Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Muke stočara se nastavljaju
  • 09.07.2015. 08:30

Naturalna razmena za mleko

Predaš mleko i u prodavnici uzmeš hleb, sardinu, pavlaku, ulje… Jednostavno. Kada su ljudi robu naturalno razmenjivali pre dve hiljade godina zašto ne bi i danas?!

  • 600
  • 291
  • 0

Priča o mukama proizvođača mleka je, što bi zapadnjaci rekli, "neverending story". Na žalost, pomeranja nisu na gore - dole, već samo na - dole. Otkupne cene kod nas, kao i u EU padaju, ali farmere u zapadnoj Evropi štite kolike-tolike subvencije, dok kod nas državni dinar mogu da očekuju samo stočari sa vrhunskom genetikom, a njih je malo.

Naturalna razmena opet aktuelna

Otkupljivači su se setili onog vica "Pare nisu problem. Para nema", pa su se vratili na naturalnu razmenu. Izum star dve hiljade godina zbog koga je novac i izmišljen.

Jovica Paroški
Jovica Paroški bavi se mlečnim govedarstvom

Susek, selo na desnoj obali Dunava u beočinskoj opštini odavno je poznato po stočarstvu. Uz ostale kategorije domaćih životinja, stočari u tom mestu gaje i 600 krava. Jovica Paroški, sa bratom i roditeljima bavi se mlečnim govedarstvom u Suseku. Na muži ima 25 krava uz pripadajuće bikove, junice i telad. Gaji i 150 ovaca rase cigaja kao i svinje za porodične potrebe. Uz nisku cenu mleka Paroški, kao i ostali stočari u Suseku, ima još jedan problem. Za predato mleko trgovinskoj radnji Podunavlje koja otkupljuje za Somborsku mlekaru u vlasništvu hrvatskog Dukata, ne dobija novac već mogućnost da kupuje u lokalnoj prodavnici - po paprenim cenama.

kartica za kupovinu robe
Kartica za kupovinu robe u prodavnici

"Pazari se na karticu. Mnogo se kasni sa isplatom mleka. Moja žene je jutros uzela 1.000 dinara da bi mogla da kupi hleb. Mi stočari svi imamo račun u Poštanskoj štedionici. To su nam tražili da bi mogli da uplaćuju novac za predato mleko. Zvali smo Somborsku mlekaru, oni kažu da svake dve nedelje isplaćuju mleko Podunavlju. Novac stoji kod njih, a mi preživljavamo", kaže Paroški. Podunavlje ima trgovinske radnje u više mesta u beočinskoj opštini, ali Paroški tvrdi da namerno u prodavnici u Suseku drži visoku cenu robe zbog naturalne razmene, jer su stočari prinuđeni da robu preuzimaju kod njih.

"Čak može da se proveri da njihova prodavnica u Lugu ili Neštinu ima jeftiniju robu pošto u tim mestima nema otkupa mleka. Mi smo prinuđeni da uzimamo skuplju robu za naše predato mleko", konstatuje Jovica Paroški.

Stočari se sastali sa čelnicima opštine Beočin

U međuvremenu stočari u Suseku su se žalili čelnicima beočinske opštine. Sa njima su održali sastanak kojem je prisustvovao i agrarni analitičar Čedomir Keco koji je svojim savetima pomagao u razrešenju mnogih sličnih situacija.

"Cela situacija je veoma ozbiljna pošto 60 porodica proizvodi mleko i to je najozbiljniji prihod u ovom fruškogorskom selu gde ratarstva ima taman toliko da pokriju potrebe stočarstva. Problem je u tome što poljoprivrednici sa velikim zakašnjenjem čekaju na uplate za predato mleko. Kažu da čekaju i tri meseca. “Podunavlje” im je ponudilo naturalnu razmenu putem kartice i oni su time opravdano nezadovoljni. Oni žele da primaju novac za predato mleko kao i što dobijaju premiju za mleko. Problem su prepoznali u beočinskoj opštini pošto je to pitanje i opstanka sela", kaže Keco.

Potreban je kompromis

Krave na ispaši
Krave na ispaši

Susek je selo sa najrazvijenijim govedarstvom u tom delu Srema. Ako bi prestala saradnja sa Podunavljem, a u međuvremenu se ne pojave drugi otkupljivači, stočari bi, evidentno, bili prinuđeni da mleko prosipaju.

Keco smatra da je dobro što se opština Beočin uključila u rešavanje problema između stočara i Podunavlja i da je rešenje jedino moguće ako svi pomalo popuste da bi se napravio kompromis. "Ako Podunavlje od Dukata uzima mlečne proizvode, a to plaća mlekom, onda mora imati više "svežeg novca" da stočarima mleko plati, ili u drugom slučaju mora promeniti kompaniju kojoj predaje mleko što unosi puno neizvesnosti zbog situacije na tržištu mleka. I za kraj moram i pohvaliti Podunavlje. Kada je Imlek odustao od otkupa mleka u Suseku taj trgovački lanac je nastavio da otkupljuje mleko od stočara. Šteta što je u međuvremenu razvilo sistem robne razmene”, objasnio je Keco.

Kao i u svakoj novinarskoj priči potrebno je saslušati i drugu stranu. U kratkom telefonskom razgovoru Sonja Jelić iz Podunavlja je demantovala sve optužbe stočara, ali je ostavila mogućnost da njihovu verziju priče čujemo nakon godišnjeg odmora. Najbolje bi bilo da do nje ni ne dođe, već da stočari dobiju novac za predato mleko.


Foto prilog


Tagovi

Mleko Jovica Paroški Otkup mleka Podunavlje Čedomir Keco Imlek Opština Beočin Stočari Dukat Susek Naturalna razmena Subvencije Proizvođači mleka Sonja Jelić


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."