Od vrste stoke zavisi kako ćemo prilagoditi štalu i ishranu tokom zimskih meseci.
U zimskom periodu, kada su temperature niske, a uslovi za vaše životinje izazovniji, potrebno je obezbedititi sklonište, hranu i zalihe vode koje odgovaraju svakoj vrsti stoke. Upravo od vrste stoke, kaže stručnjak za stočarstvo Goran Joksić, zavisi kako ćemo prilagoditi štalu i ishranu tokom zimskih meseci.
Tako, ovčarstvo kao i govedarstvo pripadaju ekstenzivnoj proizvodnji, gde životinja zahteva primitivnije uslove, koji podrazumevaju da treba slobodno da izlazi napolje i da se kreće. S druge strane, živinarstvo i svinjarstvo predstavljaju intenzivnu proizvodnju i za njih je dovoljno obezbediti samo mikroklimu prostora u kom se nalaze.
"Svinjama je važno obezbediti mikroklimu, jer je to zatvoreni sistem gajenja. Na primer, za tovljenike je potrebno obezbediti temperaturu od 16 do 18 stepeni da bi dali svoje maksimalne proizvodne rezultate. Kod krmača sa malom prasadi 25 stepeni je dovoljno, a kada se krmača oprasi, za prasiće je potrebno obezbediti uslove oko 30 stepeni u prvih sedam dana, posle toga se temperatura ravnomerno smanjuje. Prasad nemaju dlaku i velika površina golog tela dovodi do hlađenja, lako se gubi energija i topolota", objašnjava Joksić.
Čist i suv prostor je jedan od glavnih preduslova za držanje stoke u manje povoljnim vremenskim uslovima. Za razliku od svinja ili živine, koje zahtevaju više nege i zahtevnije uslove tokom zime, ovce i goveda lakše podnose niske temperature nego visoke.
"Što se tiče govedarstva, najbitnije je reći da krava ne traži nikakve specijalne uslove što se tiče mikroklime, čak traži da štala bude što jednostavnija, jer ako je suviše ušuškana i hermetički zatvorena može dovesti do neželjenih efekata, kao što je oboljenje pluća. Zato joj treba obezbediti kubaturu prostora i protok vazduha, a jedino tele treba zaštiti od hladnoće prva dva meseca. Onaj ko pravi štalu, nikako ne treba da pravi tavanicu, već samo zidove sa prekrivenim krovom", savetuje ovaj stručnjak.
Osim toga što krava traži skromnije uslove držanja, tako traži i ispust. Krave ne moraju nužno biti na ispaši, ukoliko nema dostupne hrane, ali je neophodno da se "prošetaju", jer redovna fizička aktivnost dobro utiče na muskulaturu životinje, koja je onda dugovečnija i ima lakši partus (porođaj).
Za ovce ispust je obavezan, jer se dobri proizvodni rezulatati postižu samo pašnjačko-stajskim ili samo pašnjačkim načinom odgajanja. To znači, da ovca po potrebi može da bude u staji ili na otvorenom prostoru.
Osim dobrih povoljnih uslova držanja, stoci je tokom zime potrebno povećati ishranu, jer u tom period gube energiju, koju treba povratiti proteinima.
Joksić: Ovas je bitan u ishrani
Ukoliko nema dovoljno sena, silaže ili senaže dobrog kvaliteta, moguće je za ishranu stoke koristiti i ono nižeg kvaliteta, ali se ne može očekivati proizvodnost i produktivnost, već samo "preživljavanje" tokom kritičnog perioda. S druge strane, priplodne životinje zahtevaju malo "finiju" ishranu.
"Ovas je bitan u ishrani za sve priplodne životinje, jer ima vitamina E ili tokoferola, koji je dobar za gravidnost kod životinja. Obavezno koristiti samleveni ovas 10 do 15 odsto u ishrani, a onaj ko nema, neka kupi, jer u mnogome poboljšava reproduktivna svojstva; više je oplođenih jajnih ćelija kod plotkinja i bolji su spermatozoidi kod ovnova".
Osim toga, zimi voda stalno treba da bude dostupna, čista i nezaleđena, jer zaleđena voda može negativno da se odrazi na proizvodnost kod svih životnija.
Pored štale, ishrane i vode, potrebno je održavati i higijenu, kako ne bi došlo do stvaranja bakterija ili nepoželjnih bolesti.
"U mlečnom govedarstvu, higijena štale je jako važna. Ako je prostirka prljava i ne menja se često, ona je prvi ulaz za bakterije, koje će dolaskom do vimena krave kontaminirati mleko. Zato treba svakodnevno menjati prostirku", naglašava ovaj stručnjak.
Postoje druge i savremenije opcije za držanje stoke u zimskim uslovima, kao što je zamena prostirke od slame peskom, jer je sve veći nedostatak slame u svetu. Ako se i odlučite na savremenije uslove i načine, ne zaboravite one tradiconalne, kao što je redovno timarenje krava, dostupna kamena so za ovce ili održavanje kopita životinja usled povećane vlažnosti.
Foto: Julijana Kuzmić
Tagovi
Autorka