Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana goveda
  • 26.08.2017. 11:00

Mlečno govedarstvo na dohrani

Predlog je za onog ko se bavi ozbiljno stočarstvom, da dokupi hranu. Preporuka je da poljoprivrednici nastave da koriste silažu obogaćenu inokulantima, mirkoorganizmima koji pospešuju sav šećer koji postoji na biljkama i u biljkama, pored toga i samlevenu prekrupu. Tako će poboljšali kvalitet silaže i osigurati kravi zadovoljavajuću mlečnost i kvalitet mleka.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 1.090
  • 109
  • 0

Ove godine zbog suše, na teritoriji opštine Mladenovac, očekuju se prinosi koji su stručnjaci Poljoprivredno savetodavne službe ove opštine okarakterisali kao zanemarljive. To će se odraziti na manju količinu i niži kvalitet mleka.

Vlažnost vazduha koja je bila oko 15 odsto, naspram potrebnih 40 i više, osetiće se i na kvalitetu silaže, procene su stručnjaka za ratarstvo Miloša Nikoletića:

"Predlog je za onog ko se bavi ozbiljno stočarstvom, da dokupi hranu. Preporuka je da poljoprivrednici nastave da koriste silažu obogaćenu inokulantima, mirkoorganizmima koji pospešuju sav šećer koji postoji na biljkama i u biljkama, pored toga i samlevenu prekrupu. Tako će poboljšali kvalitet silaže i osigurati kravi zadovoljavajuću mlečnost i kvalitet mleka".

Jedni prodaju, drugi proširuju

Marko Kojić (naslovna fotografija), stočar iz sela Pružatovac ima šest krava muzara simentalske rase. Sa osam hektara svojih obradivih površina, prinos na tri hektara posejanog kukuruza je manji za pola u odnosu na prethodnu godinu. Dok oni stočari sa manjim brojem krava razmišljaju o prodaji, on ima druge planove.

"Pošto je potrebno tri do pet godina odgajiti kravu za mužu, kad naiđe ovakva ratarska godina, ne treba tov proširivati, jer nemate hranu. Mnogi rasprodaju, ali ja planiram na proleće da povećam svoj stočni fond, jer sam rešio ozbiljno da se bavim mlečnim govedarstvom. U poljoprivredi jednostavno ne možeš da računaš - pošto nema kukuruza, dodaću druga hraniva i očekujem isti kvalitet mleka", tvrdi Kojić.

Silaža

Njegove krave daju po 25 do 30 litara u jednoj laktaciji, a kvalitetu mleka doprinose mnogi faktori.

"Moje mleko je najbolje na mestu gde predajem, jer sam uzeo dobru genetiku. Imamo štalu otvorenog tipa, skoro svu mehanizaciju, a u planu mi je da nabavim i mlekovod i latofriz. Iako je silaža slabijeg kaliteta nego prethodnih godina, jedna je od boljih u mom mestu", hvali se Marko.

Prevencijom protiv aflatoksina

Stručnjak iz mladenovačke službe sa zaštitu bilja Stefan Đurđević upozorava da se na 30 odsto klipova sa setvenih površina javila plesan, koja, ako se zaraženi klipovi ne uklone, može uticati na pojavu aflatoksina, koji se naročito javio nakon sušne 2012. godine.

Stefan Đurđević

"Važno je da se odbace takvi klipovi na kojima se pojavila plesan. Postojanje aflatokisna još nije potvđeno, ali je preporuka da se odbaci čak i onaj klip koji ima par zaraženih zrna", nagovešatava Đurđević.

Potpuna agrotehnika jedino rešenje

Ovo su sve moguće posledice suše, a kako ih ublažiti i sačuvati hranu za stoku, Nikoletić naglašava da je jedino rešenje prava i potpuna agrotehnika:

"Način na koji rade naši poljoprivrednici se pokazao kao neodgovarajući. Potrebna je puna agrotehnika svake godine i pravilna primena hemije i odgovarajućih đubriva. Nama je cilj da korenov sistem ide u dubinu, jer ćemo tako izbeći negativan uticaj visokih temperatura".

Poljoprivrednici ovo mogu postići zaoravanjem žetvenih površina, jesenjim oranjem krajem oktobra ili početkom novembra, zatvaranjem brazde u februaru, a nedelju dana pred setvu pripremiti zemljište postupcima kojima se čuva sva vlaga. Najveći problem može stvoriti plužni đon, koji se javlja prelaskom teških traktora i kombajna preko zemlje, pa je neophodno na svakih četiri ili pet godina obraditi zemlju većim plugovima kako bi se voda zadržala u dubljim slojevima.

Uz ove agrotehničke mere, važno je primeniti i herbicide, jer korovi i do 30 odsto brže usvajaju vodu. Navodnjavanje nije isplativo na rasparčanim setvenim površinama, kakve su u centralnoj Srbiji. Što se tiče hibrida, stručnjaci preporučuju one iz treće, četvrte i pete FAO grupe zrenje, kako bi period cvetanja, oplodnje i nalivanja zrna pomerili u raniji period, kada možemo da izbegnemo ekstremne temperature kakve donosi današnje vreme.

Foto: Julijana Kuzmić


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jeste, tovna goveda. Reprodukcija goveda... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Krave Govedarstvo Mleko Silaza Inokulanti Susa Kukuruz Mladenovac Sumadija Srbija Alfatoksin Agrotehnika Zemljiste Vlaga


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...