Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana preživara
  • 25.04.2022. 07:30

Kada krava liže sve što stigne došlo je do poremećaja u ishrani

Navika lizanja uvek pokazuje na neku anomaliju u ishrani životinja. Najčešće se radi o nedostatku minerala.

Foto: Depositphoto/ClaraBastian
  • 949
  • 122
  • 0

Problem s kojim se susreću mnogi uzgajivači je sklonost krava prema lizanju svega što im se nađe na putu. Razlog ovoj pojavi je poremećaj u ishrani i uspešno se može rešiti, piše dr Manfred Hofman za Agrarheute.

Najčešće se radi o nedostatku minerala, pre svega natrijuma, bakra, kobalta, mangana, gvožđa i fosfora. Uobičajen postupak je dodavanje soli za lizanje u svakodnevnu ishranu. Pored toga je neophodno obezbediti dovoljne količine vode kako bi životinje izbalansirale višak natrijuma. U većini slučajeva ćemo tako rešiti problem.

Prilagoditi obroke

Dr Hofman navodi da je prilikom izračunavanja unosa glavnih i elemenata u tragovima potrebno uzeti u obzir i količine preuzete iz vode za piće. U savremenim farmama se elementi kao što su kalcijum, fosfor, magnezijum, natrijum, kalijum, sumpor i hlor kao i oni u tragovima bakar, cink, mangan, selen, kobalt i jod uključuju u proračun obroka.

Dodavanje onoga koji nedostaje u zasebnom obliku može poremetiti odnos između elemenata. Najpouzdanija profilaksa se može postići davanjem industrijski proizvedenih mineralnih krmnih smesa kao dela mešovitog obroka. Organski vezani elementi u tragovima su korisni jer nisu podložni nikakvom antagonističkom uticaju.

Neophodno je obezbediti i dovoljne količine vode (Foto: Depositphoto/koi88)

Nedostatak hraniva

Ovaj stručnjak napominje da se nedostatak fosfora retko javlja. Njegov optimalni sadržaj u ukupnom obroku je između 3,6 i 4,0 g po kilogramu suve materije.

Problemi zbog nedostatka bakra se češće javljaju i mogu biti uzrokovani nizom faktora koji su specifični za lokaciju kao što je kvalitet i karakteristike zemljišta i primenjene agrotehničke mere. Nedostatak tog elementa može imati sekundarni karakter, jer ga mogu inhibirati drugi sastojci hrane. Takav antagonistički efekat imaju sumpor, molibden, gvožđe, cink, mangan, kadmijum, olovo ili kalcijum.

Simptomi su u vidu gubljenja boje dlake. To se prvo uočava oko očiju i njuške, a zatim i na drugim delovima tela. Dlaka gubi sjaj i postaje gruba. Javlja se anemija, nastaje poremećaj plodnosti, smanjenje imuniteta, gubitak koordinacije i poremećaji u zadnjim ekstremitetima u slučaju uznapredovalog nedostatka. Takođe, može se javiti drastična promena ponašanja, u kojem se životinje okreću oko svoje ose i umiru. 

Kobalt je uključen u mikrobnu sintezu vitamina B12 i fermentaciju u buragu i podstiče mikrobiološko korišćenje celuloze. Zbog njegovog nedostatka krave brzo gube na težini nakon smanjenja unosa hrane, posledično pada prinos mleka, imaju ketotičke simptome, a ponekad i dijareju. Spoljne karakteristike su gruba dlaka, kožasta i ljuskava koža, a kod spolno zrelih životinja dolazi do nedostatka toplote. Oteljena telad su slaba. U poodmakloj fazi životinje postaju nemoćne, gube na težini i razvija se anemija. Na kraju dolazi do uginuća.

Nedostatak mangana ima sekundarni karakter, a njegovi antagonisti su gvožđe, bakar, sumpor i cink. Mlade životinje i krave često pokazuju škljocanje i igranje jezikom. Imaju nepravilan i tihi estrus. Otiču im zglobovi. U poodmakloj fazi može doći do prevremenog telenja, pobačaja i mrtve teladi.

Telad krava sa nedostatkom mangana obično su slaba, imaju krive ekstremitete i ograničenu pokretljivost.

Plaženje jezika može biti i bezazlena pojava (Foto: M.C.Celić)

Anemija je uvek povezana sa nedostatkom gvožđa što rezultira niskim nivoom hemoglobina u krvi. Od primarnog nedostatka pogođena su skoro samo telad koja se hrani. Pokazuju nevoljkost da piju, spori rast i lizanje. Retko se javlja kod mlečnih krava. Uzrok je sekundarni nedostatak kojeg izazivaju bakar, mangan i selen, ali i nedostatak sirovih proteina i bakra može blokirati apsorpciju željeza. Uobičajene subkliničke karakteristike su smanjenje unosa hrane i prinos mleka uz povećanje broja somatskih ćelija. Ovakve životinje pokazuju izražen instinkt lizanja.

Neadekvatna struktura hrane može biti uzrok

Drugi uzroci lizanja mogu biti nedovoljan sadržaj vlakana u obroku ili njihova struktura. Strukturnu efikasnost obroka kada su u pitanju vlaknasti materijali po životinji i danu čine sirova vlakna iz grube stočne hrane u iznosu 400 gr na 100 kg telesne mase i dan. Količina kiselih, koja sadrže lignin i celulozu iz grube stočne hrane treba da je 430 gr na 100 kg telesne mase dnevno, a ukupnih neutralnih više od 750 gr na 100 kg telesne mase i dan.


Tagovi

Ishrana krava Uzgajanje krava Stočna hrana Obrok za krave Lizanje Poremećaj Mlečne krave


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃