Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oplodnja ovaca
  • 11.10.2017. 12:00

Ne za veštačko osemenjivanje ovaca

"Oplodnja stimulisanim hormonima, odnosno veštački način osemenjivanja je jedno vreme bio dosta popularan, međutim moj savet je da se on ne primenjuje. Tada se dobija nekontrolisana oplodnja jajnih ćelija, tj. može doći do preteranog broja jagnjadi; ovca se iscrpi, često se dešava da dođe do nekih anomalija, i kod ovce i kod jagnjadi", tvrdi stručnjak za stočarstvo iz PSSS Kragujevac Goran Joksić.

Foto: Foto
  • 2.788
  • 132
  • 0

Mrkanje, odnosno parenje ovaca, započinje, kako kažu stari stočari, "kada je dan kraći, a noć duža", tačnije od oktobra do aprila. Estrus ili polni žar kod ovaca javlja se u tom periodu svakih 16 dana, za razliku od drugih životinja kod kojih traje duže.

Ovca može da se pari kada je polno zrela što je kod ranostasnih ovaca od šest do sedam meseci, a kod kasnostasnih između 10 i 12 meseci starosti. Oplodnja može biti prirodna i veštačka.

Problemi sa veštačkim osemenjivanjem

Iako je veštačko osemenjivanje ovaca jedno vreme bilo jako popularno i zastupljeno, donosilo je sa sobom i određene probleme.

"Oplodnja stimulisanim hormonima, odnosno veštački način osemenjivanja je jedno vreme bio dosta popularan, međutim moj savet je da se on ne primenjuje. Tada se dobija nekontrolisana oplodnja jajnih ćelija, to jest može doći do preteranog broja jagnjadi. Ovca se iscrpi, često se dešava da dođe do nekih anomalija, i kod ovce i kod jagnjadi", tvrdi stručnjak za stočarstvo iz PSSS Kragujevac Goran Joksić.

Laparoskopsko osemenjivanje

Među veštačkim osemenjivanjem ovaca, ubrajamo i laparoskopsko - osemenjivanje direktno u matericu uz minimalni hirurški zahvat. Međutim, Joksić kaže da je ovaj metod dosta skup. Njime se ne može kontrolisati kvalitet jagnjadi, niti kasnije ovaca. Dok se laparoskopsko osemenjivanje smatra generalno uspešno, osemenjivanje ovaca svežom spermom u 60 do 80 odsto je uspešno, a duboko zamrznutom oko 30 odsto.

Tokom mrkanja treba obratiti pažnju na ishranu

Veštačko izazivanje estrusa

S druge strane, nauka sve više napreduje, pa za one koji žele intenzivniju proizvodnju, ne moraju da čekaju sezonu parenja ovaca, već mogu veštački da izazovu estrus.

"Veštačko izazivanje estrusa kod ovaca može da dovede do hormonalnog poremećaja, jer ti sunđerići koji se stavljaju, umaču se u hormone i na taj način se veštački izaziva indukcija i nije toliko uspešno koliko se misli, niti zdravo za životinju", ocenjuje stručnjak.

Kako odrediti kvalitet ovna?

Nažalost, postoje pritužbe pojedinih stočara širom Srbije da njihova ovca nije veštački osemenjena semenom ovna koga su tražili, što se ispostavilo tek kasnije kada se ovca ojagnji, a jagnjad odrastu. Stručnjak Goran Joksić kaže da do ovoga može da dođe, nenamernim mešanjem ili mahinacijom, ali da tada nastaje velika ekonomska šteta za čitavo gazdinstvo i nemogućnost konkurisanja za subvencije od 7.000 dinara po grlu. Ako se ipak odlučimo za prirodan način oplodnje, pitali smo, kako da znamo da li je ovan kvalitetan?

"To može najpre vizuelno da se utvrdi. Mošnice moraju biti dobro razvijene, ovan mora biti u kondiciji, ne sme biti mršav, ali ni predebeo, jer tada izgubi volju za skakanjem. Često se naši proizvođači hvale da im je ovan težak 150 kg, ali takav ovan će jedno vreme skakati, a posle će izgubiti volju, zbog velikog procenta masti. Takođe i kod ovaca dolazi do zamašćivanja, odnosno salo prekrije jajnike zbog čega jajne ćelije ne mogu da budu oplođene", kaže Joksić.

Ishrana ovaca i ovnova

Ipak, tokom mrkanja treba obratiti pažnju na ishranu. Ovcama i ovnovima daje se više koncentrovana hrana, sa pojačanim sadržajem kukuruza i naročito hrana sa više vitamina E.

"Moja preporuka je da se ovnovima koji su u parenju doda dva ili tri sirova jaja dnevno i poneka šargarepa, jer jaja imaju dosta tokoferola, hemijskog jedinjena na bazi vitamina E, a poznato je da je šargarepa bogata upravo ovim vitaminom, pa će broj spermatozoida biti kod ovna veći i broj oplođenih jajnih ćelija kod ovce", predlaže Jojić.

Joksić dodaje da ukoliko primenimo ove jednostavne pripreme i metode za povećanje svog stada na prirodan način, imaćemo zdrava i plemenita grla, bez mnogo troškova i neizvesnosti.

Foto: Foto: Nataba / Bigstock, Julijana Kuzmić


Tagovi

Ovce Osemenjivanje Veštačko Parenje ovaca Mrkanje Estrus Ishrana ovaca Laparoskopsko osemenjivanje Prirodno Seme Ovan


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...