Rizici od mikotoksina koji prete kvalitetu stočne hrane i performansama životinja širom sveta variraju zavisno od regiona, ali je više vrsta mikotoksina često prisutno zajedno.
Prema rezultatima ankete koju je sproveo dsm-firmenich Mycotoxin, prevalencija svih šest glavnih mikotoksina je povećana, uključujući aflatoksin, zearalenon, vomitoksin, fumonisine, T-2 mikotoksin i okratoksin A, objavio je Allaboutfeed.
Anketa je obuhvatila gotovo 28.400 uzoraka iz 95 zemalja širom sveta, a rezultati su pokazali rast mikotoksina u prošloj godini.
Evidentan je porast zabeležen 2024. godine u Srednjoj Evropi, kao i na Bliskom istoku i u Severnoj Africi u odnosu na 2023. godinu. Istovremeno, najviša koncentracija mikotoksina zabeležena je u Severnoj i Srednjoj Americi, Južnoj Aziji, Kini i Tajvanu.
Nivo kontaminacije, odnosno više od jednog mikotoksina pronađena je u 70 odsto uzoraka, dok je samo jedan mikotoksin bio prisutan u 20 odsto, što znači da je samo 10 odsto uzoraka bilo ispod granice detekcije.
Rizici od mikotoksina koji prete kvalitetu stočne hrane i performansama životinja širom sveta variraju zavisno od regiona, ali je više vrsta mikotoksina često prisutno zajedno.
Na primer, u Severnoj Americi mikotoksin deoksinivalenol (DON) je detektovan u 73 odsto uzoraka kukuruza s visokim prosekom iznad 1000 prosečne koncentracije (ppb). Slično tome, fumonizin (FUM) je detektovan u 68 odsto uzoraka s visokim prosekom iznad 3990 ppb.
U Srednjoj Americi, FUM je detektovan u 98 odsto uzoraka kukuruza s visokim prosekom iznad 5180ppb, dok je 95 odsto uzoraka gotove stočne hrane sadržalo više od jednog mikotoksina.
U Aziji je FUM detektovan u 85 odsto uzoraka s visokim prosekom iznad 3450 ppb, dok je Afla pronađena u 57 odsto uzoraka (28 ppb).
"Stalna prisutnost mikotoksina i dalje predstavlja pretnju dobrobiti životinja, produktivnosti i održivosti u poljoprivredi. Ovi rezultati još jednom naglašavaju kritičnu potrebu za efikasnom strategijom upravljanja mikotoksinima“, komentarisala je rezultate Ursula Hofsteter, rukovodilac upravljanja rizikom od mikotoksina u dsm-firmenich Animal Nutrition and Health, i dodala:
"Implementacija takvih strategija ključna je za održavanje profitabilnosti stočarske industrije i sektora životinjskih belančevina, kao i za osiguranje sigurnosti hrane i stočne hrane“.
Inače, mikotoksini su produkti plesni koji imaju toksičan efekat na ljude i životinje, a nalaze se u žitaricama, vakuminoznim krmivima, senu, silaži i senaži.
Tagovi
Autor