Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Usporeno širenje oboljenja
  • 03.11.2016. 16:00

Plavi jezik pod kontrolom

Širenje boresti se usporava, registracija vakcine je u toku, a normalizacija prometa preživara se očekuje početkom nove godine.

  • 1.171
  • 205
  • 0

Ono što je bilo za očekivati i desilo se. S padom spoljne temperature vazduha smanjilo se i širenje bolesti plavog jezika. Najnovije informacije o situaciji na terenu podelio je s nama rukovodilac nacionalnog kriznog centra za bolest plavog jezika Saša Ostojić iz Uprave za veterinu.

Koliko se bolest plavog jezika proširila u Srbiji, u kojim mestima, i koliko je životinja do sada eutanazirano, a koliko ih je pod nadzorom?

Zaključno sa jučerašnjim danom, a od 21. septembra kada se bolest prvi put pojavila u Srbiji, evidentirana je na 304 gazdinstva. Dakle, imamo 304 žarišta gde je potvrđena bolest plavog jezika u 121 naseljenom mestu u 19 opština to jest pet okruga. Manje od 100 ovaca je do sada uginulo kao i tri govda.

Da li ima bolesti u Vojvodini?

U Vojvodini ne. Bolest je uglavnom raširena u Zlatiborskom i Kolubarskom, zatim u Moravičkom i Mačvanskom okrugu.

Šta država preduzima da se šteta svede na najmanju moguću meru?

Bolest plavog jezika je vektorska, prenose je insekti, i vrlo je teško kontrolisati je. Kada se bolest pojavi u određenom mestu, mi donosimo rešenje o proglašenju zaraženog i ugroženog područja i nalažemo mere koje se u tom području sprovode. Te mere se uglavnom odnose na kontrolu kretanja prijemčivih životinja, na izolaciju bolesnih životinja i na praćenje zdravstvenog stanja svih ostalih životinja kao i na mere dezinskekcije, upotrebe repelenata i zatvaranja životinja u vremenu aktivnosti vektora, ukoliko je to moguće.

Poslednjih dana se puno govorilo o vakcini i vakcinaciji. Da li je to jedini siguran, pouzdan način da se životinje zaštite? Na kraju, kako ste pripremljeni za pojavu i širenje bolesti naredne godine?

Vakcinacija je samo jedna od mera kontrole bolesti. Vakcinacijom se bolest ne zaustavlja nego se samo kontroliše, odnosno kontoliše se njeno širenje. Vakcinacija se pokazala adekvatnom u 2014. godini. Sama vakcinacija na određenom području zavisi od epizotiološke situacije u zemlji i u regionu. Sad nam predstoji da prođe mesec dana do prestanka aktivnosti vektora. Nakon toga ćemo uraditi preciznu analizu procene rizikana osnovu koje će se odlučiti na to u kom području i u kom obimu će se obavljati vakcinacija.

Da bi se kupile vakcine, mora da se raspiše tender, da se kompanije koje proizvode vakcine jave na njega. Potom slede žalbe, pa zatvaranje tendera i tek onda pravljene vakcine. Za sve je to potrebno određeno vreme. Da li razmišljate o tome da se vakcine obezbede na vreme radi preventive?

Da, naravno. U periodu prestanka aktivnosti vektora, od decembra do marta, razmatra se mogućnost vakcinacije. Vakcina protiv plavog jezika odnosno serotipa četiri koji je prisutan na našem području će biti dostupna. Neće biti potrebe kao prošli put za interventnim uvozom.

Da li možemo javnost da obavestimo da je bolest plavog jezika pod kontrolom i da će ako se bude širila to biti minorno?

Možemo reći. Bolest plavog jezika je ograničena na pet okruga i imamo tendenciju smirivanja, a kraj bolesti očekujemo u narednih mesec dana.

Stočari koji sumnjaju na pojavu bolesti plavog jezika na svojoj farmi trebalo bi da pozovu veterinarsku inspekciju. Pregled životinja je besplatan i držva snosi sve troškove pregleda. Ako veterinar predloži vlasniku da se životinja prinudno zakolje država snosi toškove u visini klanične vrednosti. Inače, vakcine protiv bolesti plavog jezika su u postupku registracije, a normalizacija prometa preživara na teritoriji Republike Srbije očekuje se početkom naredne godine.


Foto prilog


Tagovi

Plavi Jezik Vakcinacija Saša Ostojić


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."