Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj ovaca
  • 18.04.2021. 12:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bač

Prepodne radi u opštini, popodne sa ovcama

Iako je zaposlen u Opštinskoj upravi u Baču Dalibor Gajić brine o stadu koje broji oko 50 umatičenih ovaca rase il de frans. Kaže, da to sa zadovoljstvom radi.

Foto: Dalibor Gajić
  • 422
  • 198
  • 0

Pre nekoliko godina roditelji Dalibora Gajića iz Bača u potrazi za boljim i sigurnijim poslom otišli su u Nemačku, a on je ostao kod kuće da brine o stadu ovaca, gaji jagode i kupine. Porodica se godinama unazad bavila stočarstvom, imali su savremenu farmu sa 30 krava na muži. U jednom trenutku posao, zbog niske otkupne cene mleka, sušne godine, količine rada, nije išao u pravcu koji bi njima odgovarao te su prodali krave i kupili ovce.

"Roditelji su odlučili da odu u inostranstvo, u Nemačkoj su našli posao, a ja sam ostao da vodim domaćinstvo i farmu ovaca", kaže naš sagovornik napominjujući da je zaposlen u Baču u Opštinskoj upravi u Sektoru za poljoprivredu, ali da uvek nađe vremena za posao kod kuće koji obavlja sa zadovoljstvom.

Od juna do oktobra ovce su na ispaši

Trenutno u objektu ima oko 50 umatičenih ovaca il de frans rase i, kako kaže, posla ima ali sve zavisi od godišnjeg doba i organizacije, obzirom da je tokom letnjih meseci stado na ispaši.

"Od juna do oktobra ovce su na pašnjaku, tamo imam odgovarajući objekat. To je blizu, oko dva kilometra od Bača tako da ustanem rano obiđem ih i onda idem na posao, a sa posla odmah kod njih. Tokom zime su u objektu u dvorištu kod kuće i tada mi je mnogo lakše i zgodnije", kaže Gajić dodajući da stado čuvaju i pulini, a obzirom da u blizini pašnjaka nema kanala kako bi pile on im svakodnevno vodu donosi u cisterni.

Pulini kao odlični čuvari stada ovaca

Bački stočar kaže da je francuska rasa u ravničarskom okruženju veoma popularna, izuzetno zahvalna, odlikuje se kvalitetnim i veoma ukusnim mesom. Ova rasa ima odličan prirast i visoku plodnost ženki, a jagnjad sa adekvatnom ishranom brzo napreduju.

"Prosek jagnjenja u mom stadu je 1,5, iako neki kažu da je kod njih znatno bolje, ja sam sa tim rezultatom zadovoljan, ovce odlično othrane jagnjad", kaže naš Gajić dodajući da vodi računa o njihovoj izbalansiranoj ishrani hraneći ih kukuruzom, senom, lucerkom, a silažu ne praktikuje obzirom da za pripremu nema vremena.

Prodaja jagnjadi i pečenja 

Težina njegovih grla kreće se oko 60 kilograma, a obzirom da je ovo rasa koja je dobro obrasla belom vunom, prosečni godišnji prinos neprane vune po ovci kreće se od tri do pet kilograma.

"Prethodnih godina cena vune po kilogramu kretala se oko 75 dinara, a prošle godine ja sam dobio samo 35. Svi su opravdanje tražili u koroni, nadam se da će sada otkupljivači dati višu cenu."

Ovce odlično othrane jagnjad

Ovaj stočar kaže da prodaje jagnjad, cena je 300 dinara po kilogramu, a na nižu nikada ne bi pristao jer u tom slučaju ne bi imao pozitivnu računicu. Praktikuje i da sam peče i prodaje po ceni od 1.400 dinara po kilogramu. Kako objašnjava u tom slučaju nema neku veću zaradu, ali ima sigurnu prodaju.  

Da bi se živelo od ovčarstva potrebno do 300 grla

Za svoju proizvodnju koristi subvencije koje dodeljuje Ministarstvo poljoprivrede od 7.000 dinara po umatičenom grlu, a uskoro će aplicirati i za korišćenje državnog poljoprivrednog zemljišta po osnovu prava prečeg zakupa, obzirom da ima malu površinu u svom vlasništvu na kojoj ima zasađene jagode i kupine, a na ostatku seje ratarske kulture za ishranu ovaca.

Osim prema ovcama, Dalibor gaji ljubav i prema konjima (foto: facebook/Dalibor Gajić)

"Da bi se moglo živeti samo od ovog uzgoja neophodno je imati stado od 250 do 300 umatičenih grla, ali za to treba i vremena i posvećenosti. Moja porodica je imala svojevremeno i 150 grla, a  obzirom da sam zaposlen i da mi je ovčarstvo dodatni posao meni je dovoljno moje stado od 50 grla. Za taj broj mogu da pripremim hranu i da se sa zadovoljstvom dobro brinem o njima", kaže naš sagovornik.


Tagovi

Dalibor Gajić Uzgoj ovaca Il de frans Prodaja vune Prodaja jagnjadi Ispaša


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.