Na gazdinstvu je 45 grla goveda, simentalske i holštajn rase, najviše muznih krava, a dnevno predaju oko 470 litara mleka.
Baviti se stočarstvom u današnje vreme nije nimalo lako. Ipak, u porodici Žujović iz sela Vračević kod Lajkovca, koja uzgaja mlečna goveda, trude se da posao koji vole obavljaju na najbolji mogući način, stavljajući kvalitet ispred kvantiteta.
Jedan od najmlađih u porodici, Nemanja Žujović, ima poseban razlog da bude ponosan. Ove godine upravo on je proglašen za najboljeg stočara na teritoriji Opštine Lajkovac, na tradicionalnoj izložbi priplodnih grla simentalske rase.
"Moji su uvek imali po nekoliko grla, od detinjstva sam navikao i volim ovaj posao", počinje on za Agroklub, dodajući da izazovi u proizvodnji uvek postoje.
"Teško jeste, ali povećali smo broj grla. Bez nekog većeg broja ne možeš da budeš konkurentan na tržištu, da se izboriš za cenu, ali i da zaradiš."
Na gazdinstvu je 45 grla goveda, simentalske i holštajn rase, najviše muznih krava, a dnevno predaju oko 470 litara mleka. Kako bi stvorili bolje uslove, ove godine, Žujovići su uložili sredstva u objekat za držanje muznih krava.
"Trenutno imamo kapacitet za 30 muznih krava i voleli bismo da taj broj zadržimo. Nas četvoro smo angažovani na svim poslovima i mislim da nam je to za sada neki maksimum kako bismo sve mogli da uradimo kvalitetno", kaže naš sagovornik.
Kako kaže, veći deo vremena krave provode na otvorenom prostoru.
"Brinemo o svakoj životinji. Hranimo ih, pomazimo, krave čak i kad odrastu imaju osećaj i naviknute su na čoveka, hoće da priđu. Kod nas ne važi ono da gde se tele veže bude tu dok se ne izvede na kamion da se proda."
"Kod onih koji se bave mlečnim govedarstvom uvek postoji nezadovoljstvo zbog cena. Verujemo da postoji prostor da ona bude veća i da imamo neku zaradu u odnosu na uložen trud. Radimo mnogo, pa bi i zarada trebalo da bude veća nego što je to sad."
Kako bi se obezbedila shrana za životinje, Žujovići moraju da je pripreme na vreme, obrađujući 40 hektara zemlje. Spremaju oko 350 tona silaže, 200 bala lucerke, 100 bala sena.
"Radni dan počinje oko pet sati ujutru, krave treba pomusti, daje im se hrana, popodne isto tako. Između toga se radi na njivi, u zavisnosti od doba godine, setva, žetva, košenje."
Sušna leta predstavljaju veliki problem za stočare, pa toga nije pošteđena ni ova porodica.
"Kada nema vode onda je dovlačimo u cisterni traktorom. Imamo u planu da kopamo arterski bunar naredne godine, jer se ovako mnogo vremena gubi. Plaćamo gorivo i kad moramo po vodu, sav posao mora da stane", zaključuje ovaj mladi poljoprivrednik.
Naslovna fotografija: AK grafika/Sanja Dovečer
Foto prilog
Tagovi
Autorka