Prema procenama klaničara i trgovaca u EU, kriza u ovom sektoru potrajaće sigurno do kraja septembra, kada se očekuje da će otkupna cena dostići dva do 2,20 evra žive vage.
Mesna industrija u Srbiji je pred kolapsom jer nema kome da ponudi svinjsko, goveđe i pileće meso, pošto su hoteli i restorani zbog pandemije virusa COVID-19 prazni, jer nema stranih i domaćih turista, a i izvoz je obustavljen.
Suvlasnik Industrije mesa "Matijević" Zoran Matijević rekao je za agenciju Beta da je sa junećim mesom već dve godine problem jer, posle najave ministra za poljoprivredu, Branislava Nedimovića u maju 2018. godine, da će u Tursku moći da se bez carine izveze 5.000 tona junetine, proizvođači su povećali tov, a tursko tržište ne pokazuje interesovanje za sve te količine.
Matijević je još prokomentarisao da je sa Turskom o izvozu junetine sklopljen "politički aranžman", a da takav dogovor zbog politike i propada i da je "nepouzdan za proizvođače".
Čedomir Keco: Bolje izvoz junadi Arapima - u Turskoj nismo rado viđeni
Kako smo ranije pisali, Čedomir Keco ispred Udruženja "Agroprofit" smatra da se moramo okrenuti izvozu ka arapskim zemljama gde je stanovništvo pretežno islamske veroispovesti. Mi više ne možemo da se oslonimo na izvoz ka Turskoj, jer tamo nismo rado viđeni dobavljači.
Vlasnici velikih industrija mesa smatraju da je razlog niske cene mesa potpuni prekid izvoza od marta meseca zbog pandemije, ali i veliki uvoz mesa za prerađevine iz inostranstva bez carine ili prelevmana.
Potrošnja ove vrste mesa u Srbiji i inače je mala. Za preradu i potrošnju u domaćinstvima tokom godine dovoljno je najviše 86.000 različitih kategorija goveda, a ponuda je veća od 250.000 grla. Naša domaćinstva tokom godine po članu potroše najviše četiri kilograma goveđeg mesa, piše Politika.
Kako objašnjavaju iz Udruženja "Agroprofit", posle nedavne razmene, prema spiskovima prijavljenih farmera, klanicama je isporučeno oko 3.000 junadi, a ostalo je još oko 6.000 bez izgleda da uskoro budu isporučeni. Uz to, dodaju, već su pristigla i nova utovljena junad i trenutno se za tržište nudi više od 12.000 kvalitetnih grla. Proizvođači kažu da ovako veliku ponudu na tržištu klaničari i nakupci koriste tako što umanjuju za cene.
Od "kraja godine" do "za dve nedelje" - sve smo bliži izvozu junadi?
Prema procenama klaničara i trgovaca u EU, kriza u ovom sektoru potrajaće sigurno do kraja septembra, kada se očekuje da će otkupna cena dostići dva do 2,20 evra žive vage. Istovremeno se očekuje i značajan skok cena junećeg mesa u Brazilu i Argentini, pa su pojedine zemlje ovih dana obustavile prodaju tovnog podmlatka upravo zbog ovih očekivanja.
Tagovi
Autorka
95
Glasova: 27
Mlađima 28,4%
Glasova: 12
Starijima 12,6%
Glasova: 56
Svima je podjednako teško 58,9%
Mita Filipov
pre 4 godine
Тов пилића,свиња говеда није прављење сателита који ће се после десет година лета кроз свемир спустити на неки астероид и послати слике како астероид изгледа. Има она народна изрека:Мало је мачку говеђа глава ;па је ,да је цена меса и пет пута виша, било мало. Малопре је моја унука купила у маркету говеђи рибић(има 2,5 кг, у комаду)цена по килограму 2,67 долара канадских(прераћунато у динаре 195 динара по килограму). Код нас је око 700 динара за килограм и када се остави да постоји који сат из меса се оцеди идеци неке течности а ако постоји преко ноћи и цела два деци се оцеди и баци неке црвенкасте течности. Не,не,није никаква сукрвица већ ослобођена вода из мишићних влакана која се у њима ускладишти уз помоћ хемије из концентрата којима се животиње хране а која има задатак да се вода коју животиње пију веже у мишићна влакна.