Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest ne zna za granice
  • 18.10.2016. 11:00

Plavi jezik i u Srbiji

Dva pitanja čekaju odgovor: Šta država preduzima povodom plavog jezika i da li postoji dovoljno (uopšte) vakcina za preventivnu zaštitu preživara? Odgovore još čekamo.

Foto: lib.jiangnan.edu.cn
  • 3.667
  • 532
  • 0

Reka, i dve obale. Na jednoj epidemija plavog jezika, na drugoj, još zvanično ne. Da li će do toga doći? Pitaju se mnogi, a ponajviše stočari.
Epidemija bolesti plavi jezik poprima sve veće razmere u Bosni i Hercegovini. Samo u Republici Srpskoj bolest je potvrđena u 40 od 65 opština.

Plavi jezik i u opštini Čajetina

Bolest plavog jezika koja napada preživare pojavila se i na teritoriji zlatiborskog okruga u drugoj polovini septembra. U opštini Čajetina od pojave bolesti uginula je 31 ovca i jedna krava.

Načelnica Veterinarske inspekcije zlatiborskog okruga Vera Đuković, nedavno je potvrdila da se prva sumnja na bolest plavog jezika javila u opštini Priboj, prenosi opština Čajetina. Ova bolest pojavila se i u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, a sumnje i potvrde bolesti ima na području opština Užice, Požega, Čajetina, Bajina Bašta, Priboj Prepolje, Nova Varoš i Kosjerić.

Da li i koliko ima vakcina

Bolest plavog jezika je virusno oboljenje, a prenosilac ove zaraze su insekti, komaraci roda Culicodes, obadi i krpelji što dodatno otežava upravljanje ovom bolešću. Jedina zaštita da životinje ne obole je pravovremena vakcinacija. Postavljaju se pitanja šta država preduzima povodom pojave plavog jezika i da li i koliko ima vakcina?

Odgovor na ovo pitanje potražili smo u Ministarstvu poljoprivrede. U Službi za odnose sa javnošću potvrđeno nam je da će odgovor na ovo pitanje pristići iz Uprave za veterinu. Ali posle više telefonskih poziva i obećanja da će odgovori stići pismeno, niko se nije oglasio.

Trećina goveda i ovaca vakcinisana u 2015

Prisetimo se samo situacije od pre dve godine. Bolest se pojavila širom u Bugarske. U 2015. u Srbiji se obavila vakcinacija preživara u rubnim opštinama uz granice s Makedonijom, Bugarskom, Rumunijom i sporadično Mađarskom. Nakon nekoliko meseci, u znatno manjem obimu izvršena je i vakcinacija krava i ovaca u graničnim opštinama uz Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku. Prema nekim informacijama tada je vakcinisano više od trećine goveda i ovaca u državi.

Jedino vakcinacija u potpunosti štiti životinje

Vakcina koja se preventivno koristi da ne bi došlo do ovog virusnog oboljenja je monovalentna vakcina Bluevac serotip 4.
Stručnjak Instituta za veterinarstvo i nekadašnji direktor Uprave za Veterinu Dejan Bugarski kaže da jedino vakcinacija potpuno štiti preživare od bolesti plavog jezika.
"Ne postoji dovoljno delotvorna mera koja može da spreči infekciju virosom bolesti plavog jezika. Prenosioci virusa su isključivo insekati iz roda Culicodes, koje virus prenose sisajući krv sa bolesnih i zatim prelazeći na životinje koje nisu inficirane. Postoje preporuke za korišćenje repelenata koji odbijaju insekte da priđu životinji, a preporuka je da se na prozore postave mreže-komarnici, kao i da se koriste insekticidne lampe. Međutim, sve ove mere mogu samo donekle da smanje rizik od bolesti ali ne mogu u potpunoj meri da spreče pojavu ukoliko je u određenom okruženju prisutan vektor, prenosilac virusa. Od bolesti plavog jezika češće oboljevaju ovce nego goveda. Međutim, goveda imaju značajnu ulogu u lancu širenja bolesti zato što se kod njih virus u krvi zadržava znatno duže nego kod ovaca, pa su one i duže izvor bolesti za ostale životinje", kaže Bugarski.
Bugarski smatra da se aktivnost insekat, prenosioca virusa može očekivati do decembra, a na šta će najviše uticati temperaturne prilike.

Stočarima ostaje preventiva

Stočarima ne preostaje ništa drugo nego da primene preventivne mere. Na to se odulučio i Vladan Krasavac u Trbušcu, blizu Šapca, koji na farmi odgaja 150 ovaca romanovske rase. "Na farmi preuzimamo niz mera, između ostalog koristimo insekticide. Postavljamo des barijere na ulazima u objekat i izbegavamo dolazak lica sa drugih farmi zbog mogućnosti prenošenja zaraznih bolesti", kaže Krasavac.
Preventiva je postala jedina mera, a pitanja da li ima vakcina i da li država ima u planu njihovo nabavljanje ostaju.

Ipak i kada bi se odlučila za nabavku, pitanje je da li proizvođači imaju dovoljne količine vakcina na lageru. Za proizvodnju vakcine ove vrste potrebno je 120 dana. A u slučaju da mora da čeka na izradu novih vakcina ne mogu se zanemariti ni vreme potrebno za sprovođenje javne nabavke i eventualnih žalbi.

Foto: lib.jiangnan.edu.cn


Tagovi

Dejan Bugarski Vladan Krasavac Plavi Jezik Krave Ovce


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃