Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Morka
  • 21.08.2015. 10:30

Morka - neobična i korisna živina

Među živinom u našim seoskim dvorištima mogu se naći i morke, poznate i kao misirke ili biserke.

  • 63.505
  • 848
  • 0

Iako su morke živahne i bučne ptice, nisu zahtevne za čuvanje. Mogu se naći među živinom u našim seoskim dvorištima, a poznate su i kao misirke ili biserke.

Fizičke karakteristike

Glava je mala i nije pokrivena perijem, sa rožnatim izraštajem na vrhu, a lice je plavobele boje. Vrat je kratak. Telo je prekriveno gustim perjem, plavičaste, smeđe, sive i bele boje. Za sve boje karakteristično je da je perje ukrašeno sedefastobelim tačkama. Noge su duge, a rep je uvek okrenut na dole. Odrasla morka teži od 1,3 do 2 kilograma. Mužijak u odnosu na ženku ima krupniji rožnati izraštaj, teži je od ženke i oglašava se na drugačiji način.

Zadržale su osobine divljih predaka

Pero morke
Morke imaju gusto perje

Morke potiču iz zapadnog dela Afrike, gde i danas žive u jatima slobodno u prirodi. Pitome morke zadržale su određene osobine divljih predaka. Tako, kada se gaje na slobodnom prostoru jedna od glavnih karakteristika je da skrivaju svoja gnezda, što može da bude i glavni problem njihovog uzgoja.

Ženka morke nestane, napravi gnezdo na nekom skrivenom i nepristupačnom mestu, a pojavi se tek kada se pilići izlegnu, nakon 26 - 28 dana. Stalno su u pokretu, dnevno mogu da prehodaju i preko 10 kilometara, ali nerado lete, samo kada su u opasnosti. I noć vole da provede na slobodi, obično na niskom drveću.

Meso i jaja su specijaliteti

jaja morke
Jaja morke hranljivija su od kokošijih

Meso morke, koje je po ukusu slično mesu fazana ili prepelice, spada u specijalitete. Ono je tamnije boje u odnosu na kokošije, bogatije je proteinima, mineralima i vitaminima ali i dosta skuplje. Udeo belog mesa u trupovima morke je znatno veće nego kod kokošaka.

Jaja su takođe hranljivija od kokošijih, sitnija su i imaju tvrđu i pegavu ljusku.

Morka počinje da nosi jaja od marta meseca pa sve do kasno u jesen. Za godinu dana jedna morka može da snese u proseku 70 jaja.

Rasteruju štetočine i najavljuju opasnost

Kako su po prirodi uvek na oprezu i teritorijalne, morke glasom upozoravaju na pojavu grabljivaca u svojoj okolini. Za razliku od kokošaka morke ne čeprkaju, nego samo kljucaju i ne diraju zasade sve dok postoji i jedan insekt u blizini, tako da mogu da imaju ulogu i u organskoj proizvodnji.

Postoji domaća potražnja

Najviše intenzivnih sistema gajenja morki je u afričkim zemljama, Indiji, Kini, SAD, Francuskoj, Mađarskoj, Italiji. Uzgoj ove živine kod nas još uvek nije dostigao veće razmere. Ima farmi i ozbiljnih odgajivača morki, ali je njihov broj mali. Zbog specifičnosti jaja i mesa domaća potražnja za morkama postoji.

Foto:morguefile.com


Tagovi

Morka Misirka Biserka Živina Jaja Gnezda Organska proizvodnja Meso morke Domaća potražnja Seosko dvorište Gusto perje


Autorka

Dragana Milićević

Više [+]

Dragana Milićević, Zaječar

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kada mali folkloraši Kulturno umetničkog društva "Vrelo" iz Rakovca, kod Bujanovca, na nekom od nastupa zaigraju neko od čuvenih vranjanskih narodnih kola, publika ih uvek nagradi gromkim aplauzom.