Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Živinarstvo
  • 10.07.2023. 12:00

Kako sprečiti toplotni stres kod koka nosilja?

Temperatura iznas 38°C u određenom kontinuiranom razdoblju može biti pogubna i dovodi čak i do pomora celokupnog jata.

Foto: Depositphotos/doganmesut@hotmail.com
  • 193
  • 77
  • 0

Temperatura kao faktor spoljne sredine ima izuzetno veliki uticaj na proizvodne performanse svih životinjskih vrsta i kategorija, a pogotovo kod živine.

Dakle, živina nema znojne žlijezde, već temperaturu odaje različitim mehanizmima, kako fizičkim (dahtanje, podizanje perja i krila, zauzimanje posebnog položaja tela), tako i metaboličkim (aktivnost žlezda, promena u konzumaciji hrane), navodi Svjetlana Mičić iz Poljoprivredne savetodavne službe RS. 

Mere zaštite

U letnjim mesecima s povišenim dnevnim temperaturama prvi znak opadanja proizvodnje je smanjen broj dnevno nošenih jaja, lošeg kvaliteta s dosta tanjom ljuskom. Živa u termometru u letnjim mesecima na našim prostorima često ide i preko 35°C, što može izazvati toplotni stres kod koka nosilja u zavisnosti kakvi su uslovi držanja. Tada treba preduzeti sve mere kako bi toplotu unutar kokošinjca vratio u prihvatljive granice, između 18 i 24°C.

Prihvatljiva temperatura je između 18 i 24°C (Foto: Bigstockphoto/PramoteBigstock)

"Kokošinjac treba da bude koncipiran i uređen na takav način da farmer ima priliku da promenom određenih parametara utiče na unutrašnju temperaturu. To znači da poseduje dobar sistem ventilacije, prozračnost, materijale koji odbijaju sunčevu svetlost i slično, kakve imaju moderni objekti", ističe Mičić.

Međutim, nemaju svi kokošinjci posebne ventilacione sisteme, stoga se preduzimaju improvizirane mere zaštite poput provetravanja, stvaranja promaje, zaštite i prekrivanje krova objekta (često napravljenog od lima), osiguravanje hladne i pitke vode kokama nosiljama i slično. Ako se radi o uzgoju s ispustom, nadstrešnice s hladnom vodom moraju da budu obezbeđene, a poželjno je i na takvim mestima saditi visoka stabla i grmasto bilje, kako bi živina sama pronašla zaštitu od direktnog sunčevog zračenja.

Simptomi toplotnog stresa

Prvi simptomi toplotnog stresa kod koka javljaju se kada su vrednosti oko 26-32°C, tada se smanjuje i do 50 odsto konzumacija hrane, preko 32°C do 35°C moguća je pojava toplotnog udara.

"Živina širi krila i dahće na temperaturi preko 35°C što dovodi do klonulosti i malaksalosti, jer svu energiju troše na rashlađivanje. Kada je ona veća od 38°C u određenom kontinuiranom razdoblju pogubna je i dovodi čak i do pomora celokupnog jata", upozorava savetodavac.

Koke nosilje: Pridržavajte se pravila ispusta za veću proizvodnju jaja

Pored preduzetih mera protiv pregrejavanja kokošinjca istovremeno za kvalitet jajeta preporuka je da se prekombinuje obrok. Dodaju se suplementi u obliku vitaminsko mineralnih dodataka gde im se prvenstveno daje vitamin C i to kroz sistem napajanja jer se postižu efikasniji rezultati.

"Poželjno je oko tri do četiri sata pre totalnog mraka, krajem dana davati kao suplement u obrok i kalcijum za jačanje ljuske jajeta", zaključuje Mičić.


Tagovi

Koke nosilje Toplotni stres Temperatura u kokošinjcu Farma koka Svjetlana Mičić Živina


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D