Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plasman u EU
  • 25.12.2021. 12:00

Kakav je put do EU marketa za naše živinare?

Evropa je raspoložena za naša jaja i pileće meso, međutim potrebno je što pre promeniti kaveze za koke nosilje i usaglasiti ostale uslove o bezbednosti hrane. Da li su naši proizvođači u startu konkurentniji sa proizvodom kome nije prethodila GMO ishrana?

Foto: Depositphotoss/jack520429@gmail.com
  • 148
  • 47
  • 0

U septembru je odjeknula vest o odobravanju procedure izvoza srpskog pilećeg mesa i jaja na EU tržište, međutim to se neće desiti danas, pa ni sutra i ne tako lako. Postavlja se pitanje, da li smo mi spremni da tu šansu iskoristimo? Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je u Briselu pokušao samo da ažurira i ubrza procedura usaglašavanja uslova plasiranja naše robe na evropsko tržište, objašnjava bliže direktor Zajednice živinara Srbije Rade Škorić.

"Taj posao nije u našim rukama, nego u rukama Evropske komisije koja o tome odlučuje. Svet hoće da se ponašamo po propisima koji oni prave, a odnosi se uglavnom na bezbednost hrane, praćenje uslova biosigurnosnih mera i kako se prate zarazne bolesti i taj proces traje već duže vreme", podseća Škorić.

Najpre - zamena kaveza

Kako kaže, kod nas postoje samo dve klanice koje imaju pravo da izvoze, kod proizvođača jaja još uvek nije rađena provera, a jedan broj se sprema da ispuni uslove. Kada je Srbija 2010. godine donela Pravilnik, ostavila je proizvođačima prostor od godinu i po dana da se prilagode novim propisima. Pošto niko nije bio spreman, sve je odloženo do decembra 2020. godine. Međutim, usledilo je još jedno odlaganje i to do 2023. godine - do kada proizvođači konzumnih jaja definitivno moraju da zamene kaveze za koke nosilje.

Jedan broj proizvođača konzumnih jaja sprema se da ispuni uslove (foto: emisija Farma)

"Veći deo problema je što ranija promena kaveza, a prva sredstva iz IPARD-a kreću. Bez toga se ne može u Evropu."

Ipak, sa plasmanom i usaglašavanjem uslova se ne završavaju svi problemi, već je sledeći korak konkurentnost. Škorić, iskreno, smatra da ćemo teško izaći na kraj sa velikim sistemima.

"Ali, treba da razvrstamo da li je naša prednost non-GMO soja ili kukuruz, za razliku od tih tržišta gde postoji ishrana živine sa takvim sirovinama. Ta proizvodnja je jeftinija, pa je samim tim i krajni proizvod jeftiniji", navodi Škorić.

Detaljnije o onome šta čeka naše proizvođače u video ispod.

 


Foto prilog


Tagovi

Pileće meso Plasman u EU Rade Škorić Zamena kaveza Konkurentnost Proizvodnja konzumnih jaja Non GMO


Autor

Ivica Milosavljevic

Više [+]

Novinar emisije "Farma"

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃