Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kozarstvo
  • 07.05.2017. 15:00

Kisač: Nikad bolji uslovi za uzgoj koza

Milan Rainović iz Kisača ima farmu sa 400 koza, mlekaru i laboratoriju. Mleko izvozi u Rusiju, a svu pomoć pružaju mu stručnjaci sa fakulteta.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 8.546
  • 950
  • 0

Milan Rainović iz Kisača pre koza bavio se uzgojem ovaca. Međutim, nakon što se u Somboru susreo sa alpinom, odlučio se za kozarstvo. Danas ima 400 koza.

Savremena mlekara

Osim uzgojem koza, bavi se i preradom mleka. Ima savremenu mlekaru, koja čeka na pogon u punom mahu, jer se sa ove farme mleko izvozi za Rusiju.

"Na pomolu je dogovor sa Amerikancima. Nešto manje mleka ostaje za domaće tržište i jedna količina će biti prerađena", kaže Rainović.

Ulaganja u mlekaru su stalna. Na krovu su postavljeni solarni paneli, a uštede u električnoj energiji su značajne, čak 100.000 dinara na mesečnom nivou.

Stručna pomoć za uspeh

Ova farma je i nastavna baza za Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu i srednju Poljoprivrednu školu u Futogu. Stručne savete koriste za recepture za namenske obroke.

"Koriste se žitarice, sojina pogača, suncokretova sačma, mineralni dodaci - kalcijum fosfat i stočna kreda, najkvalitetniji premiksi iz Nemačke", navodi Rainović.

Zahvaljujući peletiranju postiže se ušteda od gotovo 18 procenata u potrošnji tog tipa hrane. Zbog balansirane ishrane, postiže se izuzetna mlečnost.

"Prosek je oko 800 litara u laktaciji. Pojedine koze dostižu i preko 900 litara, ali to ne možemo da očekujemo od prvojarki. One tek posle trećeg jarenja daju svoj maksimalni doprinos", kaže Milan.

Sopstvena laboratorija

Osim mlekare, farma raspolaže i laboratorijom, koja je opremljena za obavljanje prvih, uglavnom hemijskih analiza mleka.

"Još jedna, detaljnija kontrola je u mlekari, a na kraju kontroliše Institut za mlekarstvo u Beogradu, jer se radi o izvozu. Tamo se radi i mikrobiološka kontrola mleka. Ono je uvek ekstra kvaliteta. Strogo se vodi računa o higijeni muže", tvrdi Rainović.

Ne štedi se na modernizaciji

Jarići se odvajaju nakon sedam dana i o njihovoj ishrani brine "mama taksi". To je uređaj koji greje mleko, meša ga, pasterizuje, a jarad sisaju. Dobijaju i koncentrovan deo.

Nikad bolji uslovi za kozarstvo

Milan kaže da je uvek koristio komercijalne kredite, a da uslovi za gajenje koza nikada nisu bili bolji, posebno kada je reč o državnim podsticajima:

"Ukoliko se odlučite za bavljenje kozarstvom, kod kupovine osnovnog stada dobićete povraćaj 45 do 55 odsto. Već prve godine, kada se ojari, dobićete 7.000 dinara po umatičenom grlu. Sedam dinara je premija za litru mleka. Dobićete 2.000 dinara ako prodate utovljeno jare ovlaštenoj organizaciji. Ako kupujete sisteme za mužu ili muzilice, država će vam vratiti 45 do 55 odsto. Ako se odlučite za mlekaru, država će vam subvencionisati isto toliko, kao i za sve mašine za pripremu hrane".

Dodaje da je optimalno da se krene sa stadom od 20 koza.

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Alpino Alpske koze Kisač Milan Rainović


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner