U SAD, Australiji i posebno u Novom Zelandu, muška bokvica se koristi kao hrana za stoku. Koji je njen najvažniji sastojak i kakve su joj nutritivne vrednosti?
U sektoru stočarstva se intenzivno raspravlja o različitim strategijama prilagođavanja klimatskim promenama. U fokusu je povećana proizvodnja biljnih vrsta i sorti otpornih na sušu, kao i veća raznolikost u uzgoju hrane. Svoje mesto tu je našla i muška bokvica, piše prof. dr. Manfred Hofman na lkvsachsen.
Muška bokvica (Plantago lanceolata) pripada porodici bokvica (Plantaginaceae) zajedno sa ženskom (Plantago major).
Višegodišnja je biljka, dobro podnosi zimu, a često je smatraju i korovom. Može da naraste do 50 cm visine. Listovi šiljastog oblika su raspoređeni u rozeti. Ima dugo korenje koje mu omogućuje pristup vodi čak i u dubljim slojevima zemljišta.
Vrlo je tolerantna na visoke temperature i raste na svim vrstama zemljišta.
Poznata je pod raznim imenima kao što su veliki trputac, velika bokvica, pitoma bokvica, marina bokva, pasvica, paskvica, trput, čelnik.
Lekovita uskolisna bokvica: Biljka buntovnica prilagodljiva klimatskim promenama
Za ljudsku upotrebu se koristi od maja do oktobra. Njena lekovita svojstva poznata su još od antike. U narodnoj medicini se upotrebljava kod katara gornjih disajnih puteva, velikog kašlja, pa čak i kod tuberkuloze pluća. Olakšava iskašljavanje, plućne astme, probavne smetnje. Koristi se kao čaj, u čajnim mešavinama, tinkturama, sirupima i lekovitim kremama.
Kada je reč o udelu ove biljke u mešavinama za ispašu, o njegovom značaju za goveda i ovce se raspravlja već više od 30 godina.
Glavna lekovita svojstva uključuju:
Njene nutritivne vrednosti su značajne, a pri tome je i prilagodljiva kako u pogledu zahteva zemljišta tako i vodnih uslova. Sadrži velike količine kalcijuma, natrijuma i kalijuma.
Navodi se da muška bokvica može da dosegne do 6,8 mega džula po kg suhe materije, a sa pojavom cvetanja značajno se smanjuje nutritivna vrednost.
Njen najvažniji sastojak je glikozid aukubin koji ima antimikrobno delovanje.
U Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji i posebno u Novom Zelandu, muška bokvica se koristi kao hrana za stoku. Čini 10 - 15 odsto travnjaka, ali se takođe silira i koristi u kombinaciji sa travnom silažom.
Reprodukcijskim radom sa ciljem dobijanja biljke za stočnu hranu za goveda ona se trenutno uzgaja u Novom Zelandu. Cilj je dobiti sorte s visokim udelom listova.
Mlečne krave hranjene sa 30 odsto bokvice u suvoj materiji hrane imale su značajno niže izlučivanje azota u mokraći, dok su unos hrane, količina mleka i sastojci u njemu ostali nepromenjeni. Ispaša na travnjaku s mešavinom bokvice kod mlečnih krava rezultirala je smanjenjem udela azota u mokraći za 19 odsto.
U Novom Zelandu su sprovedeni i eksperimenti u kojima je 100 posto paše travnjaka zamenjeno bokvicom, pri čemu nije bilo komplikacija.
Tagovi
Autorka