Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Karipske svinje
  • 20.09.2015. 09:00

Kako su nasukane svinje dospele na Karibe?

Neki izvori govore da su Španci i Portugalci doneli nasukane svinje na Karibe.

Foto: The Islands Of The Bahamas
  • 255
  • 11
  • 0

Na Bahamima postoji ostrvo na kome se svinje igraju na pesku, leže na suncu, plivaju do brodova gde ih često hrane turisti. Oko 20 svinja živi na nenaseljenom ostrvu nazvanom Big Mejdžor Kej, u Eksumi na Bahamima. Zato se to mesto i zove Plaža svinja.

One su postale omiljena meta medija, ali i radoznalih istoričara. Inspirisale su i knjigu za decu nazvanu Tajno ostrvo svinja, ali i pesmu. Međutim, iza te idilične slike kriju se i neka pitanja na koja ćemo pokušati da damo odgovor. Da li je neobično videti svinju da pliva? I kako su te svinje uopšte dospele na ostrvo?

Motivisane hranom ne boje se vode

Svinje su prirodni plivači kada to situacija zahteva. Pošto su motivisane hranom, nije im problem ni da zaplivaju. Pre 400 godina, svinje i druge životinje su na ostrvo doneli evropski doseljenici koji su doputovali brodovima. Tako su one širile svoje stanište na druga ostrva gde su dosta uticale i na zatečenu floru i faunu. Međutim, nije jasno da li su svinje dospele tu sa brodovima mornara ili doseljenika.

Pitali smo i istoričare. Prema podacima, do 17. veka, svinje koje su lutale karipskim arhipelagom već su bile odomaćene, a u Francuskoj su bile poznate kao nasukane svinje. Istoričari ne mogu da zaključe da li su svinje bile namerno puštene ili su same pobegle u divljinu.

Španci i Portugalci doneli nasukane svinje?

Neki izvori govore i da su pronađene svinje napustili Španci i Portugalci, a za to postoje i čvrsti dokazi. 1512. godine jedan portugalski istraživač po imenu Pedro Maskarenhas pustio je svinje, kokoške i koze na ostrvo Mauricijus u Indijskom okeanu, što je bilo pogodno za to nenaseljeno ostrvo. Iako nije definitivan dokaz, postoji naznaka kako su na sličan način svinje našle svoj put i do Big Mejdžor Keja.

Kao zanimljivu činjenicu ističu i da je reč barbecue (roštilj) potekla baš iz ovih krajeva gde su prvi lovci na svinje koristili boucan koji je služio kao okvir za roštiljanje svinjetine. Otuda i reč buccaneer, što znači pirat. Termin je kasnije prenesen na pirate s Kariba, koji su, takođe, jeli roštilj, a mnogi pre toga su bili i lovci.

Takođe, još veći bonus je i staropiratski recept pronađen u knjižici iz 18. veka. U njemu piše da je grilovanu svinjetinu najbolje konzumirati s malo limete, soli, bibera i gnječene paprike. Pirati su marinadu stavljali i unutar svinjske utrobe zajedno sa divljim pticama koje su tada predstavljale slasan zalogaj. Za još bolji doživljaj, ubacite nekoliko svinjskih kostiju i kože u vatru kojom se kuva. Verovalo se da će to doprineti ukusu jela. I uz to rum. Mnogo ruma.

Foto: The Islands Of The Bahamas


Tagovi

Svinje Lovci Evropa Brodovi Karibi Doseljenici Mornari Gusari Pirati Indijski okean


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."