Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlečno govedarstvo
  • 30.05.2018. 14:00

Kako od problematičnih stvoriti idealnu kravu?

Kada je o mlečnom govedarstvu reč, Srbija ne može da se pohvali dobrim rezultatima, tačnije mlečnošću goveda. Prema grubim procenama, u Evropskoj uniji muzni prosek je oko 9.000 kilograma mleka po kravi, dok je u našoj zemlji taj proseku na nivou od oko 6.500 kilograma. Međutim, i agrarno razvijenije zemlje imaju slične teškoće u mlečnom govedarstvu kao i Srbija, a to je pojava takozvanih problematičnih krava. Postavlja se pitanje, šta su problematične krave?

Foto: Dušan Knežić
  • 1.166
  • 81
  • 0

Problematične krave su grla koja su, najvećim delom, zbog dugogodišnje jednostrane selekcije isključivo na proizvodne osobine, pre svega na visoku mlečnost, postala neotporna na bolesti, te reproduktivno sve manje efikasna. Ovo znači da se kod takvih krava javljaju tihi estrusi, da teže ostaju steone ili postaju jalove, servis period i međutelidbeni interval traju (pre)dugo, životni, samim tim i proizvodni vek im je kraći, itd. Naravno, sve to dovodi do uvećanih troškova proizvodnje, koji mogu da dovedu u pitanje i samu rentabilnost. 

Oplemenjivanjem poboljšati osobine mlečnih goveda

Jasno je da se osobine i performanse mlečnih goveda mogu poboljšati, pre svega njihovim genetskim unapređenjem, tj. oplemenjivanjem. Početak tog posla je jasno definisanje odgajivačkih programa i ciljeva, koji predstavljaju skup mera i aktivnosti za, prvenstveno, genetsko unapređenje mlečnih goveda, kojim želimo da formiramo goveda superiornog genetskog potencijala za osobine značajne za odgajivače. Savremeni odgajivački programi uključuju: proizvodne (prinos mleka, proteina i mlečne masti, sadržaj proteina i mlečne masti), funkcionalne (plodnost, zdravlje, dugovečnost, lako teljenje) i konformacione osobine.

Ne tražiti po svaku cenu maksimum u prinosu mleka

Oplemenjivanje je zadatak kako visokoobrazovanih stručnjaka , tako i farmera, čija je uloga u uspešnoj realizaciji odgajivačkih programa neizostavna. Dakle, odgajivači mogu da učine mnogo kako bi se dobila grla sa unapređenim genetskim potencijalom.

 "Ne treba po svaku cenu težiti maksimalnom prinosu mleka, već profitabilnoj proizvodnji sa neproblematičnim kravama" – kaže mr Draško Ivanović, stručni saradnik na Katedri za stočarstvo novosadskog Poloprivrednog fakulteta.  "Loše zdravlje mlečnih krava ozbiljno ugrožava profitabilnost kroz povećanje veterinarskih troškova, ali i zbog smanjenja dugovečnosti i mogućnosti za efikasnu reprodukciju", napominje Ivanović.

Koristiti semena vrhunskih bikova

Težnja odgajivača da mlečne krave ostanu steone u optimalnim rokovima je razumljiva i opravdana, ali je isto tako značajno i da se koriste semena vrhunskih bikova, te da se iz zapata izlučuju neefikasna grla. Iskustva iz razvijenijih zemalja pokazuju da proizvođači trebaju da vode odgovarajuću matičnu i proizvodnu evidenciju, u saradnji sa odgajivačkim organizacijama. Treba ažurno evidentirati svaki registar teljenja, datume osemenjavanja i teljenja, sva lečenja ukoliko ih je bilo, te proizvodne rezultate. Na osnovu tih podataka procenjuju se oplemenjivačke vrednosti grla, kojima registrujemo genetski superiorna grla, koja selektujemo za roditelje budućih generacija.

Definisanjem i realizovanjem odgajivačkih programa smanjuju se troškovi 

Ukoliko ulazni podaci nisu kvalitetni, svaki dalji posao je u značajnoj meri doveden u pitanje, ukoliko nije i uzaludan. Uspešna realizacija dobro definisanih odgajivačkih programa nesumnjivo dovodi do genetskog unapređenja mlečnih goveda koja su pod kontrolom, unapređujući njihove performanse za osobine koje su prvenstveno od ekonomskog značaja. Prosto rečeno, to daje mogućnost da uz održavanje dobrih, ili unapređenje prosečnih proizvodnih osobina, unapređujemo i funkcionalne osobine mlečnih goveda, čime u značajnoj meri smanjujemo troškove, dakle, ostvarujemo profitabilnuju proizvodnju, ističe Draško Ivanović.  

Cilj kome se teži je stvaranje idealne krave

Cilj kome se teži je takozvana "idealna krava“. Ona u praktičnom smislu ne postoji, ali ka njoj se ide. To je "krava budućnosti" koja treba da daje velike količine mleka visoke biološke i hranjlive vrednosti, da ima dobre reproduktivne osobine, dobro zdravlje, dugovečnost, da efikasno iskorištava hranu, te da je mirnog temperamenta i laka za manipulaciju u proizvodnji. Ona se može dobiti kombinacijom genetskog unapređenja mlečnih goveda i optimizacijom menadžmenta, odnosno tehnologije proizvodnje, što podrazumeva adekvatne programe ishrane, dobro zdravlje, plodnost, optimalne ambijentalne i uslove uslove smeštaja, te odgovarajuću negu mlečnih goveda.


Tagovi

Krave Mlečno govedarstvo Idealna krava Krava budućnosti Stočarstvo Draško Ivanović Poljoprivredni fakultet


Autor

Dušan Knežić

Više [+]

Poljoprivrednji inženjer, novinar i lovac. Novinarstvom se bavi od 2002. godine. Moto kojim se vodi je "Usuditi se, to je cena napretka".