Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočarstvo
  • 25.07.2023. 16:30
  • Pčinjski okrug, Dubnica, Vranje

Napustio firmu u gradu da bi zarađivao više od svinja prasilja?

Dragan Ristić iz Dubnice, kod Vranja, nije hteo da radi u firmi za dvesta evra mesečno, pa je zbog toga dao otkaz i sada od svinja prasilja zarađuje pet puta više.

Foto: Gordana Nastić
  • 6.696
  • 932
  • 0

Dragan Ristić, zvani Grdža, iz sela Dubnica, kod Vranja, pre 15 godina napustio je firmu u gradu da bi se bavio poljoprivredom i nikada se zbog toga nije pokajao. Otišao je iz firme zato što više nije hteo da radi za platu od 200 evra mesečno. Želeo je više od toga kako bi obezbedio bolju egzistenciju za svoju porodicu. Smatrao je da takvu zaradu može da ostvari na svom imanju i zato je u svojoj štali počeo da drži osam krava muzara.

Međutim, i pored velikog truda, on je vrlo brzo odustao od toga jer je otkupna cena mleka bila niža od kisele vode. Uprkos tome on se nije obeshrabrio već je nastavio uporno da traži isplativu proizvodnju gde bi mogao mesečno da ostvari pet puta veću zaradu od one koju je zarađivao radeći kao vozač u lokalnoj firmi.

Istražio lokalno tržište

Pre nego što je doneo konačnu odluku pažljivo je istražio lokalno tržište, a kada je video da postoji potražnja za prasićima odlučio je da se posveti ovom poslu. Zbog toga je i preuredio postojeću štalu za savremen način držanja svinja prasilja. Postavio je i video nadzor kako bi mogo da prati šta se dešava u oborima.

Štalu preuređena za savremen način držanja svinja prasilja

Čim je to uradio potrudio se da ih napuni kvalitetnim grlima rase jokšir i landras. Otuda je iz Rače kragujevačke kupio deset najboljih grla, a među kojima se našao i jedan priplodni nerast. Sva grla je odmah umatičio i ostvario pravo na subvencije od kojih sada može da pokrije polovinu troškova za kupovinu veštačkog đubriva i KAN-a neophodnih za uzgoj poljoprivrednih kultura na oko deset hektara zemlje koje obrađuje.

Tokom proteklih godina on je u svojoj štali uzgajao i svinje prasilje rase hempšir i durak, a u poslednje vreme naklonjen je rasi landaras koju krasi visoka plodnost i sa kojom ostvaruje željenu zaradu. Ova rasa poznata je i po odličnim majčinskim osobinama tako da odmah po prašenju može bez problema da prihvati i hrani tuđu prasad kao svoju. Naš sagovornik koristi to kada zatreba, a kada je to neizvodljivo, svoje prasiće hrani formulom koju je dobio od jednog svog prijatelja iz Leskovca, a koju sprema od jednog litra mleka, tri kašike šećera, jedne kašike praška Eko Fah i 250 grama kisele pavlake.

Proizvodi hranu za stoku na 10 ha površina

"Čim se mleko skuva sa šećerom, masu malo prohladimo, a onda dodamo Eko Fah i 250 grama kisele pavlake i dobro umutimo mikserom. Ovom formulom hranimo prasiće na cuclu tek kada bude rashlađena toliko da oni mogu u slast da je pojedu, a ne opeku se", kaže Ristić i dodaje da mnogo vodi računa o zdravlju svojih životinja, a pogotovo o ishrani što se i te kako pozitivno odražava na njihov razvoj.

Zadovoljan prodajnom cenom prasadi

Zato su i njegova prasad veoma tražena u vranjskom kraju tako da ih do poslednjeg komada proda u svom dvorištu. One manje, po njegovim rečima, kupci kupuju za uzgoj, a one veće za meso. Kaže da je ove godine veoma zadovoljan prodajnom cenom prasadi, ali da ostvari lepu zaradu i kada ona nije najbolja i to zahvaljujući broju prasadi koje tokom proizvodne sezone odgaji u svojim oborima.

Njegova prasad su veoma tražena u vranjskom kraju

Njemu to obavezno pođe za rukom jer se njegove svinje prasilje prase dva puta godišnje. Veoma je zadovoljan brojem prasića koje donesu na svet, a pogotovo kada oprase preko dvadeset. To u njegovom oboru često dešava pa se nimalo nije iznenadio kada mu je pre mesec dana jedna od prasilja oprasila 21 prase, a pre tri godine čak 22.

Krmača oprasila 29 prasića

"Mnogi misle da ovakve rezultate postižem veštačkim osemenjavanjem. Ovu metodu primenjivao sam sve dok nisam nabavio neraste, a otkako ih imam na oplodnju svoje svinje dovode i ljudi iz okolnih sela tako mi se njihovo držanje baš isplati,”, kaže Ristić.

Hranu proizvodi na svom imanju

Svu hranu za ishranu svojih svinja prasilja ovaj vredni Dubničanin proizvodi na svom imanju jer mu se ova proizvodnja tada najviše isplati. To mu ne pada nimalo teško jer ima svu neophodnu mehanizaciju, čiju okosnicu čine tri traktora i kombajn za žetvu žitarica.

Ima svu neophodnu mehanizaciju

On je i u ovu godinu ušao sa izvesnom zalihom hrane od prošle tako da se nije mnogo zabrinuo čime će da hrani stoku kada zbog kiše nije uspeo da pokupi pokošeno seno. Međutim i pored toga već je pod sigurne strehe uskladištio oko 600 bala deteline. Njene ostatke u dvorištu brižljivo sakuplja jato kokošaka i gusaka. Do skoro su to činile i ćurke, a otkako je naš domaćin primetio da uz njihovu pomoć može da se reši mušica u oborima sa malim prasićima, one isključivo tamo borave.

Veliku podršku u obavljanju ovog velikog posla on ima od svoje supruge Ljiljane, ali i od sinovljeve porodice sa kojom živi. Uz njihovu pomoć obavio je i žetvu ječma, a uskoro će i pšenicu požnjeti. Zadovoljan je i stanjem kukuruza od koga namerava da napravi i silažu za ishranu dveju krava. Njihovo mleko koriste isključivo za svoju, ali i ishranu prasića, čije meso posebno dobija na kvalitetu, pa je sve više onih koji od njega traže da kupe rolovano očišćeno prase za pečenje.


Foto prilog


Tagovi

Svinje prasilje Cena prasadi Dragan Ristić Cena mleka Savremen svinjac Subvencije za umatičena grla Formula za prasiće


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer