Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj ovaca
  • 19.03.2022. 18:00

Koji su uslovi su potrebni za držanje ovaca?

Za ovce je potrebno obezbediti prostor i kvalitetnu ispašu. U stadu posebnu brigu treba povesti o ovnu.

Foto: Ranka Vojnović
  • 2.685
  • 53
  • 0

Uzgoj ovaca postaje sve interesantniji bilo da se radio o malim, amaterskim stadima ili profesionalnom uzgajanju. Pre nego što se odlučite na ovaj korak potrebno je da znate čime raspolažete. Za ovce je potreban prostor gde ćete ih napasati, objekat za držanje i prostor za ispust. Prema tome, ali i dostupnoj hrani određuje se broj grla. Takođe, važno je i gde ćete skladištiti seno i drugu hranu i odlagati đubrivo.

Pre neko što krenete u avanturu držanja ovaca potrebno je naučiti kakve su njihove potrebe i koji su simptomi oboljenja koja se mogu javiti. Odlučite koju rasu želite: za meso, mleko ili kombinovanu. Za amatersko stado biće vam dovoljno 10 do 15 grla. One su društvene životinje i uvek ih je potrebnu držati u grupi.

Uslovi držanja

Za njih je potrebno izraditi objekat u kome će biti tokom nepovoljnih vremenskih prilika. To nije obavezno u područjima gde cele godine mogu biti napolju. Objekat mora ispunjavati određene uslove. Treba da su što jednostavniji i da mogu omogućiti zaštitu životinja od padavina, vetra i preniske temperature.

Za dobre uslove potrebno je obezbediti lako provetravanje i određenu temperaturu u unutrašnjosti. Koncentracija prašine i relativna vlažnost vazduha mora da bude u granicama dozvoljenog. Mora da se vodi računa o potrebama životinja. Ne sme da ih bude previše u objektu. Na jednu ovcu bi trebalo najmanje 1,5m² unutrašnje površine, a optimalno je 3m². Za jagnje je potrebno 0,35m². Pod treba da je čist i suv i da sprečava klizanje. Kao prostirka se koristi slama ili neki drugi organski materijal. Po danu je za odraslu ovcu potrebno pet kilograma stelje, a za jagnje do tri.

Obezbedite im dovoljno prostora (Foto: Ž.R.Kristić)

Temperatura u ovčarniku treba da bude od pet do 10°C kada su životinje u njemu. Za sasvim mladu jagnjad je potrebno nešto viša temperatura, jer su osetljiviji na hladnoću. One ne podnose visoku temperaturu, a u većini slučajeva ih ne treba držati u betonskim objektima jer su sklone pojavi raznih oboljenja.

Kada je u ovčarniku više kategorija životinja, potrebno je odvojiti posebne prostore za njih. Najvažnije je da imamo odvojen deo za ovce koje se jagnje kako ih niko ne bi uznemiravao.

U objektu treba da postoji dobra ventilacija, ali ne i propuh. Na njega su ovce posebno osetljive posle striže (šišanja), kao i mlada jagnjad.

Držanje ovna u stadu

Ovnovi mogu da budu pravi izazov za držanje za ljude koji nisu navikli. Neki su agresivni, ali treba znati da će i najumiljatiji u doba parenja pokazati svoju agresivnu stranu. Iskusni ovčari će vam reći da nikada ne okrećete leđa ovnu i da mu nikad ne verujete. Oni se mogu držati odvojeni od stada, ali uvek u društvu, najbolje sa kastriranim ovnom.

Vrlo su društvene životinje (Foto: J. Kuzmić)

Pripuštaju se ovcama u doba parenja. Treba znati da su spremni preskočiti veoma visoke ograde u doba parenja kako bi došli do ovaca ako su u njihovoj blizini. Zbog toga ih je, najbolje držati na udaljenoj parceli, ako to uslovi dozvoljavaju.

Zahtevi ovaca

Ovce su biljojedi i po jednoj životinji je potrebno obezbediti oko dva kilograma sena, do 400 gr koncentrovane hrane, vitaminsko mineralne dodatke, so.

Trava je osnovna hrana i one provedu oko osam sati u toku dana pasući. Prelazak sa zimske ishrane senom na pašnjake treba da je postepen i traje do dve nedelje. U tom periodu se posle ishrane senom izvode kraće vreme na pašu, a zatim se količina sena postepeno smanjuje i ispaša produžava. Prvo se na pašnjak izvode odrasle, a posle bremenite i one koje se nedavno ojagnjile.


Tagovi

Ovce Držanje ovaca Uzgajanje ovaca Ovnovi Ovčarnik Uslovi držanja


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.