Pretraživanje tekstova
Temperaturu u minusu mogu podnijeti goveda, ovce, koze, ali su hladan vjetar i padavine veći neprijatelj.
Temperatura može da bude limitirajući faktor za uzgoj životinja. I dok jednima smeta hladnoća, drugima odgovara. Ovce, goveda, koze, lame i alpake odlično podnose niže temperature. Problem mogu da izazovu vetar i kiša, kao i visoki nanosi snega.
Dobar preduslov za zimovanje je da su životinje zdrave, da nemaju parazite. Hrana treba da se bazira na visokokvalitetnom senu, a kukuruz i ovas u ishrani će biti izvor energije, posebno kod mršavijih grla. Za većinu vrsta telad i mladunčad starosti do dva meseca trebaju da su smeštena u toplijem prostoru zbog njihove osetljivosti.
Prostor u kome životinje borave mora da bude suv, bez promaje, ali sa dobrom ventilacijom. Stelja treba da je čista, suva i da se redovno menja. Voda za napajanje ne sme da bude prehladna.
Temperaturni raspon koji odgovara govedima je između minus sedam do 17ºC, a za mlečne krave do 25ºC. Na višim temperaturama mogu da dožive stres i toplotni udar.
Razlog njihove otpornosti ne leži samo u dlaci kojom su životinje obrasle i koja je toplotni izolator, već u specifičnoj građi digestivnog sistema u kome biljna hrana fermentira. Tokom ovog procesa stvara se toplota koja je ključna za otpornost na hladnoću. Čak i kada vidite sneg na kravama i vidljiv dah, to ne znači da im je hladno.
Ovce su najotpornije na ovakve uslove, ali problem može da predstavlja hladan, jak vetar i padavine. Ponavljamo, zato hrana mora da bude kvalitetna, jer će im trebati energija koju troše na održavanje telesne temperature. I one moraju da imaju smeštaj sa suvom steljom i dovoljno vode. Najosetljivija su jagnjad. Sjagnjene ovce moraju dobro da se hrane, jer ako im je hladno proizvodiće manje mleka što može da bude pogubno po jaganjce.
Najveći neprijatelj ovaca su padavine koje im navlaže runo. Grla prestaju da se kreću, skupe se. U planinskim uslovima se dešava da zbog ove osobine ovaca bude zavejano celo stado.
Tagovi
Životinje zimi Životinje na hladnoći Domaće životinje zimi Ovce i zima Koze i zima Goveda i zima Digestivni sistem Fermentacija u buragu
Autorka
Više [+]
Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Udeo bruto dodate vrednosti poljoprivrede u BDP-u Srbije je među najvećim u Evropi. Ako gledamo nominalni iznos BDV-a poljoprivrede ona je u Srbiji u 2023. godini iznosila 2,8 milijardi evra, to je četiri odsto BDP-a Srbije. To je na istom... Više [+]
Udeo bruto dodate vrednosti poljoprivrede u BDP-u Srbije je među najvećim u Evropi. Ako gledamo nominalni iznos BDV-a poljoprivrede ona je u Srbiji u 2023. godini iznosila 2,8 milijardi evra, to je četiri odsto BDP-a Srbije. To je na istom nivou BDV-a koji je ostvarila Danska. Međutim, vrednost poljoprivredne proizvodnje Danske je iznosila 12,7 milijardi evra. Vrednost poljoprivrednih usluga u Srbiji je četiri puta manja od iste u Danskoj (681 prema 173 miliona evra). U strukturi poljoprivrede Srbije je dve trećine biljna proizvodnja, a jedna trećina stočarska, dok je u Danskoj suprotno. Ukupna proizvodnja stočarskih proizvoda pet puta je razvijenija u Danskoj, posebno u svinjogojstvu. #uzgojsvinja
Foto: Pixabay