Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdravlje goveda
  • 11.08.2019. 10:00

Mastitis: Koja preventiva se preporučuje i kako je to EU rešila

Posebna pažnja treba da se posveti sredini u kojoj se krava nalazi kao i očuvanju njenog zdravstvenog stanja odnosno imunološkog sistema. Zatim, veoma je važna i stalna saradnja sa veterinarima u smislu prihvatanja saveta i instrukcija koje oni daju.

Foto: Vedran Stapić
  • 335
  • 39
  • 0

Oboljenje vimena krava, pre svega mastitis, spada u vodeća oboljenja koje nanose veliku ekonomsku štetu uzgajivačima visoko mlečnih krava. Prema rečima prof. dr veterinarske medicine, Miodraga Radinovića, mastitis dovodi do smanjenja sekrecije mleka i utiče na njegov kvalitet i sastav. Najbolje rešenje za sprečavanje pojave ovog obolenja vimena je prevencija.

"Preventivne mere imaju za cilj da se smanji pritisak patogena, odnosno, uzročnika bolesti na mlečnu žlezdu. U zavisnosti od vrste patogena, prodor u mlečnu zlezdu dešava se za vreme muže ili u periodu između dve muže. Iz tog razloga važno je da su higijena smeštaja i higijena muže na visokom nivou", kaže Radinović.

Svakodnevno čišćenje je neophodno

Takođe, veoma je značajno da prostirka ispod krave bude suva i čista, što zahteva svakodnevno čišćenje i izbacivanje prljave i vlažne prostirke i zamena za suvu i čistu prostirku. Važna je i stalna saradnja sa veterinarima u smislu prihvatanja saveta i instrukcija koje oni daju. Posebna pažnja treba da se posveti sredini u kojoj se krava nalazi kao i očuvanju njenog zdravstvenog stanja odnosno imunološkog sistema.

Kako Radinović pojašnjava, pravilno očuvan imunološki odgovor krava, ujedno sprečava menjanje morfologije (izgled) tkiva vimena što je vrlo značajan faktor u borbi protiv patogenih mikroorganizama, koji su glavni uzročnik. "Da bi se kontrolisao mastitis, potrebno je primeniti različite vrste strategija. Pre i posle muže treba koristiti dezifenkciono sredstvo za vime jer se na taj način smanjuje broj patogenih faktora, koji se nalaze u neposrednoj okolini vimena krava", rekao je Radinović

Kako EU rešava ovaj problem?

COST Action CA17110 (Standardizing output - based surveillance to control non - regulated diseases of cattle in the EU, SOUND) ima za cilj usklađivanje različitih rezultata kontrola koje sprovode zemlje članica EU u programu za neregulisane bolesti goveda, kao što je goveđa virusna dijareja (BVDV), paratuberkuloza, mikoplazmoza i salmoneloza.

Kako kaže prof. dr Ivana Davidov, već nekoliko evropskih zemalja sprovelo je nacionalne ili regionalne programe za nadzor, kontrolu ili iskorenjivanje navedenih infekcija. "Ovi programi donose opipljive koristi poljoprivrednicima odnosno farmerima, koji učestvuju u projektu i industriji zbog povećanog zdravlja i blagostanja, kao i smanjene upotrebe antibiotika. Ovo dovodi do smanjenja direktnih gubitaka, na primer povećanje proizvodnje i smanjenje stope oboljenja i uginuća goveda i indirektnih gubitaka, kao što je na primer trgovina povezana sa specifičnom bolešću goveda", objašnjava Davidov.

Budite oprezni kod trgovine goveda

Prema tome, razvoj i učešće u SOUND akciji ima za cilj da ova ideja dobije stabilnu podršku i da se sprovede i u zemljama koje nisu članice EU. Međutim, kako Davidov kaže, ovi programi takođe stvaraju poteškoće prilikom trgovine goveda jer trgovina odnosno uvoz goveda ima potencijal da unese infektivni agens u regione gde je postignuto iskorenjivanje određene bolesti. Teškoće se odnose na razlike u statusu bolesti među zemljama i nedostatak utvrđenih alata za procenu i uporednu analizu podataka o zdravstvenom stanju goveda, a za koja se smatra da su iskorenjene između zemalja i regiona.

Edem vimena - Posledice i preventiva

"Iako za neregulisane bolesti nema propisa, oni postoje na evropskom nivou, a podrazumevaju razumevanje jednakosti u pogledu iskorenjenih bolesti ili goveda koja su u tzv. statusu oslobađanja od infekcije, što je važno kada se želi olakšati međudržavna trgovina goveda, a istovremeno upravljajući i kontrolišući rizik od unosa i širenja infekcije", navodi Davidov.

Da bi se poljoprivrednici uspešno izborili sa više decenijskim problemom kao što je mastitis vimena, Davidov napominje da je neophodna stalna saradnja sa veterinarima koji su zaduženi za prevenciju bolesti životinja, a samim tim su indirektno odgovorni za zdravlje ljudi koji koriste i konzumiraju životinjske proizvode.


Tagovi

Mastitis krava Obolenja vimena Zdravlje goveda Preventivne mere Čista prostirka Suva prostirka Mlečne krave Kvalitet mleka Miodrag Radinović Ivana Davidov


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.