Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Telenje
  • 05.11.2022. 18:00

Lekovi protiv bolova tokom telenja imaju više prednosti?

Postignuti su pozitivni rezultati kod terapije ovim lekovima. Krave su se brže oporavljale, a telad bila zdravija.

Foto: Depositphoto/ClaraBastian
  • 137
  • 10
  • 0

Telenje za krave može biti veoma stresno i bolno iskustvo, a pomoći im se može davanjem nesteroidnih antiimflamatornih lekova koji osim što umanjuju bol, imaju i druge prednosti, tvrdi dr Peter Ziger za Agrarheute. Kaže kako grla kojima su davali ovaj lek, ranije ostaju steona. Takođe je utvrđeno da su se poboljšali prinos mleka te da su telad bila zdravija.

Najnovija naučna saznanja pa tako i ovo, razmenilo je 3.200 veterinara iz celog sveta koji su se sastali na Svetskom kongresu govedarskih veterinara u Madridu (Španija). Jedna od tema je bila terapija protiv bolova prilikom telenja, a rezultate je predstavila istraživačka grupa sa Univerziteta u Notingemu (Ujedinjeno Kraljevstvo).

Manje boli, više mleka (Foto: Depositphoto/ahavelaar)

Utvrđeno je da su tretirane krave ostajale bremenite 22 dana ranije od onih koje nisu dobijale lekove. Prepoznati su i drugi pozitivni učinci. 

Smatra se da antiimflamatorni lek treba davati rutinski, ali od njega životinja ima koristi i posle teškog telenja. Bez ovakve terapije imaju osam puta povećan rizik od odstranjivanja iz proizvodnje.

Studija je pokazala da su životinje prestajale sa laktacijom u proseku nakon 169 dana, dok su tretirane imale 100 dana dužu laktaciju, odnosno proizvele 664 kg mleka više. Dakle, one sa prirodnim partusom i terapijom protiv bolova dale su čak 1.500 kg više mleka nego one koje nisu lečene. 


Tagovi

Telenje Bolno telenje Laktacija Lekovi protiv bolova Antiimflamatorni lek


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]