Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Goveđe meso
  • 02.08.2020. 10:00

Kriza sa cenom goveđeg mesa do kraja septembra?

Prema procenama klaničara i trgovaca u EU, kriza u ovom sektoru potrajaće sigurno do kraja septembra, kada se očekuje da će otkupna cena dostići dva do 2,20 evra žive vage.

Foto: Bigstock/sutipond somnam
  • 924
  • 128
  • 0

Mesna industrija u Srbiji je pred kolapsom jer nema kome da ponudi svinjsko, goveđe i pileće meso, pošto su hoteli i restorani zbog pandemije virusa COVID-19 prazni, jer nema stranih i domaćih turista, a i izvoz je obustavljen.

Suvlasnik Industrije mesa "Matijević" Zoran Matijević rekao je za agenciju Beta da je sa junećim mesom već dve godine problem jer, posle najave ministra za poljoprivredu, Branislava Nedimovića u maju 2018. godine, da će u Tursku moći da se bez carine izveze 5.000 tona junetine, proizvođači su povećali tov, a tursko tržište ne pokazuje interesovanje za sve te količine.

Matijević je još prokomentarisao da je sa Turskom o izvozu junetine sklopljen "politički aranžman", a da takav dogovor zbog politike i propada i da je "nepouzdan za proizvođače".

Čedomir Keco: Bolje izvoz junadi Arapima - u Turskoj nismo rado viđeni

Kako smo ranije pisali, Čedomir Keco ispred Udruženja "Agroprofit" smatra da se moramo okrenuti izvozu ka arapskim zemljama gde je stanovništvo pretežno islamske veroispovesti. Mi više ne možemo da se oslonimo na izvoz ka Turskoj, jer tamo nismo rado viđeni dobavljači.

Četiri kilograma po domaćinstvu

Vlasnici velikih industrija mesa smatraju da je razlog niske cene mesa potpuni prekid izvoza od marta meseca zbog pandemije, ali i veliki uvoz mesa za prerađevine iz inostranstva bez carine ili prelevmana.

Potrošnja ove vrste mesa u Srbiji i inače je mala. Za preradu i potrošnju u domaćinstvima tokom godine dovoljno je najviše 86.000 različitih kategorija goveda, a ponuda je veća od 250.000 grla. Naša domaćinstva tokom godine po članu potroše najviše četiri kilograma goveđeg mesa, piše Politika.

Od septembra očekuje se značajan skok cena

Kako objašnjavaju iz Udruženja "Agroprofit", posle nedavne razmene, prema spiskovima prijavljenih farmera, klanicama je isporučeno oko 3.000 junadi, a ostalo je još oko 6.000 bez izgleda da uskoro budu isporučeni. Uz to, dodaju, već su pristigla i nova utovljena junad i trenutno se za tržište nudi više od 12.000 kvalitetnih grla. Proizvođači kažu da ovako veliku ponudu na tržištu klaničari i nakupci koriste tako što umanjuju za cene.

Od "kraja godine" do "za dve nedelje" - sve smo bliži izvozu junadi?

Prema procenama klaničara i trgovaca u EU, kriza u ovom sektoru potrajaće sigurno do kraja septembra, kada se očekuje da će otkupna cena dostići dva do 2,20 evra žive vage. Istovremeno se očekuje i značajan skok cena junećeg mesa u Brazilu i Argentini, pa su pojedine zemlje ovih dana obustavile prodaju tovnog podmlatka upravo zbog ovih očekivanja.


Tagovi

Cena goveđeg mesa Klanice Agroprofit Matijević Junad Izvoz junadi Juneće meso Uvoz mesa Skok cena Prodaja tovnog podmlatka


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...