Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kozarstvo
  • 01.03.2016. 09:00

Kozarstvo kao porodični izvor sigurnosti

Porodica Mitić na pašnjacima Svrljiških planina uzgaja alpine као glavnu delatnost. Ostali su na selu i veruju da će i njihovi sinovi slediti njihov primer.

  • 2.100
  • 523
  • 0

Brdsko-planinski predeli svrljiškog područja prepoznatljivi su po bogatim i kvalitetnim pašnjacima i dugoj stočarskoj tradiciji. Porodica Mitić iz sela Prekonoga vredno radi i ne odustaje od sela.

Posvećenost kozarstvu

Naš domaćin Dejan odrasto je na selu, a kozarstvom se profesionalno bavi jednu deceniju. U porodici koja je odlučila da se ozbiljno posveti uzgoju koza rade svi - supruga, dvojica sinova, majka i on. Iako je ovo deo godine kada su kozari preokupirani obavezama oko jarenja, Dejan je pronašao vremena da svoje utiske podeli sa nama.

"Na gazdinstvu trenutno imamo 100 muznih koza, 30 ženskih jarića starosti 12 meseci i 3 jarca. Za alpine sam se odlučio zbog subvencija ali na osnovu iskustva tvrdim da su melezi (alpino i sanska koza) mnogo otporniji na bolesti dok je mlečnost možda i bolja. Planina nam je čista i prepuna lekovitog bilja, tako da su koze na ispaši ili brstu tokom čitave letnje sezone, a u zimskom periodu kad god vremenski uslovi dozvole izlazak. Prosečna mlečnost mojih koza je 2,5 - 3 litara mleka dnevno. Zbog velih obaveza oko koza ne mogu prerađivati mleko, već ga prodajem privatnoj mlekari. Na farmi je aktuelno jarenje i trenutno ima najviše posla, ali najbitnije je da ono prolazi odlično. Prosek jaradi je 1,8 po kozi", kaže Dejan.

Opstanak ne zavisi samo od stočara

Kozarstvo
Koze su na ispaši ili brstu

tokom čitave letnje sezone

Zemlje koje su uvidele da su kozji proizvodi i hrana i lek od kojih blagodeti imaju ne samo proizvođači i konzumenti ovih proizvoda već i čitava ekonomija, razvijaju i unapređuju kozarstvo. Većina naših kozara kao i ostalih poljoprivrednika nalazi se u nezavidnom položaju. Kako bi se obezbedlila egzistencija, pored mnogo truda i muka, potrebno je izboriti se i sa opštim okolnostima koje skoro i da ne zavise od onih koji ulažu najveće napore.

Kada smo Mitića upitali o njegovim daljim planovima u kozarstvu, on nam je odgovorio: "Dalje planove trenutno nemam, jedini mi je cilj da opstanem i prehranim porodicu. O stočarstvu i uopšte o poljoprivredi kod nas u Srbiji ne bih da komentarišem. Ipak se nadam da će moja deca ostati na selu, stariji sin završava drugu godinu više poljoprivredne škole u Prokuplju, a mlađi završava četvrtu godinu ekonomske."

Opstankom sela i agrara, generacijama koje će posle nas stasavati pružamo mogućnost izbora i lepšeg života. Kozarstvo može značajno doprineti tome.


Povezana stočna vrsta

Kozarstvo

Kozarstvo

Koze pripadaju među najstarije pripitomljene rase životinja koje su od davnina služile čoveku i davale mu visokovredne proizvode poput mesa, mleka, kože, dlake i stajnjaka.... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Kozarstvo Alpine Mlečnost Jarenje Koze Selo Imanje Ispaša Dejan Mitić Muzne koze Subvencije Svrljiško područje Tradicija stočarstva


Autorka

Dragana Milićević

Više [+]

Dragana Milićević, Zaječar

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)