Porodica Mitić na pašnjacima Svrljiških planina uzgaja alpine као glavnu delatnost. Ostali su na selu i veruju da će i njihovi sinovi slediti njihov primer.
Brdsko-planinski predeli svrljiškog područja prepoznatljivi su po bogatim i kvalitetnim pašnjacima i dugoj stočarskoj tradiciji. Porodica Mitić iz sela Prekonoga vredno radi i ne odustaje od sela.
Naš domaćin Dejan odrasto je na selu, a kozarstvom se profesionalno bavi jednu deceniju. U porodici koja je odlučila da se ozbiljno posveti uzgoju koza rade svi - supruga, dvojica sinova, majka i on. Iako je ovo deo godine kada su kozari preokupirani obavezama oko jarenja, Dejan je pronašao vremena da svoje utiske podeli sa nama.
"Na gazdinstvu trenutno imamo 100 muznih koza, 30 ženskih jarića starosti 12 meseci i 3 jarca. Za alpine sam se odlučio zbog subvencija ali na osnovu iskustva tvrdim da su melezi (alpino i sanska koza) mnogo otporniji na bolesti dok je mlečnost možda i bolja. Planina nam je čista i prepuna lekovitog bilja, tako da su koze na ispaši ili brstu tokom čitave letnje sezone, a u zimskom periodu kad god vremenski uslovi dozvole izlazak. Prosečna mlečnost mojih koza je 2,5 - 3 litara mleka dnevno. Zbog velih obaveza oko koza ne mogu prerađivati mleko, već ga prodajem privatnoj mlekari. Na farmi je aktuelno jarenje i trenutno ima najviše posla, ali najbitnije je da ono prolazi odlično. Prosek jaradi je 1,8 po kozi", kaže Dejan.
tokom čitave letnje sezone
Zemlje koje su uvidele da su kozji proizvodi i hrana i lek od kojih blagodeti imaju ne samo proizvođači i konzumenti ovih proizvoda već i čitava ekonomija, razvijaju i unapređuju kozarstvo. Većina naših kozara kao i ostalih poljoprivrednika nalazi se u nezavidnom položaju. Kako bi se obezbedlila egzistencija, pored mnogo truda i muka, potrebno je izboriti se i sa opštim okolnostima koje skoro i da ne zavise od onih koji ulažu najveće napore.
Kada smo Mitića upitali o njegovim daljim planovima u kozarstvu, on nam je odgovorio: "Dalje planove trenutno nemam, jedini mi je cilj da opstanem i prehranim porodicu. O stočarstvu i uopšte o poljoprivredi kod nas u Srbiji ne bih da komentarišem. Ipak se nadam da će moja deca ostati na selu, stariji sin završava drugu godinu više poljoprivredne škole u Prokuplju, a mlađi završava četvrtu godinu ekonomske."
Opstankom sela i agrara, generacijama koje će posle nas stasavati pružamo mogućnost izbora i lepšeg života. Kozarstvo može značajno doprineti tome.
Povezana stočna vrsta
Foto prilog
Tagovi
Autorka