Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje ovaca
  • 04.01.2024. 07:30

Kakav prostor ovčarnika osigurati za jagnjenje u januaru?

Obično se jagnje noću, kada je mir. Kakvi uslovi su im potrebni?

Foto: Depositphotos/kruwt
  • 171
  • 32
  • 0

Jagnjenje je najosetljivija faza držanja ovaca. Većina bi rekla da se one same jagnje i da to nije komplikovano i zahtevno. Međutim, svaki ovčar zna da je to izazovan posao koji se mora odigrati u određenim uslovima.

Zdravlje sjagnjenih ovaca, postupci sa njima pre, tokom i posle jagnjenja, ishrana i uslovi držanja su faktori od kojih zavisi krajnji rezultat i ekonomičnost proizvodnje. Važno je svako jagnje, zbog toga ženkama koje imaju problema treba pomoći.

Neophodni uslovi

Zimi su izazovi veći i potrebno je pripremiti posebne uslove, dok se tokom toplijih meseci jagnjenje može odigrati i na pašnjaku. U hladnim i danima sa padavinama prvi preduslov je da su ovca i jagnje u zaštićenom objektu gde im je suvo i toplo kako bi se smrtnost mladunčadi smanjila što više.

Prostor može biti zaseban objekt ili u samom ovčarniku treba biti poseban deo u koji izdvajamo ovce koje su pred jagnjenje. On se pre toga mora očistiti, dezinfikovati i staviti debeo sloj stelje. Kao podloga je najbolja slama od ječma, jer se odlikuje odličnom moći upijanja. Poželjna opcija je da postoje zasebni boksovi.

Ventilacija treba da je dobra, ali ne sme biti promaje. Niska temperatura i hladan vetar su faktori koji dovode do upale pluća jagnjadi, a ova bolest je najčešći uzrok uginuća. Optimalna temperatura se kreće oko 10ºC. Kako se ovce obično jagnje tokom noći potreban im je mir, sam proces traje od pola do jednog sata.

Lakše se jagnje starije ženke

Jedan do tri dana pred janjenje izdvajamo ovcu u pripremljen prostor. Ošišamo vunu na nogama, repu i oko vimena, u slučaju da im repovi nisu kupirani. To doprinosi boljoj higijeni, smanjuje infekcije, a jagnje lakše sisa.

Obično u boksu ovca i jagnje ostaju tri do četiri dana kada je sve prošlo bez problema i ona prihvatila mladunče. U slučaju da ga nije prihvatila ostavi se još neko vreme ili se pronalazi zamenska majka. Starije ovce se lakše janje i bolje prihvataju jaganjce. Najveći problemi su u slučajevima prvog jagnjenja i kod rasa koje su krupnije.

Kad ovca izbaci posteljicu potrebno ju je ukloniti, zakopati. Jagnje se obriše slamom, ako majka neće da ga očisti, i daje mu se da posisa kolostrum - prvo mleko.


Tagovi

Ovčarnik Janjenje Prostor za janjenje Kolostrum Šišanje vune


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.