizvođači povezali i organizovali.

Kako se navodi u saopštenju resornog ministarstva vrednost dosadašnje razmene dveju zemalja za proizvode koji su mogli da se izvoze raste svake godine i tokom predhodne godine dostigla iznos od devet miliona dolara, dok je za šest meseci 2022. već na nivou od šest miliona dolara.


Tagovi

Izvoz mesa Izvoz mleka Čedomir Keco Otkup junadi Muhamed Jusufspahić Klanice Mlekare


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.