Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlečno govedarstvo
  • 11.03.2018. 13:00

Poluslobodni sistem držanja goveda za veću mlečnost

Jedna od mogućnosti ovakvog sistema držanja je da se krave u laktaciji drže vezano, a u periodu zasušenosti nevezano u štali, ili na ispustu.

  • 733
  • 103
  • 0

Poluslobodni sistem držanja goveda podrazumeva da se mlađe kategorije drže slobodno, odnosno da nisu vezane. Omogućeno im je neograničeno kretanje u staji, na ispustu, ili na pašnjaku. Jedna od mogućnosti ovakvog sistema držanja je da se krave u laktaciji drže vezano, a u periodu zasušenosti nevezano u štali, ili na ispustu.

Sloboda kretanja povoljno utiče na zdravlje grla

Takođe, grla tokom zime mogu da se drže unutra vezane, a leti na ispustima, iako je bolje da se kombinuje. Obično se grla za vreme hranjenja i muže drže u objektu, a u ostalom delu dana se slobodno kreću van objekta.

"Tako grla imaju povećanu slobodu kretanja, što povoljno utiče na zdravstveno stanje životinja, lakši partus, smanjen rizik od deficita vitamina D, duži proizvodni i životni vek i veću mlečnost. Utrošak hrane je nešto veći nego kod vezanog sistema, ali je to zanemarljivo u odnosu na sve prednosti koje nosi poluslobodni sistem držanja", objašnjava savetodavac iz Kragujevca Goran Joksić.

Primenjivo za manji broj grla

Ovaj sistem se primenjuje tamo gde ne postoji veliki broj grla, odnosno gde ih je do 30. Tada je vezivanje krava na ležištima jednostavno, jer svaka jedinka dolazi na svoje mesto. 

Foto: branexserbia / Bigstock


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Poluslobodni sistem držanja Goveda Krave Štala Goran Joksić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.