Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj pilića
  • 03.01.2020. 16:00

Kako izabrati i uzgajati domaće piliće - saveti za početnike

Kupovina i uzgoj pilića ne zvuči komplikovano, ali početnici bi trebalo da se pridržavaju nekih uputstava. Potrebno je znati svrhu za koju želimo da ih uzgajamo, važna je pravilna ishrana, kao i dovoljan prostor i sigurni uslovi.

Foto: Pixabay/Marcel Langthim
  • 20.312
  • 271
  • 0

Prvo što treba da napravite pre kupovine je da odlučite za koju svrhu želite da uzgajate piliće - samo za meso, meso i jaja ili samo za jaja, a izbor pravih uzgojnih ciljeva važan je kako bi odabrali pravu vrstu i pravu hranu. Kod kupovine pilića treba biti oprezan, pogotovo ako kupujete od nepoznatih prodavaca. Neki mogu da prevare neiskusne uzgajivače živine na način da im prodaju bolesne piliće ili starije, koji više nisu u produktivnim godinama.

U prvim nedeljama najbitnije je grejanje

Pilići nemaju pravo perje od šest do sedam nedelja starosti pa ne mogu da regulišu telesnu temperaturu, zato je potrebno u tom razdoblju da se greju. Tokom prve nedelje temperatura bi trebala da bude 35°C i postupno bi trebalo da se smanjuje za 5°C svaku nedelju dok se ne postigne temperatura okoline. Znaćemo da li imaju dovoljno toplote prema njihovom položaju: ako su svi zgrčeni u gomili - previše im je hladno, ako su raspoređeni na ivicama - prevruće im je. Ako su svuda podjednako raspoređeni, tada im temperatura odgovara. 

Treba imati na umu da pilići rastu vrlo brzo pa ne treba kupovati veće količine istovremeno jer može da se dogodi da nemaju dovoljno prostora. Bitno je odabrati vrstu pilića koja vam odgovara i ne kupovati nekoliko vrsta istovremeno jer neke nije dobro uzgajati zajedno pa je potrebno pre kupovine pažljivo proučiti podatke o vrsti koju želite.

Prostor za uzgoj

Vrlo često početnici u uzgoju živine pogrešno izračunaju koliko će im trebati prostora za uzgoj jer se dolaskom potomaka prostor smanjuje. Prema Univerzitetu u Misuriju (University of Missouri Extension), jednom piletu srednje veličine potrebno je najmanje tri kvadratna metra podnog prostora u zatvorenom i 8 - 10 m2 na otvorenom. Kokošinjac bi trebao da bude suv i provetren, a pilići treba da se drže na suvom i toplom kako se ne bi razboleli. Što više imaju prostora, pilići i kokoške biće srećniji i zdraviji, a pretrpanost doprinosi pojavi bolesti i štetočina.

Kako uslovi držanja koka nosilja određuju kvalitet jaja

Pileće đubrivo i njegovo nepravilno odlaganje, stvaraju idealne uslove za razvoj štetočina i patogena pa je potrebno redovno čišćenje. Slama koja se koristi, trebalo bi da se češće menja jer se kod živine brzo kontaminira i razvija plesan, a umesto nje može da se koristi piljevina ili treset. Hranilice i posude za vodu potrebno je prati otprilike jednom nedeljno. Pilići dok su mali mogu da se utope i u posudi sa vodom pa je možete napuniti npr. sa šljunkom kako bi to izbegli.

Kako pravilno hraniti piliće?

Živina nije probirljiva što se tiče hrane. Pilići i kokoši su svaštojedi, što ih čini jednostavnim za hranjenje, a mogu da jedu žitarice, voće, povrće i insekte. Mogu da konzumiraju ostatke sa stola, samo treba paziti da hrana ne sadrži toksine.

Postoje neke namirnice koje su toksične za njih pa ih treba izbegavati, a to su:

  • pasulj;
  • nezreli paradajz;
  • kakao
  • hrana koja sadrži plesan

Da biste bolje upravljali ishranom, trebate da im osigurate dobro uravnotežene obroke koji sadrže sve potrebne vitamine i minerale kako bi postigli svoju potencijalnu težinu. Ukoliko uzgajate kokoši za jaja, hranite ih sa dodatkom kalcijuma. One će da legu jaja od proleća do jeseni, sve dok imaju oko 12 do 14 sati dnevnog svetla. Vodu im je potrebno menjati nekoliko puta dnevno, navode agronovinite.com.

Ishrana živine do vrhunca nosivosti

Na kraju, pazite da ih ne hranite nikakvim aditivima ili proizvodima koji će da podstiču i ubrzaju njihov rast. Aditivi se gotovo uvek koriste u uzgoju živine, a rezultiraju skokom u njihovom rastu mišića što nikako nije zdravo ni za živinu, a ni za konzumente mesa i jaja. 

Pravilna ishrana može da spreči pojavu bolesti, gojaznost, uznemirenosti i prerane smrti.

Kako se brinuti za zdravlje kokošaka i pilića?

Ukoliko postojećem nasadu dodajete nove jedinke, pazite na karantin. Ona bi trebala da traje oko mesec dana kako bi se izbeglo širenje bolesti i štetočina koje nove jedinke mogu da prenesu. Kupujte vakcinisane piliće, a ukoliko se razbole, obezbedite im obilno vodu i hranu što je često presudan faktor u njihovom spašavanju i svakako zovite veterinara.

Šta je najvažnije za pravilan tov pilića?

Potrebno je i da im se osigura i dovoljno sunca tokom dana jer nedostatkom vitamina D dolazi do pojave rahitisa. Takođe je važno da kokošinjac ne bude prljav jer može da dođe do kokcidioze. Pripazite na krpelje i vaši jer su oni najčešći paraziti kod živine.


Tagovi

Uzgoj pilića Uzgoj kokoški Živina Domaći pilići Hrana Prostor


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.