Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mesni proizvodi
  • 23.12.2019. 18:00

Jagnjetina i ovčetina ostvarile rekordan izvoz

Svetska prodaja ovčijeg i jagnjećeg mesa u 2018. godini iznosila je 7,6 milijarde evra, što je povećanje od 12,9 % u odnosu na 2017. godinu.

Foto: pixabay/afnewsagency
  • 520
  • 29
  • 0

Vremenski uslovi i privremena zabrana izvoza za žive ovce na Bliskom Istoku, doveli su do značajnog povećanja ukupnog izvoza ovčijeg i jagnjećeg mesa u 2018. godini.

Ovčije meso ima karakterističan miris i ukus, kao i visoku hranljivu vrednost zahvaljujući visokom sadržaju belančevina, bogatstvu makro i mikro elemenata i vitamina. Najtraženija i najskuplja je jagnjetina, budući da je, za razliku od mesa starijih ovaca, "mekša", ukusnija i lako svarljiva.

Svetska prodaja ovčijeg i jagnjećeg mesa u 2018. godini iznosila je 7,6 milijarde evra, što je povećanje od 12,9% u odnosu na 2017. godinu, navodi World's Top Exports.

Australija i Novi Zeland prednjače u izvozu

Meso ovih životinja smatra se četvrtom najpoželjnijom vrstom mesa nakon svinjskog, goveđeg i mesa živine. Tradicionalno, mnoga regionalna jela u kojima se koristi ovčetina, mogu da se nađu u arapskim i azijskim zemljama, ali bez obzira na to, četiri najveća izvoznika su zemlje engleskog govornog područja, a to su Australija, Novi Zeland, Velika Britanija i Irska.

Australija i Novi Zeland su daleko ispred ostalih (Izvor: ITC/FAO)

Prema podacima Međunarodnog trgovinskog centra objavljenih na Weltexporte, najveći izvoz ovčijeg i jagnjećeg mesa ostvarile su Australija i Novi Zeland. Zajedno su izvezle 69,4% od ukupnog izvoza. Australija izvozi 74% svog mesa u 100 zemalja širom sveta. Njihova poljoprivredna proizvodnja trenutno je najviše fokusirana na stočarstvo kako bi izvoz mesa bio što konkurentniji na stranom tržištu.  

Mongoli je u proseku jedu najviše

Što se tiče potrošnje po stanovniku, Mongolija je daleko najveći ljubitelj ovčetine. Mongoli su konzumirali u proseku 45,6 kilograma po osobi. Sledi ih Turska s 25,5 kg, a treći je Island sa prosekom od 21,1 kg godišnje po osobi.


Tagovi

Ovčetina Jagnjetina Izvoz Australija Novi Zeland Meso


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB