Svi benefiti koje čovek ima uzgojem i držanjem životinja u ekonomskom ili svakom drugom smislu, konstantno su na ivici narušavanja biohigijenskih uslova uzgoja, što za posledicu može da izazove razna oboljenja životinja, ali i ljudi.
Neprekidna veza životinjske i ljudske populacije seže još od prvobitnog lova iz kamenog doba, iskorišćavanja životinja za rad i transport pa sve do današnjih, savremenih uzgojnih centara i modernih farmi. Svi benefiti koje čovek ima uzgojem i držanjem životinja u ekonomskom ili svakom drugom smislu, konstantno su na ivici narušavanja biohigijenskih uslova uzgoja, što za posledicu može da izazove razna oboljenja životinja, ali i ljudi. Bolesti koje se prenose sa životinja na čoveka i obrnuto, nazivaju se zoonoze.
Uzročnici zoonoza prvenstveno se nalaze među životinjama, tako da najčešći izvori njihovog širenja mogu da budu domaće i divlje životinje. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (WHO) oko 75% novih bolesti koje su pogodile ljude u poslednjih desetak godina, uzrokovano je patogenim organizmima koji potiču od životinja ili od proizvoda životinjskog porekla.
Ujed, ogrebotina, kontakt sa slinom, izmetom i urinom životinja ili konzumacijom mesa, mleka ili jaja, predstavljaju potencijalnu mogućnost zaraze čoveka nekom od zoonoza, ako dođe u kontakt sa zaraženom životinjom. Uzročnici bolesti obično mogu da uđu u čovekov organizam preko kože, probavnog sistema (preko usta) ili preko respiratornog sistema dok je nekim od zoonoza za prenos uzročnika sa životinje na čoveka, potreban posrednik, "nosač" bolesti, kao što su komarci, buve, krpelji, mušice i sl.
Pored uobičajene populacije, veći stepen rizika je kod farmera, radnika u klanicama, veterinarskih tehničara i veterinara. Stoga su 1975. godine Svetska zdravstvena organizacija i Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) klasifikovale zoonoze i ozlede uzrokovane različitim vrstama životinja, kao profesionalnu opasnost.
Najčešći izvor zaraze za gore navedene grupe ljudi su bolesne životinje na farmi, subklinički inficirane životinje, ali i životinje sa patogenom mikroflorm. Izvori zaraze u okolini, tzv. spoljnji uzročnici, najčešće su kontaminirani zidovi, podovi, stolovi za pregled, vage, kavezi, stelja, oprema, hrana za životinje, tlo i voda.
Svaka zaraza i pojava bolesti, ima svog uzročnika. Zoonoze mogu da budu infekcije ili infestacije zavisno od toga ko ih uzrokuje: virusi, bakterije, gljivice, protozoe ili paraziti. Prema tome, postoji i učestalija podela na virusne, bakterijske, parazitarne i gljivične zoonoze.
Zadatak i obaveza farmera, stočara i odgovornih lica na farmama, klanicama, proizvodnim pogonima je da unapred definisane biosigurnosne mere poštuju i redovno sprovode, kako se ne bi stvorili uslovi koji izazivaju pojavu uzročnika, a kasnije i zaraze kod ljudi ili životinja.
Biosigurnosne mere koje se sprovode u uzgoju domaćih životinja, a smanjuju rizik pojave su: vakcinisanje malih preživara, izolacija i izlučivanje iz uzgoja i zabrana prometa i transporta inficiranih životinja, pasterizacija mleka ili termička obrada mesa poreklom od životinja sa rizičnih područja od neke od zoonoza, redovna dezinfekcija, deratizacija i dezinsekcija prostora.
Takođe, posebnu pažnju treba posvetiti merama lične zaštite od infekcije koje može svako da primenjuje i sprovodi sa ciljem smanjenja mogućnosti dobijanja infekcija (lična higijena, pranje i dezinfekcija ruku nakon kontakta sa životinjama ili njihovim izlučevinama, korišćenje radne odeće i obuće i dr.).
EFSA-I i ECDC javna zdravstvena tela, objavila su zvanični godišnji izveštaj za EU, u kom se navodi da je u 2018. godini prijavljeno 246.571 slučajeva zaraze nekom od zoonoza, dakle samo oni prijavljeni slučajevi, broj je verovatno i veći, ako se uzmu u obzir i ostale zemlje koje nisu članice EU, broj koji alarmira i budi svest savesnog i odgovornog pristupa sprovođenju biosigurnosnih mera, radi sebe lično, ali i šire populacije.
Tagovi
Autor