Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana teladi
  • 07.02.2022. 12:00
  • Pčinjski okrug, Vranje

Najbolji način uvođenja suve hrane u ishrani teladi

Seno osušeno na suncu, zelene boje, ima ne samo veliku vrednost vitamina A, već je ono između običnih hraniva i najbogatiji izvor vitamina D, kaže savetodavac za stočarstvo u vranjskom PSSS-u Robert Širtov.

Foto: Depositphotos/nejron
  • 660
  • 224
  • 0

Zdravlje teladi u najvećoj meri zavisi od toga kako su krave hranjene u poslednja dva meseca pred teljenje. U prvih nekoliko sati života, tačnije četiri do šest časova, neophodan kolostrum. Ukoliko je to moguće treba dozvoliti novorođenčetu da u prvih nekoliko hranjenja pije mleko koliko može.

Mladunče, čija je prosečna težina 40 kg, treba da pije oko 4,4 litara mleka dnevno podeljeno u oko pet obroka. Posle nekoliko dana broj hranjenja treba smanjiti, ali količinu mleka ne. Nakon sedam dana teletu treba dati smešu za telad sa 16 odsto proteina. Ovu hranu im treba ponuditi više puta dnevno i dopustiti da jedu po volji, a hranilice očistiti posle pojedene smeše.

Suva hrana već u prvoj nedelji života

Posle nekoliko meseci od rođenja mogu da konzumiraju suvu hranu poput sena, koncentrata i silaže. Što ranije nauče da koriste čvrstu hranu to bolje. Ako se telad ne hrane ispravno tokom svoje prve godine tkivo vimena će nagomilavati masnoće brzo i kasnije će to imati negativan uticaj na kvalitet vimena što nije dobro za izdržljivost krave.

Tele treba da pije oko 4,4 litara mleka dnevno u pet obroka (foto: G. Nastić)

Davanje suve hrane počinje već u prvoj nedelji života, a cilj je da se mladunci što pre naviknu, zbog uticaja na razvoj buraga uključujući porast mišićnog i epitalnog tkiva i nagomilavanje pigmenata u sluzokoži kao i na apsorbcionu sposobnost buraga. Za ishranu treba koristiti seno zelene boje sa dobro očuvanim lišćem. Takvo se najbolje priprema od zadnjeg otkosa lucerke, kod koga je najpovoljniji odnos lista i stabla. Druga kabasta hrana uvodi se u obrok kasnije.

Ne zaboravite vodu

Od samog početka ishrane suvom hranom teladima treba davati i vodu za piće koja treba da bude sveža, ujednačene temperature i stalno pristupačna. Količina vode za piće uslovljena je obimom konzumiranja suve hrane, odnosno dužinom trajanja napajanja i količinom tečne hrane u dnevnom obroku, a kreće se u granicama od pet do sedam litara vode po kilogramu suve materije konzumirane hrane.

"Vrlo je važno da čim hoće da jedu, imaju prvoklasno seno. Osušeno na suncu, zelene boje, ima ne samo veliku vrednost vitamina A, već je ono između običnih hraniva i najbogatiji izvor vitamina D. Pored toga ono ima i dobar sadržaj vitamina B kompleksa. Prema tome sa obezbeđivanjem dovoljnih količina ovakvog sena uklanjaju se bilo kakvi vitaminski nedostaci", ističe savetodavac za stočarstvo, u vranjskom PSSS-u Robert Širtov.

Seno osušeno na suncu bogato je vitaminima

Mladunče koje je staro oko dve nedelje, po njegovim rečima, svaki dan treba staviti na pristupačnom mestu šaku takve hrane. Iako će ono u početku da jede malo, ova količina je važna za prevenciju rahitisa. Kako raste i razvija mu se burag ješće više sena, pa će tako sa šest meseci starosti jesti od 1,3 do 2,2 kg dnevno. Količinu pojedenog na dnevnom nivou tele će povećavati sve do godinu dana starosti. Ono koje oni ne pojedu u toku dana obavezno treba ukloniti i dati drugoj stoci zato što ne vole probirano.

"Telad treba hraniti lisnatim senom leptirnjača sa finim stabljikama, zato što je bogato belančevinama, kalcijumom i vitaminima. Dobro je i mešano leptirnjača i trava odličnog kvaliteta."

Izbegavati travno ili seno žitarica

Širtov upozorava stočare da mlada telad ponekad mogu da pojedu veće količine odličnog sena i da njegovo laksantivno dejstvo može da izazove proliv, a da se ovakvo neželjeno dejstvo može sprečiti ograničavanjem količine ili da se počnu hraniti mešanim onim od trava i leptirnjača.

"Travno ili seno žitarica je mnogo lošije za telad nego od leptirnjača ili mešana. Ne samo da sadrže manje belančevina, kalcijuma i vitamina nego su i manje ukusna", tvrdi savetodavac vranjske Poljoprivredne službe i poručuje da ako se koristi seno koje ne potiče od leptirnjača, onda ga treba rano pokositi i dobro osušiti.


Tagovi

Robert Širtov Ishrana teladi Seno Mleko Kabasta hrana Suva hrana Travno seno Zeleni seno


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.