Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Roboti
  • 26.10.2023. 12:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bačko Gradište

Kako su roboti za mužu unapredili farmu Mužlai u Bačkom Gradištu?

Ova farma u Bačkoj je uvođenjem novih tehnologija olakšala svakodnevne poslove i povećala proizvodne kapacitete

Foto: Đorđe Lalić
  • 1.578
  • 303
  • 0

Porodica Mužlai iz Bačkog Gradišta, mesta 40-ak kilometara udaljenog od Novog Sada, bavi se mlečnim govedarstvom, a njihova farma broji 720 grla holštajn-frizijske rase. Od kojih 260 muznih krava, uz junice, telad i bikove. Njihovo gazdinstvo se bavi ovim poslom već 60-ak godina, kroz koje su se tehnologije konstantno menjale, ali prethodne generacije sigurno nisu mogle ni da zamisle koliko će u trećoj deceniji 21. veka biti olakšana proizvodnja.

"Od ratarskih kultura, najviše sejemo useve za stočnu proizvodnju. Sejemo soju, lucerku, raž, kukuruz, pšenicu, ječam i suncokret", rekao je vlasnik farme David Mužlai koji ovde brine za stoku, dok je njegov brat Danijel zadužen za ratarski deo posla.

Šta su dobro doneli roboti za mužu?

Kada se kaže "roboti", nekome je odmah asocijacija na mašine, čelik, robokapa, terminatora i još kada se tome dodaju životinje, prva pomisao je da tu nema nikakve ljubavi i empatije. Međutim, kada zakoračite na ovu farmu, možete da primetite da su krave mirne, bez stresa od teranja na izmuzište, same odlaze na mužu i sa robotima su u simbiozi kao morska sasa i rak samac.

"Mi smo robote instalirali pre tri godine. Pružili su nam veliki iskorak u proizvodnji mleka i zdravlju krava, tako da smo kod nekih grla dostigli i 10 litara mleka po kravi više kroz robotsku mužu, nego kroz klasičnu", rekao je Mužlai.

Recept za povećanje proizvodnje

"Roboti su značajno uticali na rezultate s obzirom da se frekvenca muže povećala i da je ishrana prilagođena tome. Celokupna svarljivost obroka se povećala, konverzija hrane u mleku takođe, poboljšalo se zdravlje i dobrobit krava", rekao je specijalista za govedarstvo u firmi Sano Zoran Damnjanović i dodao da je sve to rezultiralo porastom količine mleka.

Rezultati su jasni, a napredak osete i radnici

Mužlai je upoređivao i radio testove, prebacivao je krave sa izmuzišta na robota za mužu, i pratio promene po fazama. Na početku laktacije je dobijao po 10 litara više mleka po kravi, na sredini šest do osam, a na kraju laktacije od tri do pet litara više nego klasičnom mužom. Značajno je unapredio farmu na više aspekata, a pored već nabrojanih, povećana je i sopostvenu dobrobit.

"Farmer ima više vremena za bavljenje stvarima koje su bitne; menadžmentom, posmatranjem krava i slično. Ne mora da se bavi sporednim stvarima, ne troši više fizičku snagu da uđe u izmuzište i da muze, već ima vremena da uviđa probleme i da ih rešava", ističe je Damnjanović.

Mužlai i Damnjanović objašnjavaju prednosti ovih sistema (Foto: Verica Matić)

Često se nova tehnologija povezuje za smanjenjem radnih mesta, tako što roboti "kradu" posao ljudima. Međutim, farma Mužlai je socijalno odgovorna, te nije došlo do otpuštanja radnika, već su raspoređeni na druge pozicije. Svakako, povećani su i proizvodni kapaciteti.

David je svakodnevno s njima, deli njihovu sudbinu i zna šta je teško, a šta lako, pa se može reći da su roboti i njegovim zaposlenima dosta olakšali posao. To je razlog zašto njegovi radnici ne odlaze, a i kako sam kaže, svi se razlikuju, "nekome je potrebno pet dinara, nekome jedno pivo, dok je nekome dovoljno da ga svako jutro potapšete po ramenu".

Prati se svaki pokret

Goveda u ovoj farmi nose i pedometre, pomoću kojih prate promene po grlu pojedinačno. Prate aktivnost krava, njihovo zdravstveno stanje, reproduktivna svojstva i slično. Svaka krava se razlikuje, u drugačijoj fazi laktacije su, pa imaju i različite potrebe, a ovi uređaju pomažu kod prikupljanja tih informacija, da bi se moglo precizno i pravovremeno reagovati.

"Modni detalj" za prikupljanje svih informacija

Trenutno poseduju tri robotske jedinice za mužu, koje su nabavili zahvaljujući podsticajima Ministarstva poljoprivrede, ali još jedan deo krava muzu klasično - na izmuzište. Mužlai je toliko zadovoljan rezultatima, da hoće da kupi i četvrtog robota i to ne čekajući fondove, nego od svojih sredstava.

"Sa kompanijom Sano smo počeli saradnju pre 10 godina i koristimo kompletan njihov program, od ishrane do robotizacije i druge tehnike. Mi smo prezadovoljni i mašinama i podrškom koju dobijamo", kaže Mužlai i dodaje da ima u planu da nabavi i robote za prigurivanje hrane.

Roboti, kako Damjanović kaže, rade neprekidno 24/7, 365 dana u godini. Zaustavljaju se samo kada se javi neki problem ili kada servisira.

Kompanija Sano je da sada u Srbiji instalirala 11 takvih robotskih jedinica, kao i dva u Makedoniji, četiri u Hrvatskoj i tri u Bosni i Hercegovini.

Farma je u dobrim rukama

Da farma Mužlai ima dobre naslednike, pokazuje i ovaj inženjerski poduhvat mladog člana porodice, Davidovog sina Adama, koji je uz pomoć lego kocki i svojih ideja napravio maketu robota za mužu kompanije Sano.

Konstruktor sa svojim robotom

Ona je napravljena tako da je konstruktor mislio na svaki detalj. Pored toga je i pokretna, a uz pomoć male igračke krave nam je prikazana i demonstracija rada robota, kojim je kreator ideje upravljao preko mobilnog telefona. Šta reći? Znamo da će ova farma ostati u dobrim rukama.


Foto prilog


Tagovi

Farma Mužlai David Mužlai Sano Zoran Damnjanović Proizvodnja mleka Roboti za mužu Unapređena farma Pedometri Roboti u farmi


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva


Partner

SANO - Savremena ishrana životinja d.o.o.

Josifa Pančića 8, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +38121444921, e-mail: sano@sano.rs web: https://sano.rs/