Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zeolit u govedarstvu
  • 20.02.2024. 07:30

Kako zeolit utiče na zdravlje krava i teladi?

Vulkanski mineral zeolit ima široku primenu u poljoprivredi, a dokazane su njegove dobrobiti i u govedarskoj proizvodnji

Foto: Depositphotos/Sodel_Vladyslav
  • 140
  • 24
  • 0

Mnoga istraživanja potvrdila su da dodatak zeolita u obroku krava poboljšava stanje u buragu, optimizuje probavne procese, posredno povećavava količinu mleka, smanjuje broj somatskih ćelija, optimizuje koncentraciju kalcijuma u krvi, smanjuje pojavnost ketoze i mastitisa te povećava apsorpciju imunoglobulina. Ima povoljan učinak na zdravlje teladi, junica i krava, navodi prof. dr sc. Marcela Šperanda. 

Zeolit je materijal otkriven u 18. veku kada je švedski hemičar Baron Aksel Fredrik Kronšted primetio da se na površini određenih minerala, prilikom zagrevanja, pojavljuje vlaga. Od toga je nastalo i ime: zeo-ključati, lithos-kamen. 

Vulkanski mineral 

Prirodni zeolit klinoptilolit je vulkanski mineral, nastao u sudaru između vulkanske tekuće lave, gustog pepela i vode. Glavni sastojci su aluminijumov i silicijumov dioksid, povezani kiseonikom u rešetkastu strukturu s mikroporama. Njegova hemijska građa i fizikalna svojstva, prostorni raspored atoma, daju ovom materijalu jedinstvene sposobnosti i široku primenu, pojašnjava Šperanda u svom radu. 

Naučni rad Istina i mit o zeolitu, prof. dr sc. Marcele Šperanda u celini pročitajte na ovom linku

Danas je poznato 67 prirodnih minerala zeolita koje je prihvatila i razvrstala Komisija za prirodne zeolite u okviru Međunarodnog udruženja i dala im jedinstvenu oznaku od tri slova. Od ukupnog broja, njih šest nalazimo u većim količinama deponovanih u svetu: analcit (ANA), habazit (CHA), klinoptilolit (HEU), erionit (ERI), mordenit (MOR) i filipsite(PHI). Klinoptilolit sedimentnog porekla odobren je evropskom regulativom kao dodatak hrani za sve životinjske vrste (EU 651/2013).

Primene u poljoprivredi 

Deluje kao sunđer. Zahvaljujući glavnim svojstvima: adsorpcije, molekularnog prosejavanja i kationske izmene, zeoliti se koriste u mnogim područjima. U poljoprivredi su efikasni fertilizatori jer omogućavaju bolje zadržavanje azota i sporije njegovo otpuštanje te zbog toga racionalno iskorištavanje. 

Primenjivi su i u akvakulturi jer snažno uklanjaju amonijak, teške metale iz jezera, mora i transportnih bazena, a daju se i kao dodatak hrani za ribe kao promoter rasta. Uz dodatak mikronutrijenata, zeoliti mogu povećati hranljivost i efikasnost iskorišćenja vode u sušnim područjima, zahvaljujući sposobnosti vezanja vode. 

Njihova svojstvena građa omogućava vezanje toksina, mikotoksina, alkaloida, čime je olakšano njihovo uklanjanje iz organizma. Na taj način sprečava se negativni biološki učinak toksina na životinjama. Prirodni je proizvod, ne ostavlja rezidue u mleku i mesu, pa zato njegova primena nema karencu. Ekološki je dodatak, pogodan za upotrebu u ekološkoj proizvodnji mleka i mesa, stoji u ovom radu. 

Delovanje aktiviranog klinoptilolita kod krava i teladi 

Šperanda navodi 11 najvažnijih delovanja zeolita klinoptilolita u govedarskoj proizvodnji, na bazi rezultata naučnih istraživanja: 

1. Dodatkom zeolita značajno se smanjuje pojava ketoze kod mlečnih krava, a nema negativni uticaj na koncentraciju bakra (Cu), cinka (Zn) i gvožđa (Fe) u krvi krava. 
2. Povoljno utiče na pH buraga, povećava koncentraciju sirćetne kiseline, a smanjuje količinu propionske kiseline. 
3. Dodatak je značajno povećao koncentraciju kalcijuma u plazmi krava na dan teljenja, a nedelju dana pre teljenja povećana je količina vitamin D
4. Kod novorođene teladi čiji je kolostrum obogaćen zeolitom bilo je manje proliva i dnevni prirast je bio veći. 
5. Krave vakcinisane protiv E. coli, a koje su dobijale ovaj mineral, imale su povećani titar antitela (mera koncentracije antitela u uzorku krvi, op.ur.) u serumu i kolostrumu, a isto i njihova telad. 
6. Junice hranjene uz dodatak zeolita imale su značajno nižu koncentraciju ketonskih tela, a višu koncentraciju glukoze; imale su bolje reproduktivne pokazatelje i povećanu proizvodnju mleka
7. Krave kojima je dodavan u hranu imale su značajno nižu pojavnost puerperalne pareze (pad ili gubitak funkcije zadnjih nogu kod krava koje se javlja posle teljenja, op.ur.), dok koncentracija kalcijuma (Ca), magnezijuma (Mg), natrijuma (Na) nije bila promenjena pa se pokazalo kao efikasno i ekonomično sredstvo u prevenciji pareze
8. Postoje dokazi da njegov dodatak u hrani teladi u količini od jednog g/kg tj. mase zajedno sa kolostrumom te dva g/kg tj. mase zajedno sa mlekom tokom prvih 10 dana podiže titar antitela za bakteriju E. coli i smanjuje učestalost proliva od enteropatogenih sojeva E. coli, a povećava i apsorpciju imunoglobulina u crevu. Smatra se da je to moguće zbog jačanja odbrambene funkcije ćelija, a i produžava se vreme prolaženja imunoglobulina kroz ćelije creva. Istovremeno, zeolit veže štetne razgradne proizvode probave kolostralnih proteina (kao što je amonijak). Za praktičnu primenu može da se napravi 20%-tna suspenzija klinoptilolita u vodi za piće kako bi se povećala količina IgG u serumu. 
9. Njegovim dodatkom u hrani popravlja se kondicija krava, smanjuje NEB, popravlja plodnost, a pojavnost i jačina mastitisa se smanjuju.
10. Krave koje su hranjene uz dodatak klinoptilolita imale su 1,96 puta manji rizik od mastitisa. 
11. Povoljan uticaj može se protumačiti njegovim antibakterijskim, detoksicirajućim, antioksidativnim i imunostimulišućim delovanjem.

Dakle, možemo da zaključimo da zeolit efikasno dekontaminira hranu, veže mikotoksine, pomaže u obezbeđivanju kvaliteta mleka te smanjuje broj somatskih ćelija u njemu. Doprinosi boljim uslovima u predželucu i crevima i bezbedan je rad mikroorganizama.


Tagovi

Zeolit Zeolit klinoptilolit Vezanje toksina Vezanje mikotoksina Zeolit u govedarstvu Hranjenje krava


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.