Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Parazit živine
  • 27.11.2023. 18:00

Otkriven novi način za suzbijanje tekuti - bez hemikalija

Novi, obećavajući pristup predstavljen je na ovogodišnjoj DLG konferenciji o živini u Nemačkoj. O čemu je reč?

Foto: Depositphotos/civic_dm
  • 345
  • 48
  • 0

U procesu patentiranja je novo sredstvo bez hemikalija protiv crvene kokošje grinje (tekuti), izveštava Gefluegelnews. Rezultat je to istraživanja Univerziteta veterinaske medicine u Hanoveru.

Dosadna štetočina

Svaki uzgajivač kokoški zna da se ove grinje veoma često javljaju, a zbog brzog razmnožavanja za kratko vreme dolazi do njihovog velikog broja. Na napadnutim životinjama se hrane, sisaju krv, izazivaju svrab, nervozu, manju nosivost, lošiji prirast.

Veoma teško se suzbija, jer u pukotinama objekta može da preživi bez hrane i do devet meseci. Cilj je da se populacija zadrži na malom broju. Problem je što brzo razvija otpornost na akaricide

Novi, obećavajući pristup predstavljen je na ovogodišnjoj DLG konferenciji o živini u Celeu, Nemačka. Vanesa Rister sa Hanoverskog univerziteta za veterinarsku medicinu (TiHo) doktorirala je na novom sredstvu za koji kaže da ne zahteva nikakve hemikalije, što znači da nema rizika od rezistencije.

Spas iz medicine

Reč je o plazmi hladnog atmosferskog pritiska, koja se primenjuje prvenstveno u medicini za zaceljivanje rana i dekontaminaciju hirurških instrumenata. Sada je našla primenu protiv crvenih grinja u živinarnicima. Struja teče između gornje i uzemljene elektrode, a grinja mora biti između elektroda da bi bila ubijena.

Rister je istraživala koliko dugo moraju biti izložene, koju količinu električne energije treba isporučiti i da li postoje razlike u pojedinačnim fazama razvoja grinja. Zaključila je da je postupak veoma efikasan za sve razvojne faze štetočine.

Trenutno je u procesu patentiranja što uključuje razvijanje uređaja, svojevrsne klopke koja će se koristiti u živinarniku. Trebalo bi da se može naknadno ugraditi u postojeće objekte i primeniti u slučaju kada su životinje prisutne, a da ne dolaze u kontakt sa strujom i da se ne razvija visoka temperatura. Očekuje se da će moguća primena hladne plazme protiv drugih štetočina biti predstavljena sledeće godine na svetskom sajmu stočarstva u Hanoveru - EuroTier.


Tagovi

Kokošja grinja Kokošja tekut Crvena tekut Hladna plazma Suzbijanje parazita Paraziti živine Vanesa Rister


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.