Pretraživanje tekstova
Jedna od mogućnosti ovakvog sistema držanja je da se krave u laktaciji drže vezano, a u periodu zasušenosti nevezano u štali, ili na ispustu.
Poluslobodni sistem držanja goveda podrazumeva da se mlađe kategorije drže slobodno, odnosno da nisu vezane. Omogućeno im je neograničeno kretanje u staji, na ispustu, ili na pašnjaku. Jedna od mogućnosti ovakvog sistema držanja je da se krave u laktaciji drže vezano, a u periodu zasušenosti nevezano u štali, ili na ispustu.
Takođe, grla tokom zime mogu da se drže unutra vezane, a leti na ispustima, iako je bolje da se kombinuje. Obično se grla za vreme hranjenja i muže drže u objektu, a u ostalom delu dana se slobodno kreću van objekta.
"Tako grla imaju povećanu slobodu kretanja, što povoljno utiče na zdravstveno stanje životinja, lakši partus, smanjen rizik od deficita vitamina D, duži proizvodni i životni vek i veću mlečnost. Utrošak hrane je nešto veći nego kod vezanog sistema, ali je to zanemarljivo u odnosu na sve prednosti koje nosi poluslobodni sistem držanja", objašnjava savetodavac iz Kragujevca Goran Joksić.
Ovaj sistem se primenjuje tamo gde ne postoji veliki broj grla, odnosno gde ih je do 30. Tada je vezivanje krava na ležištima jednostavno, jer svaka jedinka dolazi na svoje mesto.
Foto: branexserbia / Bigstock
Izvori
Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije
Tagovi
Poluslobodni sistem držanja Goveda Krave Štala Goran Joksić
Autorka
Više [+]
Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Međunarodna konferencija: “Sigurnost hrane, znanost u akciji” održava se danas i sutra u mostarskom hotelu Buna povodom obilježavanja Svjetskog dana sigurnosti hrane. Ista je okupila brojne predstavnike stručne i znanstvene zajednice BiH i... Više [+]
Međunarodna konferencija: “Sigurnost hrane, znanost u akciji” održava se danas i sutra u mostarskom hotelu Buna povodom obilježavanja Svjetskog dana sigurnosti hrane.
Ista je okupila brojne predstavnike stručne i znanstvene zajednice BiH i regije na aktualne teme, a uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije, Europske agencije za sigurnost hrane te Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a.
Dr.sc. Sanjin Tanković, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine ispred organizatora skupa naglasio je kako se okupilo više od stotinu uzvanika s posebnim ciljem - osnaživanja znanstvenog pristupa temi sigurnosti hrane.
Erwin Cooreman, predstavnik WHO upozorio je na značaj rada Agencije, ali i na paradokse današnjeg svijeta - bacanje hrane i njenu nedostupnost, prekomjernu konzumaciju te istovremenu neishranjenost milijuna.
“Dobra hrana je kao muzika koju možeš okusiti, boja koju možeš omirisati” poslužio se citatom predstavnik HAZU akademik Željko Cvetnić naglasivši značaj multidisciplinarnog i multisektorskog pristupa.
Đuro Japaric
pre 6 dana
Nije to nikakav skup stručne i znanstvene zajednice , kada na njem nema > stručnjakinje > Marijane Petir ! Tko je za Izmenu Pagiranog BEOGRADSKOG Više [+] Zakona o nasljeđivanju ( 2003 ) Marijana Petir ! Tko je za Izmjenu zakona o poljoprivrednom zemljištu , napisanim u Zagrebu 1991 , Marijana Petir , bar 6 puta ! > Znanstvena > tema , ma neće BALKANCI proizvoditi hranu , ako nemaju novčani interes , SIGUNOSNO , sam za se i nešto za susjede !