Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlečno govedarstvo
  • 24.10.2019. 14:00
  • Šumadijski okrug, Knić

Mlečno govedarstvo u selu Borač: Kako izdržavati devetočlano domaćinstvo?

Nenad Mihailović iz sela Borač u opštini Knić se opredelio za mlečno govedarstvo preko kog uspeva da ostvari zavidne prihode.

Foto: Aleksandar Obrenović
  • 1.722
  • 355
  • 2

Selo Borač ste sigurno upoznali, ako ne na licu mesta, onda kroz domaće serije ili kroz često pominjanje u seoskom turizmu Šumadije.

Jedno od najlepših sela Gruže poznato je i po sve ozbiljnijim poljoprivrednicima, među kojima je i Nenad Mihailović koji vodi domaćinstvo koje broji čak devet članova. 

Daleko od toga da nije imao izbora, imajući u vidu njegovu marljivost i snagu vrlo lako je mogao da dobije posao u jakim kompanijama u Kragujevcu ili okolini, ali se odlučio na - mlečno govedarstvo i to u svom rodnom Borču. 

"Nikad se nisam pokajao što sam počeo da se bavim mlečnim govedarstvom. Jeste teško, ali vidim da imam zaradu. Mogao sam da idem gde hoću, da izađem kad hoću. Nisam video sebe u gradu gde radim za 30.000 dinara i da pritom plaćam kiriju ili put. Skidam kapu ko se opredelio da živi u gradu, da uzme stan na kredit, ali ništa u životu nisi uradio ako privatno stanuješ i imaš platu od 30.000 dinara, a mnogo takvih slučajeva postoji ovde u okruženju. Ovo je jedini način da živim lagodnije, mogu da sednem i odmorim, imam slobodu. I ovde možeš da napraviš radno vreme kao i u gradu", počeo je Nenad svoju priču. 

Posla ima 365 dana u godini

Njegovi preci su se bavili poljoprivredom, čak i dalje imaju voća (oko 60 stabala šljive za sopstvene potrebe), kao i svinje za koje kaže da ne postoji više računica imati ih u domaćinstvu. Račun za njegove oči jeste u govedarstvu. 

"Imam 26 grla sa junicama. Posao je po sistemu 'jutro-podne-veče', 365 dana u godini. Jeste težak rad, ali se isplati. Celo domaćinstvo može da živi od bavljenja govedarstvom. Goveda se isplate, jeste da imaš dosta posla, posebno u leto kada su najveće vrućine, a najveći posao jeste dopremiti hranu", rekao je on. 

Zemlju obrađuje na oko 25 hektara od kojih je polovinu uzeo u zakup. Od hrane za svoja goveda ističe silažu i koncentrate koje sam pravi. 

"Ove godine sam imao 26 prikolica silaže, oko 1,5 hektara kukuruza je silirano. Nahraniću goveda silažom od sada pa sve do proleća. Ona je najbolji deo ishrane jer smanjuje kabastu hranu. Ko sastavi celu godinu sa silažom, može očekivati veoma uspešnu godinu. Dobra silaža može povećati 30% mlečnost krave. Takođe i koncentrat, menjao sam proizvođače, isprobavao, a u poslednje tri godine pravim samostalno koncentrate. Uzimam soju i suncokret, kao i premiks, što se pokazalo kao veoma produktivno, dobro je i za mlečnost i za fizičku kondiciju. Krava nakon teljenja ne gubi kilažu, redovno traži novo osemenjavanje. Ranije se dešavalo da ima problem sa sterilitetom, da upadne u ketozu, ali sada ne", rekao je Nenad. 

Nenad Mihailović ima 26 grla sa junicama

Cena mleka je niska, ali može da se nadomesti radom

Ozbiljno je počelo 2002. godine, napravljen je senjak, potom je kupovana i mehanizacija, a od tada pa sve do danas, Mihailovići ulažu ogromne količine novca kako bi u nekim narednim godinama sveli troškove na podnošljivu vrednost imajući u vidu sve višu cenu nafte i nisku cenu mleka. 

"Godine 2007. mi je cena mleka bila 40 dinara bez premija, cena nafte je bila 65 dinara. Godine 2019. cena mleka je 37 dinara, a cena nafte 160 i kusur dinara. Mi radom i količinom moramo sve to da nadomestimo. Čak i ne mogu da se bunim kada pogledam ostale mlekare koje daju daleko nižu cenu, postoje mlekare koje daju 22, 23 dinara", ističe Nenad. 

Iako ima uslove da pravi sir, to ne radi jer kaže da je to veći posao bez mnogo veće dobiti, a kao neke od problema kod bavljenja mlečnim govedarstvom pominje tih 365 radnih dana u godini, što nije slučaj u skoro nijednoj drugoj grani poljoprivrede. 

Kvalitetan obrok po meri krave za više mleka

Mesečno i preko 300 000 dinara

Ono što većinu zanima jesu - prihodi. 

"Nas devet živi ovde, svi se izdržavamo od mlečnog govedarstva, s tim što baba i deda imaju poljoprivrednu penziju koja je mizerna. Velika je litraža, na ovu cenu u proseku sa premijom imam oko 300 hiljada mesečno prihoda. Imam velike izdatke za komponente, ali možemo lagodno da živimo", rekao je on. 

Za početak od nule preko 70 000 evra

Na pitanje koliko novca bi bilo potrebno nekom ko želi da počne od nule ovakav posao, kaže da su sume koje daje država male za početak i da je potrebno preko 70 hiljada evra. 

"Javljaju da se daje mladim bračnim parovima po 10 hiljada evra, ali to je jako malo da se započne profitabilan posao u mlečnom govedarstvu. Moje mišljenje je da je potrebno minimum 70 hiljada evra ulaganja za ozbiljno bavljenje ovim poslom, pa čak i da kupujete polovnu mehanizaciju. Ne mora sve biti zategnuto, ali za početak, ukoliko želiš da imaš primanja od starta, potrebno je 70 hiljada evra. Ispod deset krava zarade skoro i da nema", rekao je on. 

"Veliki problem može nastati ako nemamo maksimalan rod na njivama, jer su ogromna ulaganja u pšenicu, kukuruz... Recimo, za rasturanje stajskog đubriva sam dao ove godine 90 hiljada dinara. Meni su njive đubrevite, sadim tu trojku detelinu koja ima dosta azota u sebi, pa sam prodavao stajsko đubrivo, ali ove godine sam se odlučio da bacim stajsko đubrivo na svoje njive. Jedno od sledećih ulaganja mi je ulaganje u utovarivač, kako ne bih plaćao rad", kaže Nenad. 

Mihailović vodi domaćinstvo koje broji čak devet članova

Centralna Srbija predaleko od Vojvodine

Za kraj je uporedio stanje u Vojvodini i u centralnoj Srbiji. 

"Drugačije je u Vojvodini. Oni imaju farme i u sklopu farme imate 50 hektara, a ovde je drugačija priča. Svi mi idemo od kuće i po 3,4 kilometra. Kod nas su usitnjene parcele. Dalje, ovde je uglavnom smonica, nezgodna je za rad, ali je zato rodna", završio je Nenad. 


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jeste, tovna goveda. Reprodukcija goveda... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Borač Krave Mlečno govedarstvo Cena mleka Silaža Govedarstvo Nenad Mihailović


Autor

Aleksandar Obrenović

Više [+]

Aleksandar Obrenović, diplomirani ekonomista. Ima veliko interesovanje za poljoprivredu. Životni cilj - obići što više zemalja sa svojom suprugom Milenom i baviti se jednog dana seoskim turizmom.